Мила
Роси, много благодаря за бързия отговор!
...по принцип незнам какво би попречила ендометриозата в стомашната кухина при положение, че специалистите сега правят и ин витро при наличието на малка киста на яйчниците например.
Да, четох тук в темата, че има такива случаи… Но се чудех, как лекарите са били толкова сигурни, че споменатите кистички са ендометриозни, след като казват, че
с ултразвук не може да се даде точна диагноза за вида на кистата и дали е ендометриозна…
Аз лично преди много години имах шоколадова киста (мисля, че беше ендометриоза), която оперираха и заедно с нея махнаха и яйчника ми и двете тръби…
Известно време след това отново имах голяма киста, която пунктираха (вече тук, в Германия) и след като изследваха течността се оказа, че не е ендометриозна… Извода за мене е, че
ако си имал ендометриозна киста, това не означава автоматично, че всяка следваща кистичка или киста ще е такава...
Като цяло ендометриозата се отразява негативно на доста неща свързани със зачеването и е добре да я няма по принцип (естесвено)...
Ей това и аз си го мислех… Но се чудих, дали някой знае, как и на какво точно влияе (примерно, на хормоните ли, на забременяването ли, на износването ли…)
Още веднъж мерси за отговора!
Поздрави!
П.П. Между другото, на мене тук лекари са ми казвали, че оперирането на кисти често води до появяването на нови такива (
не ставаше въпрос само за пунктиране...)
Кистички до 2,5см все още се наричат фоликули и не представляват проблем...