М-и, аз съм с хипертония от преди бременността. След няколко години обикаляне по кардиолози, преди седем месеца най-накрая успяхме да установим, че високото ми кръвно се дължи на многократно завишени нива на плазмен ренин (хормон, който се продуцира от надбъбречната жлеза). Има лекарство, което вкарва стойностите в норма и ги поддържа, но за съжаление е противопоказно за бременни, диуретиците също са противопоказни. Та лечението ми се състои в прием на калциеви антагонисти, които явно не са особено ефикасни в моя случай. Следя кръвното си налягане многократно през няколко часа, но от преди около две години знам, че е най-високо сутрин. И сега откакто съм бременна пак го следя, в първите три месеца беше нормално, но преди три седмици забелязах, че сутрин лицето и ръцете ми са подути като се събудя от сън. Започнах да го меря вечер след 12 часа през час, за да видя кога точно се вдига. И установих, че сутрин в 4 часа изведнъж от 110/70 се вдига на 140/90. Започнах да вземам по половинка Хлофазолин (по препоръка на кардиолог) в 2 часа през нощта и така предотвратявам повишаването на кръвното в 4 часа, защото забелязах, че лекарството започва да действа при мен оптимално след два часа. Отделно от това си пия другите лекарства за кръвно.
Моят съвет е да си мериш кръвното и пулса, защото кръвното ти може и да е ниско от това, което описваш. Следи го да кажем през 2 часа и ще забележиш кога и защо варира, за да насочиш лекаря си и да прецени как да процедира в твоя случай. Аз вечер също се задъхвам, въпреки, че съм едва в пети месец и не съм напълняла кой знае колко. Ниското кръвно се коригира много по-бързо и лесно от високото. Консултирай се с кардиолог, за да получиш адекватно лечение. Успех
verechiria, дано премине твоето гадене най-накрая. И аз имах в рамките на два месеца, но слава Богу отмина. И аз имах проблемна свекърва в първия си брак, а сегашната не ми се меси за нищо, живее на 50 км от нас и не ни създава проблеми. Понякога чак забравям, че имам свекърва
П.С: Извинявам се за дългия пост