Рачо, случилото се в Париж и буквално и метафорично беше
разстрел на тези европейски ценности, които определят Европа като това, което е. Свободата, правото да изразиш позиция за каквото пожелаеш, правото да се шегуваш с всичко... Тези, които Европа приюти и чиито права брани - разстреляха правата на Европа, понеже тях не ги кефели баш тези й права. И точка.
Не иде реч за празнуване на празници, за това да се разцъкваш из сърцето на Европа облечен с някакви носии типични за други части на света... Тези неща са само външно изражение на истинския проблем. Истинският проблем е, че именно заради бит и култура насаждани
точно по религиозни причини у тези хора, в семействата им, от най-ранна възраст - те са негодни за интеграция в нашия свят и общества. Поне огромната част от тях. Изключения винаги има някакви, но на фона на десетки милиони НЕизключения - статистически са без значение онези, които се вписват. Тези милиони НЕизключения - не желаят да се интегрират просто, не че нямат възможностите за да го направят. Нещо повече - наумили са си да променят Европа, тази която всички познаваме и да я превърнат в подобие на Пакистан да кажем. Защо? Ми защото за тях така е ОК, намират го за правилно редно. Нямат замисляне, или задръжки по въпроса, просто защото ТЕ и НИЕ - имаме различни ценности и световъзприятия. Различни са ни, именно заради тяхната религия, която им определя и отношението към света и другите в този свят, или ако ползвам клише "ние просто не си говорим на един език". Еми...няма как да се разберем просто. Никога.
Хайде да помислим малко, на какъв принцип са възникнали първите държави, като форма на организация на обществата. Ами възниквали са, обединявайки групи хора, които имат общи виждания, интереси, сходства, религия...каквото искаш там. ОБЩИ. Не взаимно изключващи се. Изгъзицата на ЕС е, че се опитаха по "механичен път" да променят процеси, които са спонтанно възникващи, абсолютно непроменяеми и са такива откакто свят светува. Затова има национални държави откакто свят светува, затова ЕС никога няма да стане САЩ...
Няма чалъм на някой, на който му е набивано, че религията, държавата, правораздаването са накуп...нещо повече - последните две са произтичащи и доминирани от първото - да вземе да ги възприема нещата внезапно като истинския европеец. Ако ще да се води трето поколение такъв - пак не става. Не става, защото изповядваната от него и фемилито религия (+ всичките грешни и свободни тълкувания на същата) го поставят в ситуация на перманентен вътрешен конфликт. Обитава общество (държава), в които религията е периферия, властта е светска, порядките - също, а съдилищата работят според светски закони, а не според Корана. Пък той милия е мюсюлманин и това "нашето" на него му се вижда нередно и неправилно. И това е нормално все пак. И аз да се заселя в Саудитска Арабия и на мен ще ми се вижда "тяхното" нередно и неправилно, сещаш се.
Ако съм родена там - и да ми се вижда неправилно - все тая, щото ще ме скъсят с една глава одма, само ако си помисля нещо да променям. Там нЕма либерализъм, права и пр. Има ислям! Пък в Европа - има свобода за всички и ислямистите превръщат същата в острие срещу нас самите. Тези в Париж - просто "изгърмяха бушоните" повече от другите като тях и постъпиха крайно. Но това е върхът на айсберга дето...с мед да го намажеш. Страшното е надолу. Онова тихото превземане, размножаване, устройване на ислямски анклави във всеки европейски град. И това се случва с бесни темпове. И те го правят това, не защото някой ги организира и им връчва план за изпълнение Рачо. Правят го, защото имат вътрешна необходимост да обитават ислямските си анклави, в които царят вид, бит и порядки нямащи нищо общо с населяваната от тях държава. И да, заради религията им е така, не по някакви там мистични причини.
Да, Европа няма да е същата Европа, ако пристъпи към ограничаване на свободата, човешки права, въведе откровено дискриминационни политики спрямо част от сегашното си население. Проблемчето е, че въпросното население "ни се води, ни се кара", само се размножава и превзема територия. Свободата в Европа е мираж, нищо че Европа не ще да го каже на глас. Аз не се чувствам свободна да отида в Париж, защото ме е
страх . От кого ме е страх Рачо? От онези, чието право да се държат идиотски, да ми взривят самолета, или да ме думнат с калашник пред Лувъра - Европа пази. Щото това са ценностите на Европа. И к'во праИм така? Изкараваме все повече тежко въоръжена полиция по улиците на европейските градове, може и армейски части по някое време, да си стоят постоянно. Да пазят мен от правата и свободите на другите.Дето досущ като нашите цигани са на мнение, че имат само права налЕ, не и задължения някакви.
Та принципите и ценностите са хубаво нещо. Свободата е едно от най-хубавите неща на този свят. Само, че в Европа свобода вече няма и все по-малко ще има. Просто всички ще си налагаме все повече самоограничения, за каквото се сетиш, за да не пострадаме. Физически. Пък нека пише някъде, че сме свободни хора...