Даммм, четох го това за Франция. Напред, а и в предишната тема - точно в тази посока коментирахме и ние ситуацията, ако помня добре. Т.е., че при сегашния наплив от хора, огромна част от които са икономически имигранти, твърдящи, че бягат от война - трябва, ако ще временно, да се попроменят някои правила за прием. Щото според Конвенцията - на никой копче не можеш да кажеш, да ограничиш движението му дори, или да му откажеш достъп, щом твърди че е бежанец. Когато е съставян въпросният документ - никой не е предвидил, че ще бъде ползван от хора мигриращи по икономически съображения, а не бягащи от репресии и смърт.
Ние не сме най-толерантната нация, ама както знаеш у нас точно - хич не е препълнено с чернокожи. Нито съм чула/видяла/прочела да е имало ексцесии някакви точно с такива хора пък, да не говорим масово, или редовно. Мисля, че последният такъв случай беше за мъж, когато някакви Сидеров-фенове бяха нападнали, докато се е разхождал с жена си българка. Което разбира се нередно и неприятно, но все пак не е масовка, нито тези "ултра националисти" са представители на редовия българин. Те много по-често нападат безпричинно цигани, или някой който им прилича на арабин. Но те като цяло не харесват всеки различен от тях самите. Абсолютно съм убедена, че мисленето и поведението им - няма да се променят, ако по съдебен ред производители на бишкотки бъдат принудени да сменят търговското наименование на продукта си. Виж, ако получат мазни ефективни присъди обаче, заради престъплението си, което се основава на "расова ненавист" - просто следващ път едва ли ще посмеят да си я изразят така. Както и подобните им. Та твърдя, че справянето с подобни идиотски изблици и прояви иска друг вид мерки.
Има и друг момент. Дали ползваш дадена дума в негативен смисъл (контекст) с цел да уязвиш, унизиш, обидиш някого. В САЩ да кажем, доста по-различно седи този въпрос
По исторически причини, думата "негър" е натоварена с негативно значение. Ние не сме имали захарни плантации, на които да ни робуват тези хора обаче, та и не е баш същото когато думата "негър" се употреби тук. В случая с бишкотите - съвсем пък няма негативно значение, аналогията е с нещо приятно, хубаво, вкусно, любимо като шоколада. Имам един диск у дома, озаглавен "Руски
цигански романси". Сигурна съм, че според БХК такова заглавие е обида към циганите, щото не пише "ромски", ама реално - няма никаква обида, както се сещаш. Обида, или дискриминация, би било да кажа на някой на улицата: "Бе стой по-далеч от мен бе циганин мръсен", ей така, само защото е от съответния етнос и само по тази причина - аз съм негативно настроена към този човек. Ако коментирам с други майки в парка, че детето е яло за закуска "циганска баница" е толкова "дискриминация" спрямо циганите, колкото бишкоти "Негърче" са дискриминация спрямо негрите.
БХК всъщност е организация, която има доста "мисъл", ама за жалост тя не е свързана с опазването на ничии права Вени.
Все повече се убеждавам, че главната им цел е, да създават такива ситуации и да водят такива абсурдни дела за това и онова, че да изкарат от нерви и най-спокойния и толерантен човек в тази държава. Всяко такова тяхно "дело" - има за цел да разбуни обществото, да предизвика масова (и съвсем логична) реакция на възмущение, да има коментари, статии, отзвук. И да кажат: "Ето, в България има расизъм, ксенофобия, ужасТ!" И сателитните им НПО - започват да се гушат пак с едни пари, че "да се борели с тези проблеми".
Поредната финансова схемичка, нищо повече. Ти да си чула БХК да заведе някое дело, например срещу работодател, който е отказал работна позиция на някого, защото е НАД определена (искана от работодателя) възраст? Такива случаи с лопата да ги ринеш, забранено е по закон да се поставя подобно условия, откровена дискриминация си е, нарушава се така основно човешко право - това на труд... Отварят един сайт/вестник с обяви за работа и в доста от тях това дискриминационно условие си го пише черно на бяло даже. Ама с такива неща не се занимават те, понеже няма как после да изцоцат пари от тях по някоя поредна "програма", а просто биха свършили наистина онова, което твърдят, че им е пряка задача на тях и кауза и пр. Същото е и с отказа да те наемат защото имаш малки деца, или да те уволнят по тази причина, с формално друг мотив разбира се... Тези проблеми у нас са къде по-масови, отдавна и ежедневно спохождат някого, отколкото "дискриминацията спрямо чернокожи, посредством бишкоти". Тези проблеми не са и тайна някаква, но БХК някак...не ги забелязват, или не ги броят за проблеми. Защото от тях - просто пари не се изкарват, не по друга причина.
За да не спамя в темата за малките деца, тук ще коментирам това, което си писала за системата на образование и начина на преподаване в Канада и какво е у нас по същите въпроси. С две ръце (и два крака) се съгласявам с теб и изводите ти.
Сега като бях на очни какво ми направи впечатление на мен. Ден Х, по предмет, който съм изучавала и преди и винаги ми е бил досаден, заради суховатата (така ми се струваше) материя, за мениджмънт става дума... И влиза професора, на видима възраст към 45 да е най-много и се настройвам аз за 4 часа отегчение до смърт. Да, ама човекът понеже е правил специализации по чужбина, практикуващ е, та е попил откъдето каквото трябва... Никакви записки, никакво монотонно дуднене и диктовка на определения за това и онова, буквално направи шоу
Цялата му лекция беше с практическа насоченост, през цялото време поставяше казуси за реална ситуация и питаше ние какво нисли, къде виждаме проблема, как бихме го решили т.е. бяхме в непрекъснат диалог. Ако не получи правилен отговор за дадена ситуация от никой в залата - обяснява как би следвало да се постъпи в нея, защо така, давайки примери от ежедневието си (съвсем битови, не само служебни). Абе...катил да си - ще разбереш какво ти разправя, какви са причинно-следствените връзки и най-вече що е то мениджър по принцип и вече здравен мениджър в частност - пак със съответни казуси и реални примери. Такаааа, аз накрая на часовете му бях буквално в еуфория, не усетих кога мина времето и изпитах известно разочарование, че приключихме. И на прибиране си мислех точно следното: "И аз толкова години да считам дисциплината за скучна и досадна, егати пропуска". Ами считала съм я, защото по нея такива са ми били преподавателите просто, че да ме отвратят, не да ме заинтригуват. Ден следващ - друг предмет. Аз обнадеждена след този професор и си мисля: "Е, явно от едно време с предишното учене - имат напредък, ей ходили, видяли, обучили са ги, наели са правилните методи на преподаване...". Влиза една дама с м'найсе титли пред името и тя не е особено възрастна и се случва следното нещо. Включва лаптопа и прожекционния апарат, казва да си извадим там листовете на които ще пишем и прожектира първия "слайд", който се оказва сканирана страница от учебника ни по предмета. И започва диктовка: "Тема първа - еди какво си заглавие. Записвайте колеги..." И продължава да диктува 1:1 това, което е сканираното от учебника, като прави съответни паузи (изчаквайки да го напишем), на по-дълги думи пита "Записахте ли?" и сменя "слайда" със следваща сканирана страница от учебника и продължава диктовката. Не ми издържат нервите и казвам: "Извинете, тези неща, които записваме в учебника ни има ли ги?". Жената ми отговаря: "Ама разбира се, аз нали по учебника ви ги диктувам." И продължи с диктовките и така 4 часа Вени. Нямаше дори някакво замисляне от нейна страна, защо получава такъв въпрос. Тя това брои за "преподаване", друго явно не е виждала и си диктува ли диктува... Идваше ми да й кажа, че ако това ще й е преподаването, да си извадим всички учебниците и да си ги преписваме мирно и тихо тия 4 часа, кой с каквото темпо му е удобно, а тя да иде да пие кафе, да обядва, на фризьор, ако иска да отиде и да се върне после да ни даде заверките, защото чинно сме си преписали учебниците и така. Няма какво да ни диктува. ми така де. Естествено не й го казах, за да не си гарантирам късане на този изпит поне 5 пъти, защото публично съм я обидила. Но да, ей така масово се "преподава" у нас каквото се сетиш и после нали...ми хората не знаели/не разбирали реално това, за което имат дипломи. Ами, като така ще "преподавате" какво взаимно си губим времето с такива "лекции"? В началото на семестъра - казвате кои са учебниците, сядаме да ги зубрим и преписваме у дома, на изпита ви ги рецитираме (повечето от нас без грам да са схванали материята естествено) и толкова. Имам колеги на по 40 - 45 години, които за тези две седмици в чудо се бяха видели, кой да изгърми отпуски, кой така да си размени смени на работа, че после месец и нещо ден почивен няма да има, зер да посещават въпросните лекции. Които бяха абсолютно безсмислени за посещение през повечето време, защото протичаха като при въпросната госпожа. С изключение на споменатия в началото професор, още една лекторка само имахме, която наистина да преподава, по същия начин като него. И използва прожекционния апарат по предназначение т.е. да илюстрира това, което ни обясняваше с множество примери и хипотетични ситуации с някоя схема, графика и пр., за онагледяване. Въпросната дама, под 30-годишна, завършила в Германия (аууу каква "изненада"). Всички останали 8 души по други предмети, които се извъртяха - диктуваха учебниците, дословно и това беше. В резюме, от двете седмици, в които посещавах лекции - само 8 часа някой нещо ми е преподавал наистина. Останалото беше излишно висене в залата. Е, "ползата" е, че много задобрях на "О!Думи" и в тетрадката ми за записки има 10-ина много добри скици, от години не бях рисувала
Сега съм заета със зазубряне на куп излишни определения, точки, запетайки и пр., защото иначе - изпитите нямат взимане. И "естествено", ако знам каква е дефиницията за "мениджър" - ще бъда добър такъв...поне според местната образователна система. Пък според мен, бих могла да бъда наистина, ако някой ме учи КАК да бъда такъв, да е чисто практически насочено обучението. Но нали, аз какво разбирам сравнено с тия накичените с титлите.