Темата е наистина обширна и естествено - имат връзка и състоянието на болниците и отношението на медицинския персонал и кое колко струва на частно. Имат отношение естествено не към "твърдите ядра" на групичките за домашни неасистирани раждания де, за тях каква да е болница и какви ще да са лекари - просто са нещо вредно и опасно. Както нагоре споменах, както и Боби казва - то тяхното е по-близко до религиозността. Да ги убеждаваш, че постъпват глупаво и опасно, с някакви научни факти и медицински аргументи, е толкова "ефективно", колкото да убеждаваш религиозен фанатик, че не съществуват никакви научни и физически доказателства, че митичното същество "Господ" е създало Адам, че от реброто му Ева, че горките змии с нищо не са криви за простотията на човечеството като цяло... и да му разкажеш за теорията на големия взрив, опитвайки да го убедиш, че все пак тя е по-вероятната случка, от това в което той вярва. Не става, аз съм опитвала всъщност
Темата не я пуснах, за да "съдим, плюем и изразим потрес", ей така щото нямаме какво друго да правим. Не споделям мнението, че понеже такива жени били малко, починалите от тези практики бебета са малко - то не следва темата да бъде взета под внимание, обсъждана и, че е излишно да се правят всякакви опити (в границите на разумното) - да бъдат разубеждавани жени, колебаещи се дали да го направят това нещо. Не мислете, че големият процент от тези жени - виждат двете чертички и щрак - решават, че ще раждат по този начин. Навремето, когато
Жаси качи "стенограмите" от техния чат по повод злощастното домашно раждане на ветеринарката - беше видно, че тя самата има и страхове и колебания, но имаше кой да я надъхва и то здраво, да продължава да върши глупости. За другата позиция обаче - нямаше никой, освен лекарите й да кажем. Но те по дифолт, за жена решила да се лиши от услугите им - просто не са авторитет. Обикновено не са, защото някой техен колега хууууубавичко се е омазал за нещо по-рано (това, за което и Боби говори). Може и да не са, зради като цяло "естественическите" убеждения на дадена жена, които поставят пък цялата официална медицина в графа "вредно, мафия" и пр.
Поставят, поставят, ама...зависи колко дебела става раУтата все пак. Както знаем и ветеринарката хукнала с вече мъртвото си бебе при "гадните лекари", за жалост - твърде късно е било. Но пък ни говори и за друг момент - за голяма част от тези жени, убежденията им "държат" здраво, ако става дума да развиват теории за нещо, или да си защитят практически убежденията с нещо безобидничко - избягване прием на медикаменти, ползване на постоянни пелени, или дори тензух вместо памперси, готвене с продукти, които си гледат сами, неползване на пластамасови изделия, найлонови торбички, не притежават автомобили, защото те замърсяват въздуха, имат изключително нискоенергоемки домакинства.... Апропо - позитивни в общия случай действия, някои от тях гледам и аз да прилагам, но не на всяка цена.
Та жените (хората изобщо) с такива разбирания и настройки - в един момент решават да минат на "следващо ниво" с някое по-съществено действие, като раждането. Много крайните сред тях - нямат размисли и колебания, но те са по-малкият процент все пак. По-голямата част - могат лесно да се разколебаят, ако нещо ги стресне. Например проблем по време на бременността, или разговор с някого, проведен по подходящ и убедителен начин - не с укори и квалификации за тази бъдеща майка.
Поради тази причина - аз считам, че постоянно и разговор и информация (и от двата "лагера") трябва да има и тя да е лесно откриваема, при два клика в интернет, понеже оттам основно се информират решилите да раждат така. Ние няма да се прекъснем, нито ще изтъркаме форума, за това че в една тема коментираме тези въпроси, рисковете при раждане и защо е по-добре то да не става без лекар наблизо. Една да се зачете и да размисли - все файда. Да, 2, или 5 бебета - не са ни проблема с демографската криза, ако ги изгубим. Но пък, ако може да не ги губим по глупав начин и зорлен - аз предпочитам това. Достатъчно ни е висока смъртността при новородени и деца до 1 година, че изобщо да си говорим спокойно, как "бе голяма раУта", че още 2, или 5 дали фира. При това доносени, здрави деца, дето заради нещо дребничко и лесно решимо не са оцелели. Отделно и мъката на родителите после...
МНОГО важен метод за убеждаване на колебаещите се, да изберат все пак болнично раждане е - драстично да се подобрят и условията, но и ОТНОШЕНИЕТО на персонала в АГ-болници и отделения из страната. Аз да ви кажа - мога безгрижно и по-мизерна обстановка да изтърпя някой ден и да е порутено, старо, захабено и баня на етажа, но ГРУБО и ОБИДНО отношение към себе си - не понасям. Никога не съм го понасяла и никъде. Държах да раждам в частна болница 90%, заради това, че не рискувам някой да ме нагруби и да ми се святка. По-комфортната битова обстановка беше малък плюс за решението ми, не водещото. Наличието на добра апаратура - също го взех предвид. Не по-лоши, чисто медицински грижи щях да получа в МД например, но рискът другото важно за мен да не е ОК беше много висок, а за щастие - нямах такава бременност налагаща баш МД да избирам за раждането си. И другото важно - можех да си позволя плащането в частна болница, което не е маловажен момент все пак. Не бих казала, че родилките у нас масово могат да изръсят едни хилядарки за раждане, че да си гарантират, че то ще бъде каквото го искат, а не каквото някой друг им наложи.
Масово, има неприемливи практики при раждане и след него по родните ни болници. Наясно съм, че за да бъдат прекратени те и да се реорганизира целият "процес" адекватно и като в "Бяла" държава - трябват много, ама много пари. За преформатиране на самия сграден фонд, за да отговаря на съвременните стандарти, а не да има предродилни и родилни ЗАЛИ
, ама на - скъпичко е това. Много. Оттам насетне - трябва много повече персонал на смяна, отколкото има сега, че да не са преуморени, пък да са добре заплатени тези хора...пак пари. То и сега има недостиг на персонал и реално - не е въпрос на добра воля да се организират по друг начин нещата в общия случай.... Пък ги няма тези пари. Които изобщо плащаме здравни осигуровки - това са смешни пари, за никъде не стигат, ама пък никой не иска да доплаща, пък сумати неосигурени ползват системата...то тотален батак и скръб там.
Предвид демографската катастрофа у нас, за мен поне - отдавна трябваше да се оформи детайлно и много добре обмислено "национална стратегия за повишаване на раждаемостта", която да мине през НС като закон и да могат да се наливат пари за осъществяването й, без други сектори да пищят: "Защо за тези има, пък за нас - няма", както би се случило в момента, ако някое правителство опита да го направи. И да се разпишат такива текстове, че да стимулират раждаемостта при отговорните и нормални родители, не при едни други групи от населението. Масово добрите АГ-услуги са най-лесната превенция срещу разраставне на модите за домашни и неасистирани раждания. Както и многото, достъпна, обективна информация за бременността и раждането, за да е наистина "информиран" нечий избор, а не почиващ на "вуду - заклинания".