Като персентили и на тегло са както се казва "на сто процента".
Напомням, за който се интересува, че в момента тече кампания за безплатна силанизация на 4 кътника на деца 6-8 г. В сайта на кампанията има списък със стоматолозите. На двамата им предстои другата седмица, като го направим - ще пиша. Краят на кампанията мисля, че е до края на ноември.
В нашето училище като в детската градина госпожите няблягат много на това кой какво ял и защо не е изял. Чак ми е дразнително, както се изразява дъщеря ми. Дори са били наказани за два дни да не излизат навън в междучасията, защото две момиченца не си били изяли обяда. Говорих с госпожата, че не държа да са си омели всичко. Те си имат апетит и са ящни, та с една супа - или малко второ, няма да им се отрази кой знае колко. И след този разговор, ми разказват за наказанието на целия клас. Като имат физическо подтичват по двора, но физическото се води от госпожата им. Като вали - стояли в класната стая и писали домашни, защото в салона имало други ученици
. Ако някой е наясно коя точно наредба, ако изобщо има такава, определя ограниченията за групи храни, които да са на територията на училището, моля да я сподели. В самия им стол продават всички пакетирини л..а, които може да се сетите. И се получава така - родителите купуват купон, детенце се нарежда, взима си обяда, чопва на две на три от обяда и се нарежда на опашка за онез л..а. И няма думи, които да обяснят всичко това. Дъщеря ми не си купува, но не зная дали не е по-скоро от страх от моето неодобрение, а не от разбиране.
Двамата ги записахме в един клас, в началото тръгнаха добре, даже тази конкуренция помежду им понамаля. Тази седмица обаче ме побъркаха. След поредната стихийна кавга, в която Слава Богу не се нарани някой /счупиха един прозорец в препирнята/ говорих и с двамата. Оказа се, че крушката си има опашка както казват старите хора. И тази напрегнатост и изнервеност у сина ми има причина и тя не е в сестра му, основно. Причината е, че се чувства отхвърлен в училище и няма среда от приятели. Класът се е разделил на групички от деца, които заедно са били в една градина, едните постоянно играели на таблет/телефон в междучасието, имал един-двама полуприятели /така ги определи/ и другите били аутсайдери, които не можели дори да говорят и се държали бебешки. Някои деца са го обиждали от тези, които са група. Та се оказа, че основната причина е, че скучае и се чувства сам, също и ревнува, че сестра му си има среда и приятелки. Макар на тази възраст приятелството да е въпрос на час понякога. Много ми стана мъчно и честно не знам как да му помогна, защото това е път, който трябва да извърви сам. Опасявам се, че е добродушен, но ако някой от дразнителите прекали, може да посегне, а физически е много силен. Контролира се, като се бият със сестра му, се старае за разлика от нея да не я удря със сила, но си е дете.