...ако ви каа колко сълзи изроних, че не мога да купя едно тъпо интерактивно куче, че струваше майка си и баща си...щото тогава вярвах, че тая глупостхе от развиващите играчки.
Сега сигурно учиш, че колкото по-малко пластмасови боклуци с лампи и звуци около децата, толкова по-добре се "развиват". И една мукавена кутия и няколко дървени кубчета са най-благодатните и мултифункционални играчки за малки деца.
Признавам, че в началото - купувах всякакви такива глупости за Дани. Но ги купувах с ясното съзнание и цел , ако може да бъда оставяна на мира замалко поне, а не защото считах, че с нещо допринасят за развитието му.
Но понеже и с тях не ме оставяше и за секунда - просто спрях да хвърлям луди пари за тях. А и понеже съм старомодна - определено считам, че детето се развива най-добре, когато получава много внимание от родителите си и те се занимават с него, участват в игрите му, показват, обясняват... С малко изключение - и за момента любимите играчки са не особено скъпи, да не говорим да са "маркови". В много случаи - любимото е нещо, което съм му направила самата аз с двете си ръце. "Обръч" от напъхани два маркуча градински един в друг и дървен меч, който изстъргах от едно хубаво дръвце в работилницата на село.
Сега купувам неща, които няма как да не купя - разните там супер герои, дракони и пр. любими от филми и книжки. Или електрическия му джип...но това не е като да купя всяка глупост рекламирана като "развиваща интелект и умения".
Та се присъединявам към
Жаси и
Цигу - с две ръце по въпроса. Детето се развива, когато мама и тати му отделят време, а не когато могат да ръсят произволни суми за скъпи и рекламирани, но съвсем ненужни за детето неща.
П.П. Кубчета, бебешки пъзели и от ринговете с различни размери, които се нанизват на пръчка, както и големите кубчета тип "Лего" - са напълно достатъчни за забавление на детето до 2-3 години. За момченца поне, може би момиченцата имат и други нужди, ама не са ми известни
Но изброените от мен са универсални за двата пола.