Изпратих детето на градина тази сутрин, пия кафе, цъкам из фейса, попадам на драматични кадри. От Сирия. Разрушени сгради, окървавени деца... Пореден упрек от приятел към „онези другите“, които твърдяли, че не всички лазещи към Европа са бежанци. Честно казано – зачудих се къде е връзката между снимките и твърдението на доста хора, че повечето мигранти – не са бежанци. Би имало връзка, ако някой твърди, че в Сирия няма война и не умират хора. Аз досега не съм попадала на подобно твърдение от когото и да било. Също така – пострадалите на тези кадри хора – не са дошли до Европа, да сме ги върнали обратно в Сирия и сега нали...ето пострадли (мъртви) са.
Все по-малко разбирам тази сълзливост и отказ да се приемат някакви очевидни факти. Толкова очевидни, колкото и фактът, че в Сирия се води война и умират хора все пак. Понеже нали – има и други кадри, при това милиони. Снимки, видео, репортерски интервюта с „бежанци“. На тези другите кадри – се виждат с „невъоръжено око“ стотици млади, здрави мъже, които уж са „бежанци“ и тук таме между тях – някоя жена с дете. Не съм от сълзливите хора, не съм и от бездушните, просто си задавам някакви въпроси, които ми се струват логични. Аз хем съм жена нали, не здрав мъжага в разцвета на силите си, но ако тука стане каквото в Сирия и реша да бягам – дали ще зарежа майка си, баба си, детето си? Ми не, няма. Вие ще си зарежете ли семействата там където падат бомби? Едва ли. А тези мъже, прииждащи сами сега – дали са си зарязали семействата там където падат бомби? Съмнително. Може някои от мъжете пристигащи сами – да са изгубили всичките си роднини, при някаква атака – да. Ама стотици хиляди мъже, с по 10-ина 20 близки роднини (при тях знаете са големи семействата) да са изгубили цялата си фамилия, до крак – смятате ли колко жертви са това? Ми няма толкова за цялото време на конфликта в Сирия, даже и наполовина не са. Пък и много от избитите досега в Сирия са християни, но това е отделна тема. Пък „бежанците“ са мюсюлмани главно. Ако са избили семейството ти и бягаш, за да оцелееш – слизаш от ферибота в опрятен външен вид, нахилен и правиш с пръсти знакът „виктори“. Сериозно ли?
И понеже просто си си изхвърлил личните документи и казваш „сириец съм“ - номерът минава. Европейските гранични власти са с вързани ръце, щото ако си наистина сириец – как да рискуват да те отпратят? И хайде „добре дошъл“ и ти. Може да вади очи, че стотици хиляди такива хора, не са никакви бежанци, но понеже не можем формално да го докажем още на границата и ...“шах и мат с пешката“ за нас.
Боби ми сподели интересни данни по темата одеве. България разполагала с 6000 места за бежанци, от които „заети“ са 1500 към момента. САМО! При този „бежнски“? поток – не е ли доста странно да имаме свободни места за настаняване на бежанци? Тя държавата ни, че не е идеална – не е. Но ние дето сме недоволните й от това и онова граждани – все пак живеем в мир, не ни падат бомби по главите, не ни колят някакви изроди от ИДИЛ, не сме гладни, жадни, болни... Ние недоволстваме заради разни други неща, които са ни дерт, защото базовите ни нужди са задоволени и при това положение – други са ни дертовете. Например новите цени на винетките. На тези хора, от споменатите кадри от Сирия, вЕрно ли в България няма да им хареса, ако се доберат дотук м? Не им предлагаме 5-звездни условия в местата за настаняване, но на някой бягащ наистина от това по снимките - „бежански лагер“ бил той и в България – ще му се види едно много, много приятно място. Или поне приемливо. Ако бягаш с дрехите на гърба си от война, влачил си се незнайно колко дни и нощи, през какви ли не трудно проходими терени, гладен, жаден, болен... И като пристигнеш тук – ще хвърляш подарената ти храна, дрехи, играчки, вещи от първа необходимост, защото са ти ги дали „друговерци“? Амиии. Уточнявам, че достатъчно кадри има и на въпросните храни и вещи – не са остатъци от нечия трапеза, подхвърлени на тези хора все едно са прасета. Пакетирана храна, или прясно сготвена, по всякакви там санитарни стандарти валидни в ЕС. Даренията от редови граждани на нещо – също не са някакви продрани парцали с лекета, ако са дрехи, а съвсем нови, или дрехи без следа от употреба. Същото е и с играчките. Да не говорим, че такива неща осигурени като дарения от куп хуманитарни организации са чисто нови и с етикети. Няма братче! (В моя град, има даже магазин на „Червения кръст“ в който за много символични суми се продават страхотни детски играчки с етикетите. Купувала съм. Все са от дарения, които дарените с тях – не щяли) Горките „бежанци“ тия неща ги хвърлят и скандират, че сме фашисти и им нарушаваме правата, ако не ги пуснем да си ходят боща където им се дощяло в Европа. И ние всички трябва да се направим на ударени с чук по главата поне и да не се замисляме дали така ще правят, ако са наистина бежанци, или няма. Ми няма да правят така. То не иска особено мислене и дълбоки „анализи“.
Оплакващите псевдобежанците и постоянно упрекващи мен и такива като мен в расизъм, ксенофобия, липса на човечност и разбира се параноя - твърдяха също така, че не, така с тия вълни – не сме допускали терористи. Понеже те терористите имали пари и ако искали да дойдат – щели да кацнат с първа класа на летището в Париж (примерно). Да, ама то на летището в Париж да кацнеш – не е само до това да си платиш полета, ами там има все още здрав граничен контрол, свалят ти куп данни, не минаваш с „изгубих си паспорта“, с фалшиви документи – рискуваш да те закопчаят още на терминала... Докато по сухопътните граници и то при тоя наплив...нали се сещате. Оказа се, че при сегашните атентати в Париж – двама от тия дето „си дръпнаха шнура“ на стадиона били...даммм. „Бежанци“. Законно пропуснати, ползващи се със закрила в ЕС и как си му е реда. Точно така се установи кои са те де, понеже са им свалили пръстови отпечатъци на влизане и сега ги сравниха с тези на труповете. Не е като нещо паспорти, подхвърлени и пр.
http://www.segabg.com/article.php?id=779507 Все още пръстовите отпечатъци се водят като сигурен начин за установяване на самоличност доколкото знам. Или и това не? Може би са фалшифицирали базата данни разследващите, по поръчка на „световния заговор“...срещу бежанците.
Ми какво съм искала аз, да, така било, НО ВСЕ ПАК, заради такива неща – да не приемаме бежанци ли? И наново плач за горките хора, можело да са малък процент от всички прииждащи, но не бива никакъв риск да се поема и на един да не помогнем. ОК де. Така да е. Ами в такъв случай, понеже имаме форсмажор – следва някои правила да се променят съответстващо на форсмажорна ситуация. Не става да сме разграден двор, както досега, като прониквали чат-пат легално, нелегално 100-200 души на месец. Сега се изсипват хиляди и то всеки ден и това месеци наред. Ами при това положение – ограничават им се правата. Строим лагери, или както ще ги наречем там места за настаняване от абсолютно затворен тип, не връщаме никого, настаняваме го където в момента има възможност, не където той бил искал. Всеки, който е хванат на територията на ЕС, като незаконно проникнал – задържане от същия вид, никакво хоцкане и възможност да „изчезне“ от погледа на властите, приоритетно проучване на такива какви са що са... За който се окаже, че идва от мирна държава – кораба, самолета, влака и обратно там. Незабавно и без хънта – мънта. Аман от идиотщини вече, честно!
Бил ми замъглен мозъкът от омраза прочетох одеве и страхът го замъглявал, рече поредната диванна активистка, „дълбоко съпричастна“ с тези хора и „бранеща изконни човешки ценности“. Разбира се най-близкото на бежанец, което е виждала на живо е сириецът, който й продава дюнер. Той Бойко Борисов не е сам в „титаничното си мислене“. Има си хас. Може пък да ми е замъглен мозъкът, знам ли...но поне със сигурност все още ми е останал такъв.