Момичета, първата му учителка прие да му дава един "Синекод", което беше точно 2 дни и жената (има 2 деца) ми каза, че ако зависи от нея - няма проблем, но я е "хванала" директорката, имало е разправия и повече - няма как. Естествено, че не исках да отварям ядове на жената, говорих тогава със сестрата по въпроса - тя каза, че не можело, такъв бил правилника и аз....просто приех, че е така. Явно съм баси кухата лейка! Покрай тоя "Синекод" - имаше и скандал с друга родителка, чието по-голямо дете й казало, че на моето му дават сироп (демек - пускам го болно и заразно), та и по това направление персоналът е брал ядове де. Предполагам, че щото е частна градина - имат право по тези въпроси да си въвеждат собствени правила някакви. Знам ли ги. Ще говоря накрая и със самата директорка, само това не съм още, но ако тя така е решила за своята ДГ - не виждам как ще ги принудя да правят друго.
Синеочка, ами да ти го дам и него, ама предполагам при доставката да ти нося и една жълта книжка, подпечатана и подписана.
Иначе момичета, относно услугите на хора гледащи деца - аз не е да не съм наясно, че е и отговорно и трудно, ако са много малки (ама моето вече не е все пак) и, че ся то - не моЙ съвсем без пари, но просто такива тарифи са неадекватни на масовия стандарт на живот в повечето български семейства. За почасово гледане - лягат едни към 50лв. на ден, при късмет - айде да са 40. Е кой бачка за 40 кинта надница дневно от вас? Знам, че има и такива хора, да, ама те са малък процент все пак. А такива суми се искат от разни жени масово. Подчертавам - повечето от тях нямат и специална квалификация някаква за целта, освен че те самите са родители. Което на мен лично ми стига напълно - аз не си търся някой да ми "възпитава" сина, а просто да стои с него у дома, когато аз не мога. Той ляга сам, става сам, храни се сам, до тоалетна ходи сам, сам мие ръце и зъби, сам се и забавлява. Реално - тя през повечето време би зяпала ТВ в хола, докато той си е в неговата стая, това й е "усилието". Тази жена, освен да му стопли нещо за ядене, или да го изведе някъде замалко - друг ангажимент с него няма, ама на - 7 лв. на час искала и това е.
Това била тарифата й, ако ще я викам понякога, понеже - тя не можела да си направи сметка, дали ще работи за мен този месец, или не, дали ще вземе пари, или не, така че ако ще взима някакви - трябвало да са "сериозни" (цитирам). ОК, права е и тя, ама такова мислене си е баш "ден - година храни", ако може и без много напън да стане... Ако си смъкне ставката наполовина и е "на линия" за още 4-5 майки като мен - ще има плътен работен месец и ще изкара повече, отколкото да лежи у тях и да се надява, че този месец, ще съм на зор 10 дни и искам - не искам - ще и снеса към 500лв. за толкова дни работа. Абсолютно чисти, необлагаеми, найс.
Имала и друга оферта за мен де. Ако я наема на твърда заплата за целия месец - 650 искала. Аз се съмнявам, че от раз ще си намеря аз работа за 650 чисти в момента, ама нейсе, да кажем, че мога и за 1000 да си намеря. Нали...на мен ще ми искат бая "бекграунд" за такава заплата, че и данъци и осигуровки ще плащам от нея, но и това не е главният дерт. Дертът се явява, че трябва да държа човек на подобна заплата, все тая дали ми е нужен, или не ми е нужен + 230 такса за ДГ за Дани когато ходи + разходи за лекарства и какво ли не още за месеца. В един момент се замислих над офертата и я питах тази дама, ако Дани е на ДГ, а тя си е на заплата при мен, когато не го гледа него - би ли се грижила за домакинството, за да имам и аз малко от малко смисъл да й давам тия пари. Да поизичсти, да сготви някой път...ей такива регулярни неща. Не да мие прозорци и да ми пере дивана с четка за зъби зер. Аааа тя не била домашна прислужница, а детегледачка, за такива услуги - искала да й плащам още. Така излезе, че когато Дани е все пак на ДГ, а аз съм на раУта - ще плащам на една жена, която да седи на дивана у нас и да гледа ТВ. Или, за да не ми хаби ток в напразно стоене - ще си седи у тях, пък аз ще й плащам. Ми ако съм искала пък... Ми не, не искам, щото не съм малоумна. Засега поне.
Имах и една кандидатка с по-скромни финансови претенции, ама и тя искала твърда заплата - 400 на месец. Каза, че ако Дани не е у нас - можела и да пусне прахосмукачка, да позабърше прах, да простре пране евентуално. Рекох, че не простираме, имам сушилня - аааа значи това не можело, че тия уреди не ги разбирала
Жената е на 70 обаче, с диабет, инсулинозависим, с пейсмейкър...рискът да се тръсне да умре "докато гледа Дани" и да му изкара акъла доживот е твърде висок, та и на нея отказах. Иначе мила жена, бивша учителка детска, ама...всичко с времето си.
Аз не проумявам защо нямаме все още такива агенции за детегледачки, каквито има по белия свят? Не е да няма клиенти за тях. А и когато е организирано нещо - тарифите ще са по-приемливи, поради гарантирана заетост на персонала. Ако е малко бебе - ОК, там трябва да е лицето Х с него, с което бебето да свикне, не става всеки път да е различен човек. Но за такива като Дани - това не е проблем. Той всякакви жертви обича
Само да са живи и да говорят. Да мога като се наложи - да звънна в такава фирма, да ми пратят човек до час, да е 20- 25лв. на ден, ако са повече дни - да има отстъпка...съвсем друга бира става по тоА въпрос. При сегашната ситуация на този пазар на услуги, аз нещо не успявам да се справя и това си е. Може и в мен да е грешката, не го изключвам изобщо.