Честито бебенце bistrikus! Късмет, обич и много сила й пожелавам!
Тук в Гърция има ясно изразени традиции и никой не помисля да се бори срещу тях. Нещата са приети от векове и до сега не съм се запознала с грък или гъркиня на когото това да му се вижда странно или да мисли че е отживелица.
Когато се роди бебчето се изписва с акт за раждане в което пише имената на мама и тате, но не и на детето. То е бебка или бебчо до момента на кръщенето, около година и нещо. Немислимо е да се кръсти в църква от свещеник, ако името е странно, модерно, без всякакаква връзка със семейството.
Ако вече децата ви или племенниците са взели името на бабите и дядовците, то тогава имате право на избор на име от кръстника, брат или сестра ако имате и от православния календар се търси име на светец около деня на раждането на детето.
Когато аз съм се родила(в БГ) е имало разправии как да се казвам. Кръстили са ме на 1-ва буква на баба ми, но с модерно продължение. Сега често ме питат: Името ви християнско ли е? Християнка ли сте?
Затова бих предпочела, за моето дете, да избера обикновено християнско име, което и на полски и на гръцки и на руски звучи по един и същи начин, като: Мария, Ана и т.н.
ММ няма претенции, стига да не е овъртяно много и да звучи добре на всички езици, не като неговия колега от Индия, който се казва Гупа