0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте!
Възможно ли е според вас едновременно да бъдат извършени миомектомия и оперативна хистероскопия заедно? Изчетох всичко във форума по въпросите, разбрах, че може да се извърши диагностична лапароскопия заедно с диагностигна хистероскопия. Проблемът е, че ми откриха ендометриален полип 5мм и отделно имам интрамурален миомен възел, който вече е 2 см, за един месец е нараснал с 4 мм . Докторката ми каза, че ще  следващия месец  отново ще ме види с УЗ, за да се увери, че наистина имам полип и ако се потвърди, следващия месец ще ми назначат хистероскопия. Миомният възел обаче расте доста бързо и си мисля дали да не ми махнат и него. Не знам дали е необходимо, след като явно възлите на предна маточна стена не пречат на забременяване и износване. Не знам, объркана съм....  :( Вие какво мислите? Лекарката ми е д-р Ганева от МЦРЗ. Иначе сме с тежък мъжки фактор, който може да се окаже и необратим. Но каквото и да правим, лекарката ми обясни, че полипът трябва да се махне...
« Последна редакция: Юни 30, 2006, 17:31:14 pm от divya »

Кураж Диви, следих постингите ти в темата за мъжкия фактор, съжалява че и при теб са открити проблеми. Но съм сигурна, че ще успеете да преодолеете всичко. Желая и на двама ви здраве и късмет, дано скоро ви споходи щастието, към което всички ние се стремим! 
Комплименти и прегръдки  :bighug: :bighug: :bighug: :)

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
Благодаря ти, minikky! И аз желая на теб и твоя мъж скоро да изпитате най-голямата радост в живота! :bighug:
*
здравей. на мен ми премахнаха възел 11 см. откриха и други проблеми но след като са ме отворили. операцията беше главно заради възела и стерилитет 7 години. година и половина след операцията забременях и износих без проблем бебето. ако мога да ти бъда полезна бих ти дала инфо. операцията я извърши проф.Карагьозов от Майчин дом. възстанових се много бързо, даже не съм ползвала и болнични.операцията ми беше доста сложна.имах и сраствания и кисти и гной в тръбите. докторите не знаеха дали ще ми запазят органите или тотално ще ме изчистят.успех ти пожелавам.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Благодаря ти, Ниа! Радвам се, че при теб нещата в крайна сметка са се развили благоприятно! Честно казано не съм наясно как да постъпя, защото лекарката ми обясни, че възелът не е проблем все още. Но смята, че може да стане, ако продължи да расте така бързо. Мисля си дали разположението на възела и на полипа би позволило една операция, а не две...
*
Ниа, къде се е намирал твоят възел? Лапаро ли са ти правили?
*
Сега прочетох в статията "Безкръвните гинекологични операции", че с хистерорезекция е възможно едновременно да бъдат премахнати миомни възли и ендометриални полипи:
"При кои гинекологични заболявания е възможно приложението на тази техника?

1. Миомни възли, разположени към кухината на матката. Изрично подчертавам, че само при такова разположение миомата може да се оперира с хистерорезектор.

2. Полипи на лигавицата на матката - т.н. ендометриални полипи. Тези полипи не могат да бъдат премахнати чрез обикновен кюретаж, но за сметка на това предизвикват доста сериозни кръвоизливи, водещи до анемия."

http:// http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=154
Според лекарката, ако възелът така расте, може да стигне кухината на матката...
Има ли момиче, на което се е случвало да махат възел с хистерорезектор?
*
моя беше на задна стена. един голям възел 11 см и още няколко по мънички. все пак се консултирай с още един доктор. нищо не губиш да чуеш и второ мнение. в моя случай профедора беше категоричен, че трябва да се премахне оперативно.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
Диви,

Хистерорезекция може да премахне миомни възли, ако са от вътрешната страна на матката, което май е рядко.
Миомата с отворена коремна операция ли трябва да се махне, или може лапароскопски? Щото ако може лапароскопски, може и да стане заедно с хистерото, но ако е отворена, не знам - това трябва да каже хирург.
Иначе полипът трябва да го махнеш. И на мен ми е махана миома 4 см на предната стена на матката - доста кофти беше мястото. Преди да я махна, повечето лекари казваха, че не е ясно дали ще пречи на забременяването, но е доста вероятно и аз се реших да я махна. Моята даже не растеше. Добре че я разкарах, да не я мисля и нея сега. И полип съм махала, но по-късно - с хистероскопия. Ако мога да ти помогна с нещо, насреща съм.
И двете интервенции минаха много леко и нямам никакви проблеми след тях.

Успех :D
Благодаря ти, Бени!

*
Благодаря ти, Фреши! Аз четох за твоите операции и нещата ми се поизясниха, и даже се убедих, че е по-добре  да махна възела. Там е работата, че не знам как трябва да се махне, ако се наложи, защото не попитах, пък и Ганева твърдеше, че сега засега не пречи, но като видя, че се е увеличил, каза: "Трябва да побързаме със забременяването". Може би в един момент ще почне да пречи, защото е много близо до полипа. Изобщо прекрасно!!!
В една тема от форума четох за махнат полип и 3 см възел  на вътрешна маточна стена с хистерорезектор. Това ще рече субмукозен, нали? Моят е интрамурален, а доколкото разбирам и твоят е бил такъв? Мисля си следващия месец да говоря с Ганева за разкарване и на двете гадини едновременно, ако е възможно. А и най-добре да направя консултация с друг лекар. Да се обърна ли към д-р Тюфекчиева или д-р Доганов?
Не се страхувам от това, че би се наложило да ми направят две опеарции, а от това, че биха забавили плановете ни с поне 6 месеца. Ние се готвехме за биопсия във Варна, но ще трябва да я отложим. Искам, ако се захванем с ИКСИ, при мен да няма никакви проблеми и неясноти!
*
Здравей Диви! И на мен ми предстои оперативан хистероскопия за махане на полип и може би и миомен възел, но на задната стена на матката. Операцията ще правим веднага след като ми дойде някъде след средата на юли. Доколкото моя доктор ми обясни - това е доста щадяща операция и явно ще изчисти и двете неща едновременно, тъй че давай смело напред.
А иначе преди 1.5 год. ми махнаха няколко миомни възела с лапароскопия, но този май е останал или се е появил наново. С лапарото не могат да стигнат навсякъде в кухината на матката.

*
Здравей, Ави!
Благодаря ти за окуражването! Желая ти успех! Дано този път махнат всички образувания! Къде ще правиш хистерорезекцията? А къде са били разположени възлите, които са махнали с лапароскопската опеарция? Питам, защото искам да я избегна. Доколкото четох възстановяването след нея е по-бавно, а не искам да губим време, защото така или иначе биопсията при мъжа ми е малко вероятно да се увенчае с успех!
По-нататък разкажи как е минала опеарцията и ти как си! :goodluck:
*
Благодаря за пожеланията. Аз ходя при д-р Стаменов от около 2-3 месеца и съм много доволна.
Преди това ходех в Шейново. А миомните възли ми бяха къде ли не - той се виждаше само един, а после при лапарото излезнаха 6, 2 големи и 4 по около 1 см. На предната стена на матката и на входа и на двете тръби. След лапарото аз се възстанових много бързо, но трябваше 3 месеца да се пазим заради миомите.
Уж бяха махнали всичко, но след около 6-7 месеца го видяха пак, а после не реагирах на стимулацията и реших да сменя малко тактиката.
Сега правихме диагностична хистероскопия, а като ми дойде цикъла предстои и оперативна пък ще видим
Ще пиша като мине всичко как е било. Но най-важно е да имаш доверие на лекаря си!

Диви, и моят беше интрамурален.
За операцията - тогава ми казаха да опитам да забременея, ако искам, преди махането - ако стане. Обаче тогава нямах такива планове.
Ако успееш да забременееш, има доста случаи на забременели и износили нормално жени с миома. Обаче е малко кофти - един път губиш време, като опитваш да забременееш (евентуално пък успяваш!) или пък губиш време, докато чакаш да се възстановиш от операцията... Все пак лекарят трябва да прецени пречи ли, знам ли и аз ...

Относно оператора - и аз съм пациент в МЦРЗ и съм много доволна, но специално за операциите ходя в Майчин дом - изхождам от презумпцията, че там правят много операции и са много опитни. И в МЦРЗ сигурно са добри, те пък правят много пункции, а също и доста операции, ама все пак... Отделно в МД ме оперираха по касата и не съм плащала нищо.

Успех, Миличка :D
Благодаря ти, Бени!

*
Миникки, Ния, Ави, Фреши,
благодаря за инфото и приятелското рамо!  :bighug:  :thankyousign:
Ще ви държа в течение и може пак да ми хрумне някое и друго въпросче!   :rockon:
*
успех и се консултирай с поне още 1 д-р.
*
Re: Миомектомия и оперативна хистероскопия заедно?
« Отговор #16 -: Септември 13, 2006, 13:41:45 pm »
Диви здравей , не си писала скоро - как си?
Аз ти обещах да пиша като мине моята хистероскопия и ето ме...
Вчера я направихме (юли месец док беше много претрупан).
Всичко мина много добре за около час. Док е много доволен - махнали са 2 миомни възела, за полип нищо не каза. Този месец почивка и от другия действаме.
Иначе не усетих почти никаква болка, само малко след като ме събудиха, но казаха, че имам обезболяваща свещичка и много бързо премина. Около час след операцията си ходих сама до тоалетна. Вечерта пуснаха моя човек да ме види, а той чак ми завидя - лежа си, почивам си и ме питат какво искам за вечеря...А днес сутринта ме изписаха, имах 37.1 С темп, но нищо не казаха. Сега малко ме боли гърба и мускулите, но предполагам, че ще премине.

Пиши при теб как са нещата, предприе ли нещо през лятото? И ако имаш въпроси - питай.

Re: Миомектомия и оперативна хистероскопия заедно?
« Отговор #17 -: Септември 18, 2006, 16:51:04 pm »
До AVI
директно пиша на теб защото разбрах за твоята операция по премахване на миомен възел - само питам - моят доктор иска да го маха заедно с отпушване на тръби, моят възел е 13мм а ми каза че трябва да остана в болницата окло 7 дни - що за операция е била твойта след като си се възстановила веднага - искам и теб да питам - не може ли да се остави на спакойствие възела а да се работи по тръбите? Благодар ти предварително