Смайли - всеки има право да направи куп глупави, опасни и вредни избори. Вредни за себе си и околните. Това е ПРАВО и никой, вкл. и аз не отрича права, а коментираме последици от упражняване на същите. Да реша да убия възрастния си съсед, за да му отмъкна 100-те лева остатък от пенсийката, понеже ми трябвали спешно за нещо - също е мое право. Ако взема, че го упражня - от него произтичат последици, неприятни и тежки за неговите близки и за мен също, ако ме хванат. Но да, имам правото да направя такъв избор разбира се.
В този ред на мисли -
да раждаш у дома в България точно, дебело го подчертавам е упражняване на право, което никой не може да ти отнеме, а ти си го упражняваш понякога с ясното съзнание, че поемаш много по-голям риск, сравнено с болнично раждане.
Последното обаче, с осъзнаването на такива родилки е под много ГОЛЯМО условие. Тя
Кристал е цитирала част от тезите на такива, аз и други момичета преди време изчетохме още по-изтрещели "трактати" на тази тема в прословутия сайт "Родилница". Писани непосредствено, след смъртта на домашно родено бебе. Вкл. и изцепката как: "Ми то тяхната борба не можело да мине без жертви".
Ако за теб жена и майка, способна да напише такова нещо по повод смъртта на бебето на друга майка е наред с главния и възприятията като цяло - за мен не е. Ако някой ще се обижда от това ми мнение - да заповяда, но то няма да се промени.
Главният проблем на тези мераклийки е убеждението (което по същество е подобно на религиозността), че щом раждането е естествен процес - то той гарантирано се случва винаги безаварийно, стига те да бъдат "оставени на мира" от онези в белите престилки. Така, ама хилядолетната човешка история и раждания в нея са доказали по абсолютно категоричен начин, че това просто НЕ Е вярно. В днешно време дори, в постната лично от теб статия се обръща внимание на факта, че по чисто еволюционни причини, съвременните жени стават все по-непригодни за успешни естествени раждания. Т.е. имаме покачване на риска, а не спадане на същия. Такива неща обаче, тези групички - просто "не признават", защото имат правото да НЕ ВЯРВАТ в тях, понеже на тях не им изнасяло на личните убеждения. Т.е. не можем да говорим за информиран избор, защото този същия - не се прави на база някаква реална информация, почиваща на някакви реални факти, изследвания и пр. , а на база - "ама аз вярвам"
"Вярвам, че мога да разплета заплетена пъпна връв със силата на мисълта си, вярвам че ще родя лесно и бързо, ако се намирам у дома на дивана и няма наоколо лекари, които да ми развалят правилните вибрации и хармония със Вселената, вярвам че ако бебето ми не продиша но го гушкам упорито - то 6 час по-късно внезапно оживява..." ТОВА Смайли е "информацията" и "подготовката" (иначе казано облъчването), което жените решили да си раждат у дома, сами получават от "групичките за подкрепа и насърчаване" на този почин.
Съвсем сериозно те питам - за теб лично, бъдеща родилка, която пристъпва към раждане у дома на дивана, на база такава "информация" и "подготовка" и убеждението, че всичко ще мине по ноти САМО защото раждането е естествен процес и кЪт е естествено - то няма как да не стане добре... Та дали такава жена е реално подготвена какво й предстои? Дали може малко от малко да прецени адекватно, че нещо се обърква и то здраво в някакъв момент, та все пак да потърси лекар. Какъв "информиран избор" бе джанъм?!!!
Отричаш тотално съвременната медицина, отричаш възможността дори на теория да възникне нужда от намеса в хода на раждането ти, за да оживеете с детето ти - що за информация е това? Като онези американци, някакви крайно религиозни, дето лекували пневмонията на две годишното си дете с молитви, ама то видиш ли взело, че умряло. То и за тях и според тяхната "информация" такова нещо просто не е можело да се случи, ама случи им се. Та и ги осъдиха и ще лежат ред по ред в затвора. И правилно.
Нека не бъркаме "двата щата" обаче и да смесваме правото на каквото там се сетиш, с проявата на здрав разум, че и понякога с инстинкт за самосъхранение и майчински инстинкт. Да, правото на медицинска помощ, в коя да е ситуация е ПРАВО, а не задължение и то неслучайно. Да, всеки има право да отказва такава, да бъде глупав, неграмотен, безотговорен и пр. колкото си ще. Просто
аз лично не считам, че последното следва да се поощрява и да му се ръкопляска и ахка. Не само тук, ами където и да било. Понеже касае човешки животи, а не дренки и шикалки. Грешната преценка тук, не е като да преценя грешно мястото за паркиране и да си усуча ламарините на колата. Грешната преценка тук коства смърт, или трайни увреждания.
Ти никъде не виждаш "реклама" понеже явно не си навътре в темата, която се точи мнооого отдавна. Не само тук. Точи се из нета, по телевизионни студиа, печатни медии... Всяко успешно неасистирано домашно раждане - е реклама за самия почин. Повод да се казва: "Ето на, виждате ли, че става и ние сме прави, няма нужда от болници, лекари и намеси." И разбира се така се привличат още и още "почитателки за каузата". Ама когато някое от тези раждания завърши с мъртво бебе - ей тия същите каки се изпокриват в миша дупка, отказват коментари, обяснения и е "ама недейте сега да ровите в мъката на родителите"
То си триха цели теми от сайта, пък забраниха достъп, пък се криха от журналистите, като почина бебето на ветеринарката. Повърхностните и кратки "обяснения", които нашата съфорумка написа по повод своето раждане у дома - аз (и не само аз) съм ги чела неведнъж, на друго място. Те са общички, шаблонни, наблягащи на емоцията и пр. гъдели за майчината душа. Конкретиката се избягва умишлено, както и ясната аргументация, защо все пак се е стигнало до раждане в къщи. Винаги се твърди, че толкУ бързо станало, че въпросната не се усетила и не успяла да стигне до болница, та дори линейка не успяла да си извика, та дори в София. Брех! Сериозно?
В случая на Лили - беше някакво никакво хънта-мънта как тя до последно не знаела що така решила, понеже на вас да ви разправя как пък не се усетила, че ражда - няма кой да върже. Другаде - може.
Залагам си главата аз, че тя (както и всички други раждали домашно у нас) - не е била наистина сама. Поне една жена от "гуротата" на местната групичка за домашни раждания е била там и дори в последната секунда да е решила да го направи наистина - имало е предварителен план и подготовка да се прави така. Абсолютно разбирам и причините, да не даде такива подробности, да спомене имената на асистиралите и пр., защото ако нейният избор не подлежи на санкция, практикуването на дейност за която нямаш квалификация в България - подлежи
Затова всичко е скрито-покрито по тези случки и все "изненадващо, набързо и съвсем сами" си раждат у дома такива майки. Пък леля ти Роси и кака ти Мег си свиркат и са недосегаеми и покрити отвсякъде. Сефте.
Ми хайде помисли малко. Аз не съм раждала естествено, обаче ти си, ако и да е било обезболено. И как точно си представяш да си родиш ей така сам-сама у вас, без грам упойчица, при това първо раждане, което обичайно не протича за час-два... Като котките а? Три напъна, даваш цицата, поизмиваш се по някое време и си полягваш с бебето за сладка дрямка?
Става и така, ама по филмите. Не бъдете толкова лековерни все пак, само заради лична симпатия към някого. Казвам го с пълното съзнание, че Лили - не дължи обяснения по въпроса на която и да било от нас, но след като все пак, по своя инициатива написа някакви - аз констатирам, че същите издишат много здраво откъм логика. И за жалост - са ни добре познати от други случаи, които не завършиха добре обаче .Изключително се радвам, да го кажа за м'найсти път, че нейният не е сред тях .Независимо от добрата развръзка сега - такова решение и действия си остават супер рискови и безотговорни.
Да, не е разрешено по закон на медицински лица у нас, да асистират ПЛАНИРАНО домашни раждания. Имат право да се намесят по спешност, ако състоянието на родилката и етапът на раждане вече не допуска транспортиране до болнично заведение. И това е така по една много проста, обективна причина - за момента, не можем да обезпечим усложнените домашни раждания по начин сходен на държавите, в които те са регламентирани. Нямаме и специалисти обучени да асистират в извънболнични условия също така. Т.е. държавата не позволява дейност, която да поставя гражданите й в ситуация на необоснован риск, което е правилно и редно. Обръщам ти внимание на факта, че радетелките за домашни раждания у нас - не желаят асистенция от мед. лица, дори да беше разрешено това и регламентирано както в други държави. При тях мераците са съвсееем други, защото те определят самото физическо присъствие на мед. лице в близост до тях, като вредно и пречещо на раждането им. Там заради вибрациите, казах ти го и по-горе. За техен късмет - живеят в България и поголовно лошите болнични условия им идват дюшеш, за да твърдят, че "ама аз у нас, щото в болницата така и така, много зле". Повечето хора, които не си дават труд да се запознаят подробно с тезите на въпросните дами - им вързват на официалните аргументи. Нормално.