Момичета и Рачо, не искам да развалям на никого предпразничното настроение с кофти теми, но ще споделя какво преживях днес аз, за да имате едно наум и да напомните за пореден път на близките си да внимават и да не бързат да изпадат в паника, за да нямате наистина кошмари насред празниците.
Бях на фризьор, маникюр, педикюр...Дани през деня го гледаше моята баба (на 81г.), майка ми беше на работа. В един момент - баба ми ми звъни, аз вдигам - ало, ало, ало....никой на среща. Звъня й аз - заето. Пак ми звъни тя - пак съм - ало, ало - нЕма никой. И така няколко пъти. Звъня й на стационарния телефон - не вдига. Притесних се, че или тя, или малкия не е добре, че в паниката си нещо не може да се оправи с телефоните... Звъня на майка ми да питам дали ги е чувала скоро, но за мое изумление на личния й телефон "телефонът е изключен, или извън обхват". Набирам я на служебния й мобилен, който е 24/7 включен винаги и чувам същото: "изключен, или извън обхват..." Започнах да се изнервям яко, а съответно съм боса, с мокра коса увита в хавлия, една ръка увита в тамопончета с ацетон за сваляне на гел-лак...в някакво егати положението неудобно "да отскоча да видя какво става, ей така за спорта". Звъня пак на баба ми - заето...
Мисля какво да правя и ми звъни бившият ми съпруг в този момент и ми изстрелва следното: "Обади ми се баба ти, каза веднага да тръгвам към тях, майка ти била паднала в някакъв асансьор, била със счупени ръце и крака, май и тазът бил счупе, чакали хеликоптер, за да ги карат към София с още 2 жени... Аз тръгвам натам"
Аз направо блокирах за момент, чудейки се дали да припадна сега, или по-късно. Оглеждам се за ботушите си , казвам на маникюристката само да ми почисти ръката (че да не ми окапят ноктите) и да ми дадат суха хавлия за косата и ще хуквам към болницата нали... Междувременно ровя за телефон на колежка на майка ми, за да питам къде е точно, какво ще правим, от какво има нужда... Абе шаш тотален!
Добре, че в този момент се звъни от единия номер на майка ми и баш колежката й ми се обажда (семейна приятелка), аз в истерия вече: "Какво става, тя къде е?". Жената ми казва: "Спокойно, добре е майка ти, жива и здрава си е, сега ще дойде и ще се чуете. Някакви телефонни измамници са паникьосали баба ти просто. Всичко е наред". Направо се разревах ей така от облекчение, та се и разхълцах насред козметичния салон, не ми дремеше....ама баси ужаса изживях за няма и 10 мин., честно.
Понеже за тези измами е говорено много у дома, особено на баба ми - не съм и сънувала, че може да се върже, че и на нас да ни изкара ангелите. Но...няма невъзможни неща. Схемата е нова и подобрена, много убедителна явно. Подчертавам, че въпреки възрастта си - баба ми е перфектно здраве, напълно с акъла си и не е никак тъпа жена, но като става дума за детето ти...ей глеЙте как може човек да се подхлъзне.
В нашия случай е имало и кофти съвпадение на обстоятелствата. Майка ми си е оставила телефоните в кабинета си в отделението, а там баш чат-пат се губел обхвата (когато аз съм звъняла) и е слязла до долу, където са кабинетите за доболничната помощ. Баш тогава измамниците звънят на баба ми, тя не успява да се свърже с мен, не успяа и с майка ми и...филмът готов.
Аз самата не бях успяла да се свържа с майка ми, малко по-късно бившият ми съпруг ми казва каквото споменах и аз си казвам "Тя и телефоните й - в някаква асансьорна шахта и всичко е на сол". Идеално се върза.
Аз съм спокоен и рационален човек - да, но за някакъв момент, нямайки всички данни по случая - просто....паника не амиииии. Стига съм ви отегчавала с детайли, но на някои натъртвам, щото и аз мислех, че никога не мога да вържа и за 5 мин. даже, ама вързах днес. Всякакви могат да се случат обстоятелствата просто и да ви се съкрати живота с 10 години от излишен стрес.
После са се свързали с полицията т.е. майка ми де, оттам са казали, че днес точно в Ст.Загора и областта е имало доста сигнали за
точно тази схема. Също така са казали на майка ми, да напомни на приятели и познати за тези неща и да предупреди, че очакват бум от подобни измами по празниците точно. Много хора пътуват все пак и гадовете ще полазят. Та всички, които имате по-възрастни близки, че и да не са възрастни - звъннете преди пътуване поне и напомнете да са внимателни за такива обаждания, поне стресът да си спестят хората.
За протокола - явно се работи по "великденски тарифи", поисканата от баба ми сума "за медицински хеликоптер" е била 12 000лв. Няма да се играе на дребно. По този повод се замислих, че явно имат начин да си проучват и жертвите, щото не всеки пенсионер може да извади такава сума (а баба ми може) и изобщо...не е аматьорско изпълнение, ами явно добре подготвено и с доста хора намесени.
На всички желая весели празници, здраве и усмивки и никакви негативни емоции!!!