Додич, за повечето от нас (или за мен поне) - много е объркващо в началото при покупка на обувки точно, ако е изписана само английската номерация (при някои има референция и към европейската, но рядко). Особено пък при детските обувки - тотална лудница ми беше първите месец-два при електронен шопинг на същите. Уж за Дани поръчвам 4-ка, то се оказва, че съм поръчала 4-ка, да, ама от тийн-номерацията, което е 37-38 номер.
На два пъти я допуснах тази грешка с маратонки, за щастие - на яка промоция и после ги подарих на децата на мамините колежки, не станаха зян.
После открих идеалната таблица за размери на обувки (не само детски) и вече с нея - издънки нямам. Проверка по няколко фланга - УК номер, европейски номер, дължина на стелка в см, в инчове... Ето тази е:
http://www.zappos.com/measure-your-shoe-size Детските номера са на края на страницата. Установих също така, че различните марки обувки, за даден номер - могат да имат по 1 см., че и отгоре понякога разлика в дължината на стелката. Например, при номер Х на един производител - стелката ще е 16, 2 см., при друг производител, за същия номер Х ще е 17,1 см. Повечето марки си имат и собствени таблици с размери обаче. И като се ориентирам общичко кой номер ми трябва за Дани и харесам няколко модела обувки от същия, преди да поръчам - пускам търсачка и по марки. Да проверя дали това, което купувам и искам да се ползва веднага ще му е точно. Или пък дали това, което купувам с идея да се ползва след 3-4 месеца ще е достатъчно по-голямо от обувките , които сега носи. Иначе - рискувам да купя лятото хубави зимни боти, на скъпа марка, на супер добри пари, ама да са годни за носене - август месец.
Пък за зимата да са вече малки. Или дори "объркването" да доведе до покупка на по-голяма обувка, не точна, или по-малка....нямам гаранция, че баш този номер ще носи, следващия сезон, за който е предназначена въпросната обувка. И така, въпреки изгодната цена - реално се набутвам и трябва после да си играя да препродам ненужната покупка, че наново да търся и поръчвам каквото ми трябва... Поради което - предпочитам да инвестирам час-два в хубаво ровене, оглеждане на таблици, сравняване, че тогава чак да купя. Купя ли набързо т.е. да си спестя въпросните час-два "подсигуровка" - все съм се издънила. Вкл. и за себе си.
Аз например - много маратонки и подобни нося и купувам. Предпочитам "Адидас". ОК, ама номерацията на "Адидас", както и на доста от фирмите за маратонки и спортни обувки върви номер-два над тази, която ползвате за нормални обувки. Например, нормалните по УК номерация са ми 5-ца, но маратонките ми "Адидас" до едни са 7-ца по УК. И в двата случая стелката е около 24,4 см., да, но по етикет - едното 5-ца, другото 7-ца. Защо е така - не знам. При други брандове пък и маратонките ми са 5-ца. Зависи от фирмата. "Адидас" - също имат свои таблици за размери, оттам сверявайте, като купувате техни изделия. Та случвало ми се е да харесам някой чепик на "Адидас" и по инерция да гледам 5-ците на даден модел (дали са налични), а трябва 7-ци да гледам. За щастие, по някое време се усещам, че гледам грешния номер и поне не съм си поръчвала 5-ца за маратонка. Щото би отговаряла на 36-и номер, а аз нося 37,5
При детските им неща е същото. Всичко на Дани беше номер 27, ама маратонките му "Адидас" 29. На тях обръщам внимание като марка, понеже са си скъпи, дори на разпродажби, да не се набутате по недоглеждане.
badeshamama1, няма защо да си плаха при онлайн пазаруването, според мен поне. Особено когато пазаруваш от големи и проверени от куп хора сайтове - с качеството проблем няма да имаш. При онлайн-шопинга - рискът обичайно е да ти хакнат картата с която пазаруваш и да я източат. По тази причина - за онлайн пазаруване - ползвам кредитните карти, не дебитните си. В кредитните "парите са на банката" така да се каже и при подобен проблем - банката е заинтересована да "запуши пробива", да си издири парите, лесно доказуемо е, че не си ги ползвала ти, а някой друг и не си набутана. Хаквали са карта на бившия ми мъж - за 10 мин. отидоха 900 евро. Винаги си задавайте СМС-известяване за картите, за да се усетите навреме при такъв проблем. Та при него като заваляха СМС-и за покупки в ЮАР, САЩ и къде ли не по света, по едно и също време, докато глупаците от банката (веднага им звънна) му блокират картата - казах колко източиха. Тези пари си останаха за сметка на банката обаче и му се извиняваха за неудобството даже, не да ги търсят от него
Отделно, че можеш в една кредитна сметка да вкараш колкото желаеш кинти над кредитния си лимит. Докато при дебитна карта - парите са си лично твои, в ситния шрифт пише, че от всичко натикано в тази карта - 300лв. са ти "застраховани", а с другите - гориш, ако ти хакнат картата все пак. По едно време имах глупостта на дебитна да сложа 5000лв. и да плащам с нея онлайн. Като се запознах с условията по "гарантиране" на тази сума - т.е. нЕма гаранция - на секундата ги изкарах от там и ги вкарах в сметката на кредитната карта. Не я и да я хакнат - банката ще покрие издънката. Но от дебитната - ще ми кажат да пия една студена водица и това е. Не ми е опция да държа на дебитна дребни суми, на мен лично и да я ползвам при шопинг, понеже пазарувам често, че и по много и я 100-200лв. няма да ми стигнат за дадена покупка, я трябва да ходя през ден да вкарвам пари в тази карта, или постоянно да цъкам в нет-банкирането и да прехвърлям дребни сумички от една сметка към тази при шопинг (което все пак си има такси (било и стотинки) що да ги давам? Та за тези цели - кредитна ляга най-добре, по всички параграфи. Ако ще да е най-утрепаната карта, на някоя утрепана банка, с 300лв. лимит - не ви бърка. Можете да си вкарате колкото искате над него, ама ви е сигурно така, че няма шанс да изгорят парите ви при пробив в сигурността.
И още нещо да ви кажа по повод всякакви електронни разплащания, не само при онлайн-шопинг. Не правете такива през устройства, които приоритетно ползват децата ви (тези, които са с по-големички деца). Никога не слагайте отметка данните на карта да бъдат запаметени, внимавайте и да не бъдат автоматично запаметени (става понякога и това). Моята фризьорка, преди 2-3 месеца - платила битови сметки през таблета на сина си (били на море). Обаче данните на картата й се запаметили. Момченцето е на 8 години, яко играе игри, а те повечето след 1-во ниво - предлагат да си купите това, или онова (повече сила, екипи и пр.). 5 евро, 7 евро, 15 евро... Та отива по някое време жената на пазар, в хипермаркет и тръгва да плаща с въпросната карта, в която знае че че има пари, при това - доста. Обаче изписва, че няма наличност. Отива в банката да се разправя, че картата й явно е повредена и...ти да видииииш. Нищо подобно. За 1300 ЕВРО малкият си купувал екстри за игри с нейната карта почти два месеца.
Като погледнала извлечението - ужасТ! На ден по 50-60-70- евро ръсил принца за да си купува екстрички за игрите, които играе. Направо да се гръмне човек в такава ситуация и нищо не можеш да направиш, няма как да си търсиш тези пари с "ама то детето...", щото ти си си виновен за невниманието. Дани също има таблет, но си е само за него, нищо не правя аз през въпросното устройство, камо ли плащане. Също така - не му давам да ми припари до лаптопа И поради тази причина. Споделям ви случката, понеже е много неприятна, сумата е фрапантна, а няма човек обичайно да седне това да си мисли, че може да стане. Пък и да не е огромна сума, 20лв. да са за такава тъпотия да ги шитне детето - за ядосване си е. Та да си имате едно наум по тези въпроси.