saraapl, аз като избирах име за Дани, стигнах дори до мислене, че е мъж, че някой ден неговото име ще е презиме на децата му...И понеже се чудех между ДанИел и ДанАил (второто е православната версия), даже на глас тествах: Данаилов/Данаилова - звучи ми по-добре от Даниелов/Даниелова
(Да не обидя неволно майките на Даниеловците, само илюстрирам колко детайлно бях изтрещяла по въпроса)
Имам и обратния пример с мУдерните имена, в семейството на моя първи братовчед. То направо ми е било неудобно да казвам как се казват децата. Едното Стивън, другото Дариян...след което следва Константин (майката е мега мУдерна и отказа окончание - ОВ) Денчеви.
Като на свинче - звънче има един лаф.... Въпросната майка навремето за първото дете, изтъкна "причината", че не Стефан, а Стивън, понеже той щял да учи в Англия някой ден и да му бъдело удобно.
Все едно, ако се каза Стефан и отиде в англоезична държава няма пак да му казват Стиви (и от сорта), ама нейсе. За второто дете даже не питахме що за безумен избор на име, но все пак ни се обясни, че ДариЯн бил кръстен така на баба си...Янка.
Та аз също считам, че бива малкото име да кореспондира с презиме, фамилия и не съм фен никак на Розалинди, Джейсъновци и пр. (освен когато бащата е чужденец да кажем, тогава вързва). Представи си нелепицата Дани да беше Джеймс (на баба си Димка) Иванов Павлов...ми извинете нали, ама...
П.П. Най-щурото, което съм чувала напоследък е името на дете от ДГ на сина ми. Пако-Мишел се казва момченцето, стана ми любопитно защо това име, допуснах че някой от родителите е чужденец... Мнеее, чистокръвни българи се оказаха, ама и те от мУдерните. Таткото на детето се назовава Желязко, за фамилията им не знам, ама...