Цигу, и аз се опитвам при всяка възможност и ситуация, не винаги се получава, има странични провокации, които трябва да обяснявам по начин, който да не настрои децата срещу конкретния обект и т.н.
Не видях някой някъде да е описал какво представлява Музейко. Ние го посетихме миналата седмица, но чак сега пиша, защото имах много натоварена седмица част от нея без достъп до компютър. Мненията, които четох за Музейко бяха много положителни, наистина откровени са, но аз искам да ви кажа защо точно съм във възторг от този център - уникален сам по себе си! Първо дизайнът и мисълта - направено е с мисъл, с пари, от специалисти, учени, педагози, личи си - мислено е за всеки детайл - като архитектура и замисъл отличен 6. Всичко е направено във вид на игра - многопластова игра - може да бъде за по-малките, ако се прочете и продължи може да бъде за по-големите, има информация предоставена по най-интересния и съвременен начин! Не мога да опиша примери, за да не разваля изненадата, но искам да ви кажа, че не само порасналото дете в мен залепна за всички атракциони, но и моите деца, които много рядко се впечатляват - не се умориха, не се отегчиха, дори и срамежливият ми син преодоля срама и отиде да пита батковците за въпроси, които имаше. Навсякъде пишат във форумите колко е отзивчив, добър и търпелив персоналът! Мен ме впечатли КОЛКО Е КОМПЕТЕНТЕН персоналът! Хванах ги веднага по терминология, по задълбоченост на знанията, които имат и веднага след това проверих в сайта им - инженери, астрономи, археолози, молекулярни биолози и т.н - това са симпатичните какички и батковци! Къде има такива аниматори? Когато детето прояви интерес започват и по най-достъпния начин му обясняват кое какво е, какъв е физичния и практичен смисъл, историята на всяко нещо. Представете си историята на земята, на цивилизацията, на науката и техниката нагледно представена във вид на игри!
Да добавя още нещо - да се разгледа Музейко за един ден е невъзможно в цялата му всеобхватност . Може да се обиколят по два пъти всички атракциони, но набързо, ако се отдели нужното внимание на всеки един от тях времето не стига. Четох че бяха писали от 2 до 4 часа . За 2 часа се минава всичко транзит - тук има това тук това, за 4 часа се изпробват всички игри коя какво прави, но много повече часове трябват да се погълне цялата информация на Музейко, а след 4 час нито физически нито когнитивно може да се издържи на толкова информация и обикаляне. Със сигурност ще има и още посещения! И последно съвет от мен - направете посещението в делничен учебен ден! Ако има хиляди деца вън времето ви ще мине в чакане на опашки и няма да можете да се насладите максимално на изживяването.