хахах
rtfrtf, аз да се квалифицирам и така и така моето гледам, ще гледам още едно, ще водя още 2-3 по училища и градини и ей ти един "дребен бизнес". Тотално необлагаемо доходче. Проблемът е само, че аз никак, никак не понасям деца и това твърде силно личи, та едва ли някой родител с акъла си би наел точно мен.
За разлика от други хора пък - супер добре и лесно се разбирам с тийнове, дори по-буйнички и проблемни. Всъщност, сред малкото неща, които не бих работила, дори да е много добре платено е нещо с деца - учител, аниматор, бавачка... Не съм "детишар" и никога не съм била, а хора като
Синеочка и учителките на Дани - будят у мен съвсем искрено възхищение примесено със завист. Такива едни доволни и сияещи, докато 12-на пищящи същества кръжат около тях и ги дърпат всяко със своята си хрумка...и дори помен няма от раздразнение, главоболие и нещо от вида: "уфффф". Неслучайно - те такива професии са призвание, това не се учи. И такива, като мен, дето се знаят колко не стават за тях - не бива да си помислят да захващат подобна работа. За жалост обаче, виждала съм няколко дами, които все пак са завършили точно това и практикуват...ужасТ. За поверените им деца е ужасът де. Що се хвърляш да учиш и работиш баш такова нещо, като не ти понася на нервите и психиката - никога няма да проумея.
Жената, която бях намерила за Дани се премести със семейството си в Черноморец, преди повече от година и половина за жалост. Иначе е точно от споменатия тип хора - обожава деца, искрено се забавлява с тях, не й писва да пее песни, да отговаря на въпрос Х до припадък, абе...отвътре й идват тези неща. Точно тя научи Дани да казва "мама" за няма и 4 часа. Въпреки, че в момента имам къде по-занижени изисквания за детегледачка, отколкото имах към нея навремето, за момента - удрям на камък с хората, с които се срещнах. Трудно си е и още как.
Под "занижени изисквания", имам предвид, че очаквах да е доста по-лесно сега, когато търся човек, който в общи линии просто да присъства у дома, за да не е сам Дани. Не е както навремето с бебе на 10 месеца, шишета, неговорещо, неходещо, което все пак доста по-трудно се гледа...
Може би и затова съм подразнена от такива финансови изисквания от тяхна страна в момента, сякаш пеленаче ще им оставям. Хайде холан - аз добре знам разликата между гледане на бебе и на големичко вече дете, второто изисква от много малки до никакви усилия. Всеки е свободен разбира се, да поиска произволна сума за труда и времето си, такава на каквато си е оценил съответния труд. Пък мен като не ми изнася нали - отказвам да дам тия пари и продължавам да си чукам чуканките и те така.
За протокола само - на споменатата мега готина бавачка на Дани, плащах 4 лв. на час и то за гледане на БЕБЕ - разнасяй го, гукай му, забърквай му ядене, сменяй памперси, приспивай, извеждай с количката и прилежащия катун.... И сега някой ми иска 7лв. на час, за да стои просто в хола ми, защото не мога да оставя 5-годишно самичко по цял ден. А не, че нещо ще прави за въпросното 5-годишно и то по някакъв начин ще го ангажира. Той Дани дори яденето си вади сам и предпочита всичко студено от хладилника, а после си замъква сам чиниите в мивката. Ако е болен - пие с удоволствие всякакви лекарства, та и болен да е - тази жена само трябва да му дозира каквото ще пие, няма борба и кандърми за тези неща... Казах ги тези работи на въпросната жена. Уточних дори, че синът ми не обича да му се досажда и когато си е в стаята - няма какво да ходи, да го проверява, нещо да го занимава... Той, ако от нещо се нуждае - ще дойде и ще й каже и това й е "ангажимента" с него. През повечето време - може да си седи на дивана, да чете книга, да гледа филми, да цъка в нет-а....каквото желае. Хладилникът й е на разположение - да яде и пие каквото иска. Изобщо, аз не съм някакъв цербер, или скръндза, но все пак за такъв вид дейност какъвто й се очертава - 7лв. на час ми се струват безумна и неоправдана сума. Предложих й да са 5лв. на час за първите два дни, ако ми трябва още няколко, оттам нататък да са по 4лв. на час. Живее на майната си, в офертата включих й, ако й се наложи прибиране по тъмно - да я закарам до тях, или ще й платя таксито. Разходите й по ходене на работа биха били билетче за градския транспорт (едно, или две на ден) и никакви други, даже и за храна няма да прави такива. Аз съм пушач, у нас се пуши в хола - дори тук не съм поставила условие, ако иска да пуши - да пуши. Не та не, тя на по-малко от 7 - не била съгласна. Пък ми се жалва как 6-и месец била без работа и без доходи. Аз това не го разбирам, като поведение, ама явно аз нещо не съм У ред.
Много ми я препоръчаха, че затова много се постарах и да се договорим с нея, ама ядец. Главните й предимства са възрастта - 39 (аз искам млад човек за такава позиция) и също така - изключително правилния й, книжовен изговор, малко съм хахо на тази тема и не искам Дани да си разваля говора, попивайки нечий диалект.
Гледала е вече 6 деца, около неговата възраст т.е. има и опит. Другото, за което ми я похвалиха е, че безпрекословно следва желанията на родителите, как да се гледа детето, няма някакви самосиндикални "възпитателни" действия. Запозната е с всички детски площадки, центрове, общува си и с други детегледачки т.е. в състояние е да осигури на Дани и компания на други деца, когато го извежда... Не е ангажирана със съпруг, свое дете (има дъщеря студентка), с възрастни родители и роднини. Има възможност, да остане с него и извън обичайното си работно време, ако аз се забавя нещо, вкл. и за през нощта би могла, ако и това някога се наложи (разбира се, че срещу допълнително заплащане). Все хубави и важни неща, да. Но финансовата част - така и не можахме да я договорим, ако и аз да "отстъпих" за доста неща, тя не щя и на милиметър.
Мисля, че ще спра с тия "препоръчаните", които идват и ми поставят своите условия. Може би трябва да пусна една обява, в която аз да обявя моите и който го устройват - да се обади и да се видим. Сетих се и аз нали, че имало и такава опция...
Пък то, че ще работя в общи линии, за да плащам нечия чужда заплата - вече се примирих, но поне да спра с тази вегетация в къщи, че мозъкът ми стана на гъба. Година - две - ОК, ама 5...вече хич на нищо не обръща.