цигу, без бой си признавам, че първата ми мисъл беше да си взема такава машинка.
![Embarassed :oops:](http://91.215.216.238/forum/Smileys/default/icon_redface.gif)
После си помислих, че може би има някакви пликчета, от които се издърпва въздуха както
Стоека описа. Казах си, че за една шепа сливи да купувам пореден уред е тъпо, после си помислих за какво още мога да го ползвам, сега като ти видях поста - вече извъртях 10-ина приложения на същия...
![Laughing :lol:](http://91.215.216.238/forum/Smileys/default/icon_lol.gif)
Ще проверя цена на машинка и консумативи и ако не веднага - май скоро ще си купя. Че сега с тия ремонти на покрив ми идват ташкън разходите и ако и това е 100-ина кинта, ще изчака седмица-две. Но ще ми е полезно в домакинството си мисля все пак.
Мише, явно четеш мисли. Точно възнамерявах тези дни да те подръчкам да направиш раздел за консервиране и зимнина в Рецептурника и ти хоп - сама предложи
![Very Happy :D](http://91.215.216.238/forum/Smileys/default/icon_biggrin.gif)
Само дотук колко приятни и изкусителни рецепти се събраха, докато опрем до туршиите - ще има за половин книга. В кОнкУрса за заглавие - не става да участвам и аз, щото съм пристрастна.
![Laughing :lol:](http://91.215.216.238/forum/Smileys/default/icon_lol.gif)
Ще споделя само, защо избрах това заглавие за тази тема - понеже хем има закачка в него, хем обединява всичките чалъми и поводи да съхраняваме храни - фризери, буркани, сушене и пр., което си е консервиране на същите по същество. Но, нека и другите предложат каквото им се нрави на тях.
Да се отчета за сушените сливи. Поне 30 бройки изсушени вече ги храносмилам - т.е. годни са за ядене.
![Laughing :lol:](http://91.215.216.238/forum/Smileys/default/icon_lol.gif)
Общото време за сушене на тази партида е около 24 часа, не можах точно да засека, както по-горе споменах, но средно толкова отне. За такова количество и 5 тави - мисля е ОК времето. Ако се сушат 2-3 тави ще падне доста. Бланшираните сливи - се изсушиха по-бързо и станаха по-вкусни, сравнено с небланшираните. Така, че
бих ви посъветвала с чиста съвест - по какъвто и метод да сушите нещо, ако е годно за бланширане - бланширайте. Утре ще бланширам доматките преди да ги режа и нареждам в сушилнята и ще снимам пак и ще докладвам как са се получили.
В книжката на уреда - има интересни рецепти, особено ме настърви една за телешка пастърма. Ако не ме примързи - ще я препиша после и ще я метна, ако ме хване мързел - като се прибера ще сканирам рецептите и така ще ги кача. Абе...само ми хрумват нови и нови играчки и разходи, ама...така сме ние лудите, не е сефте.
![Laughing :lol:](http://91.215.216.238/forum/Smileys/default/icon_lol.gif)
Ето ги и сливките: