Здравейте, доста от вас са прочели това, което написах във ФБ вчера, но за другите искам да разкажа какво ми се случи. Който го мързи да чете - имах 2 конфликта с директорката описани в долните 2 абзаца, ако не ви се четат подробности, можете да ги прескочите. За другите има подробно описание.
През месец Март имах конфликт с директорката на градината на Андреа ( двете деца са в различни градини), тъй като настоях да ми се дадат конкретните правила по които се извеждат децата. До това се стигна, понеже първа група не се извежда изобщо. Дори и сега, знаете колко е хубаво времето, тези деца седят вътре непрекъснато. Както и да е - не получих никакви правила и казах, че просто ще се оплача по-нагоре, че не ми се дават критериите. При това ми изказване тя избухна, че не можела да повярва, обърна ми гръб и просто си тръгна. От тогава спря да ме поздравява и въобще се държеше дръпнато.
В сряда заведох Андреа на градина. Имаше някаква суха кашлица, все едно нещо я дразни, като алергия. Нямаше и нищо други, нито температура, нито червено гърло, чисти и бяха дробовете, нямаше никакви секрети и въобще всичко друго си и беше наред. Казах на сестрата, и я оставих. Вероятно следобяд е почнала да кашля повече, защото като я взех, учителката ми каза, че е кашляла. Пак нямаше температура ( а я гледах цяла седмица, понеже имаха Скарлатина в градината, та си я наблюдавах) и вечерта спря да кашля и въобще цяла нощ си беше добре. На сутринта като я заведох, тя не искаше да ходи и плачеше. Задави се от плач и повърна точно в градината. Това е нещо, което е обичайно за нея, понеже от бебе имаше рефлукс и сега като се задави от рев, повръща. Опитах се да го обясня, но директорката беше там и се провикна ( ама буквално се провикна през една стая) как не ме било срам да си водя детето болно на градина. Стана голяма разправия, каза ми че от предният ден била болна, била с температура и и били плували очите. Попитах каква температура е иамла и една учителка ( не нейната), вероятно за да я защити се обади че била имала 38... което тотално ме вбеси понеже освен, че беше нагла лъжа, тъй като мерих температура и сутринта и след градина, беше и глупава, защото ако са измерили такава температура, защо не са ми се обадили или казали като я взимах. . А аз по принцип температура не меря, ако не са ми много топли, но баш тази седмица мерих и гледах гърло заради скарлатината и после кашлицата, та знам, че ме лъжеше. Попитах я защо, като са измерили висока температура нито са ми се обадили, нито са ми казали като я взимах - изведнъж защитаващата я учителка изчезна. Попитах и сестрата, дали тя знае дали Андреа е имала температура - каза, че нищо не знае и тя изчезна. Опитах да обясня за рефлукса и че няма нищо общо с кашлицата, която вече я нямаше, но както се сещаше никой не ме чу, а просто стана една разправия, не е истина. Взех си детето, оставих го в къщи при свеки и се върнах в градината решена да говоря с директорката, но ми казаха, че я нямало ( въпреки че колата и беше отпред
). И така я нямаше цял ден, понеже цял ден звънях там. В крайна сметка, на края на деня намерих имейла на градината и написах едно учтиво писмо, че искам да се срещна с нея. А Андреа си седя цял ден в къщи без да и има нищо, само защото е повърнала от рефлукса.
Следващите 4 дни бяха почивни и във вторник (вчера) когато отидох на работа получих обаждане от отдела за закрила на детето, понеже било имало сигнал срещу мен, трябвало да доведа децата същия ден. Естествено веднага знаех, че е от директорката и след разговора с служителката, звъннах обратно в градината да питам какъв е проблема и защо подават сигнали срещу мен. Тя отрече, че е подавала сигнал, но пък беше изключително любезна как щяла да се срещне с мен, как не отказвала на родители, как се опитвала била мен да предпази, абе друг човек направо.
Заведох малките с мен в отдела за закрила на децата, бях подложена на разпит в който само за майчиното ми мляко дето не научиха, като много силно беше застъпена темата как съм си обличала децата. Оказа се, че сигналът бил, че аз съм си държала децата недобре облечени, което пък било довело до това, децата да са болни ( за 6 месеца Андреа нито един път не е боледувала и с изключение на тази еднодневна суха кашлица, за която ви казах, не е имала нищичко). Та бях разпитвана дали децата имат якета и свестни обувки и подобни неща и дали ходели много голи. Естествено казах, че ходят много голи ( което си е самата истина), но това не е защото си нямат дрехи, а защото ги оставям и насърчавам в тях да стоят на хладно и попитах дали това е незаконно
. В това време на децата дадоха да си играят с някакви играчки и един мъж, предполагам детски психолог, си играеше с тях, нищо не ги е питал, предполагам, че ги е оценявал дали имат признаци на малтретирани деца, знам ли
. Хората бяха много любезни, не мога да се оплача, просто си вършеха работата. Казаха, че ще напишат положителен доклад ( или анализ, или каквото там се казва) за мен и ще го изпратят и в двете градини. Така и не разбрах защо намесиха и втората градина, но явно са били задължени. Обясних за конфликтите си с директорката и че смятам, че това е някакъв неин начин да ме сплаши и общо взето мина много спокойно Дори днес сутринта ми се обадиха да ме питат дали е минало спокойно като съм завела децата на градина, не мога да се оплача.
Сега обаче обмислям оплакване срещу тази директорка. Колкото повече го мисля, толкова повече осъзнавам колко е възмутителна тази постъпка. Оставете, че е глупава и долна, че дори и хората в агенцията се чудеха и маеха защо се оплаква, че детето ми е болно и защо си позволява да ми казва как да си обличам децата. Да оставим това, но другото е много по-тревожно. Понеже е глава на детска институция, сигналите от нея се взимат много сериозно. С други думи, щом чак директора на градина се оплаква, трябва да е сериозно, няма как да не е. В случая обаче тя си позволява да използва служебното си положение, за да ме сплаши. Това се нарича репресия. Освен това си позволява да заема времето на държавните институции, спонсорирани от данъкоплатците, за тази репресия т.е. няколко човека няколко дена се занимават с моя случай, вместо да се занимават с някакви наистина нуждаещи се деца. Изпратих запитване не имейла на РИО София как да се оплача от директор на детска градина, но още не съм получила отговор. Та приемам предложения как да си напиша оплакването и до кой точно да го пратя. За сега обмислям какво е най-добро, но със сигурност без оплакване няма да се разминем, защото искам да има документирано всичко, преди пак да е измислила нещо.