Eille, аз съм тотално антижена на тема шопинг. Изключение е манията ми по обувки (аз купувам дрехи за обувките си, а не обратното)
и другата ми страст са кухненско-трапезарни джунджурии. Като се налага дрехи да купувам, вкл. за детето - гледам да купя накуп всичко, в количества, ако не може за годината, за половин година поне. Такива от вида на: днес едни дънки, след два дни блузка, пък след три дни стек чорапки - не. Нямам нерви просто и мразя, ама жестоко да се разправям с такива неща. Затова - харесала съм си няколко марки за дребното, следя им разпродажбите и купувам "на едро" от чорапи - до зимни якета и ботуши. Всичко, което ти хрумне, че ще е нужно. Обикновено - излишно не остава нищо. И така ми е мноооого по на сметка, отколкото да ги купя оттук тези неща (ако изобщо се предлагат, а обикновено - не се). Откъм доставка - също ми е по-изгодно, защото пристига един чувал, плащам си транспорта, дори и да е по-скъпичък за 10-12 кила и приключвам за 6 -12 месеца темата. Иначе, "на парче" - едно, че играчка, второ че става капака по капка - вир с доставките. Като единична цена - ок, ама като сумираш накрая - нямаш сметка.
Единични покупки от e-bay - правя. Сравнително често, но на нещо което мнооооого ми е харесало, или на нещо на безумна промоция. Помня едно яке/шлифер на "Ед Харди" когато излезе пролетта - очите ми останаха в него, ама...260 паунда. "Преглътнах на сухо", все пак - нито ми беше необходимо особено, ей така за асортимент просто, ама ми харесвааааа. И в началото на лятото - разпродажба, само xs на въпросното...30 паунда.
Хич не го бавих
, ама Дойде си с найлоните, табелите, приказно е. Обличала съм го 2-3 пъти по повод - сещаш се, че 260 паунда - нЕмат избиване, но 30...направо си е далаверка.
За такъв шопинг обаче - човек трябва да има "организация" на следене. Не може да следиш всичко и да искаш. Трябва да си набележиш няколко марки за определени артикули, да си ги проверяваш редовно - било на търг от потребител да изпадне, било разпродажба на фирмените магазини... в началото - аз много се "разпилявах" - бях като гладно цигане в сладкарница баш.
Това видя, онова видя, купувам, ама....марката е ОК, но аз не им знам спецификите на размери, обувки, линия на дрехи... Дойде нещото, супер е, ама... не е моето просто. Че хайде подарявай, или препродавай. Затова - ограничих брандовете - знам кое е моят номер, стил, вкус - следя си тях и нямам неползвани и непасващи покупки доста време вече. Това за регулярният шопинг на дрехи и парцаля.
При търсене на конкретен артикул - изчакване и търпение муЙ майката. Примерно - твоята прахосмукачка. Следи я в няколко големи сайта като цена, смятай я като крайна цена, всеки ден гледай за нови оферти - поне седмица. Та тогава купувай. За да вземеш най-изгодното. Или, ако ще се купува непознат досега за вас артикул, еднократно - ровене, четене на потребителски отзиви, избор кое да е, тогава сърч кой и за колко го предлага и пак седмица си дайте да видите оферти, че тогава. За техника, месец преди Коледа пък е просто райско по чужбинските сайтове. Кафе-машина дето тука беше 350 лв. в същия момент - купих за 48 паунда, ноември миналата година. Там шопингът на коледни армагани започва ноември и с него - безумните промоции на какво ли не.
Никой не е длъжен да ми следва "акълите"
Споделям ги само, като личен опит, отчетени грешки, плюсове и минуси, пък...ако за някого са полезни - берекет версин.
Успешно пазаруване на всички!