Марго, аз не съм се изразила ясно, моя грешка. В контекста на разговора визирах тези 650лв. за нашето домакинство (аз и Дани), че се приемат за достатъчни, за да нямам право на митичните деЦки на месец (35лв. ли бяха, не помня). Фактът, че според държавата, ако аз и детето ми разполагаме общо с 650лв. на месец, сме достатъчно (твърде) богати, дори за символично (нелепо т.е.) подпомагане с още 35лв. - е идеален израз на "отношение" за мен. Не съм проверявала скоро каква е сумата приета за достатъчна, че да не взимаш деЦки, но дори да е звишена - ще е с 20-30лв. та все тая.
А и от споделеното от
Блу само е видно - колко много, лесно и бързо може да се направи за реално облекчаване на родителите, без същото да е сързано с даване на каква да е сума в брой и "на калпак" с реална, или без реална нужда да се дава. Едно 50-100лв. оставяме на всяко боледуване на децата в аптеката примерно. Защо да не може за медикаменти изписани от лекар, поне за конвенционални лекарства - АБ, парацетамол, капки за нос (не "хомеопатии" разни) - като представиш рецептата и касовата бележка, че си ги купил на данъчните власти, ако не цялата сума за тях, поне процент да ти се приспадне от някакви данъци да кажем. Помощ си е и то доста по-сериозна от някакви 30-50лв. подхвърлени...неясно и защо, ама и на всички с деца.
Защо няма стимул за работодателите, ако наемат на работа майки с малки деца (до 10 г. примерно), не е тайна, че до това време в общия случай са им честите боледувания и е зорът с кой да го гледа това дете, като мама и тати са на работа, баби - няма, пари за гледачки - също. Отделно, че има рекет на трудовия пазар и то от години, именно спрямо жените с малки деца. Работодателите на тях им предлагат честичко, значително по-ниско заплащане за дадена позиция, бидейки наясно, че никой не налита да наема майки с малки деца и ако не кажеш ОК на тази неизгодна оферта - оставаш съвсем без доходи. Какъв ти е избора в такъв случай - ниакъв. И бачкаш за смешни пари и дете гледаш и се гърчиш и мизерстваш, защото си "имал глупостта" да родиш дете? Ми барУ! Ей така се решава проблемът с прираста, дммммм.
Или когато в едно семейство с деца, само единият работи и издържа всички останали с изкараното от него - следва да плаща много по-ниски данъци от "съседското семейство", в което и двамата работят и деца още нямат. Обаче - не е така. Плащаме всичко по равно, но разходите на едните са в пъти отгоре....
Спирам дотук, защото тя темата е за "Моториката" всъщност...