Момичета, да ви кажа малко за пратките, които получавате от страни извън ЕС.
Според това, което разбрах, ако пратката е
под 15 евро отива на пощата,
между 15 и 150 евро може да отиде на пощата или на Митница, но няма ясно правило в кой случай къде (общо взето субективна преценка) - напр. обичайно при закупуване на повече от 1 бройка от даден вид стока (т.е. един вид понамирисва на търговия), при техника и др.подобни.
Над 150 евро винаги минава през Митница.
Когато обаче пратката пристига
с куриер (независимо кой) и е
над 15 евро винаги минава през Митница и процедурата е най-ужасната, която може да се случи -
първо отиваш до склада на куриера, оттам вземаш документите, придружаващи пратката (цесия, товарителница, фактура),
второ отиваш до Митница (там минаваш през 4 гишета докато свършиш работа - да си извадиш EORI номер, да ти се попълни митническа декларация, да внесеш пари в банка, да подадеш документите да ти ги обработят),
трето се връщаш в склада на куриера да си получиш пратката. В моя случай късметът, който имах е, че куриерът и Митницата бяха на 300 м. разстояние, нямаше хора по гишетата и не чаках освен за попълването на документитите. Заради тези "късмети" освобождаването ми отне точно 2 часа - от излизането от вкъщи (мъжът ми ни закара) до връщането вкъщи (прибрах се с такси заради бебето).
Стоката ми е дошла с DHL, защото при самата поръчка е пишело че доставчикът доставя с тях, а не с China Post (аз не съм знаела, че е от значение и не съм и гледала точно това като съм поръчвала). Стоката затова и дойде за по-малко от 2 седмици.
Лошото като ти дойде пратката през
Митница е, че освен хамалогията по освобождаването, яко се овътряш.
Дължи се
20% ДДС върху стойността на стоката и
18 лв. за попълване на митническа декларация. Ако стоката е над 150 евро се дължи и мито.
Моят доставчик беше посочил по-ниска от реалната стойност във фактурата, но нашите митничари са се изучили. Поискаха ми разпечатка от алиекспрес за действителната стойност и платих ДДС върху действителната стойност респективно.
Аз не носих такава разпечатка, но за да не ме връщат ми дадоха на техен компютър да направя разпечатката.
Иначе, за да улесня процеса си носих предварително попълнено искане за издаване на EORI номер.
Дано да съм полезна на някой с тези обяснения. Вече мнооогоо ще внимавам като поръчвам от али-то