Момичета, аз по площадки не ходя както казах, ама в редките случаи когато съм ходила - храна не нося, нито съм купувала. Моя пие вода, та никой не го е гледал жално по този повод, заклевам се.
Хранила съм го навън и то най-редовно когато беше бебе - с АМ, после с пюрета, после с детска кухня - в тези случаи също също нямаше някой разреван, че иска "пасирано нещо в кутийка". Пък процедирах така, понеже излизах от къщи с него в 10-11 сутринта и се прибирах чак в 22-23 часа (лятото). По ред причини - нямах възможност да си ходим до в къщи по м'найсе пъти, било за спане, било за ядене. Така, че мнението ми по тези въпроси е каквото е, не защото аз правя като родителите, които ви дразнят, все пак да го уточня това. Споменах напред, че и за играчките се съобразявам, вкл. защото за тях често става дума И за пари, които са доста повече от 30 ст. (пакет солети) и не е въпрос на "искам, не искам да дам", а на "мога, или не мога да купя същото".
Иначе за "аз съм против"...списъкът е неизброим, сериозно. Но винаги си давам сметка, дали нещото Х е законно, дали е прието да го има у нас и да се прави и, ако "да" - намирам си начин да се справя с въпросните ситуации, да ги избегна, да минимизирам щетите и не считам, че това е задължение на околните. Пишкането и акането по всякакви паркове и градинки на малки деца у нас си го гледам от време оно, вкл. и в момента. Аз съм против тези неща, за МЕН са неприемливи, синът ми за 5 години и половина не е препикал и едно дърво в Градската т.е. не е да не може, ако родителят иска да не се случва. Обаче си е хамалогия, в доста случаи, факт. За такива неща - никой не прави забележка тук, бабите по пейките чак се умиляват, майките вдигат рамене с "ами дете е", няма обществена тоалетна наблизо, а и да има - тя е в неизползваем вид, в близкото заведение ми искат пари за ползване на тоалетната, детето не може да стиска... Та аз може да съм си "против" тези изпълнения до следващия век де, ама за масата родители те са си напълно ОК. Въпреки това - не ми е било никакъв проблем да науча своето дете, че парка не е кенеф, ако и постоянно други деца да го ползват за тези цели пред него. Освен това, когато сме на село - аз съм го научила да пишка в двора ( в една вада, където постоянно тече вода и веро от външната мивка) т.е. не му е непозната практика с "пишкане на теферич), но знае, че това може само тук и само във вадата. По същата схема съм го научила, че кой какво прави и яде - не е основание и той да прави и яде същото. Когато беше съвсем малък - просто нещо не давах, не купувах и толкова. Когато взехме да разговаряме - съм вложила съответното време и търпение, за да обясня защо това, онова, трето, пето... Умишлено и целенасочено, буквално му насадих кофти отношение към "Макдоналдс" и подобните, като за целта ползвах нет-а.
Да искате само гнусни снимчици на разпадащи се черни зъбки и близки кадри на зъболекарски машинки. "Който яде такива неща - зъбите му стават такива, болят го, правят му ги с машинка и това също боли, ама накрая все пак му падат". Показвала съм и снимки на болестно затлъстели деца с пояснението, че който яде боклуци - става такъв и не може да тича, кара колело, ски, да плува, да се качва по катерушките и му е трудно да диша, а накрая попада в болницата за дълго. Имах под ръка и един маркуч за система с прилежащата дебела игла, тази която се мушва в банката с нещо си (ползвам ги за "капково напояване" на саксиите си тях
), но му го разопаковах за илюстрация с какво бодат децата, които ядат боклук и затова попадат в болницата. Достатъчно се впечатли от тези "обработки", за да отказва наред "почерпки" с подобна храна. Напоследък дори "изнася здравни лекции" на ядящите ги, познайте в какъв апокалиптичен вид и "добавки от него си", като - "и ще ти излязат пъпки, ще ти падне косата и ноктите..."
Понеже все пак не съм вманиачена чак на тема "здравословно хранене", имам си един "списък" с джънкове, които понякога купувам, при проявено желание от негова страна (не по своя инициатива). Защото считам за грешка и неползотворно, да взема пък "да пренавия пружинката" по въпроса. Хубав шоколад, сладолед, пуканки, солети (макар, че рядко иска), кутия "шоколадови" бисквити, която се яде по седмица като "десерт", плодова торта от "Неделя"... Той за разлика от мен обича сладичко човека, така че не го лишавам от това, след като му се яде. Номерът както за много неща е в "мярката". На цялото му качествено хранене, което за мой късмет успявам да подсигуря (откъм продукти), че хапнал някой боклук веднъж в седмицата, да си начеше крастата - не променя пейзажа. А и така не живее с усещането, че са му забранени куп неща и нещо е ощетен, че да ги търси само по тази причина в бъдеще (когато няма да мога да го контролирам). Понеже е по-големичък вече, виждам и ефекта от изградените му навици какво се яде и кое е вкусно (т.е. кое приема за вкусно той) и как навикът си казва тежката дума. Беше при свекърва ми няколко дни, тя сега има много работа, а и по принцип не е кулинар и съответно - изкупила всички полуфабрикати и опаковани боклуци от "Била", с очакване внуците й да ядат и да са хепи. Двамата големи - ОК, били са хепи, ама моичкият се запънал яко
Ми не, не ще кроасан и филия с нещо, искал салатка и готвенко, ама нямааааа. И ми го доведе баща му освирепял от глад снощи и хилейки се, че най-накрая Данаил щял да научи майка му да готви на дърти години. Та фактът (че като я знам тя как пазарува) е бил затрупан с камара джънк от всякакъв вид и все пак си дойде гладен и възмутен, че при баба му нямали "храна" - значи съм си посвършила прилично работата по въпроса. А ви ги споделям тези неща, в случай, че някой иска и може да се възползва от моя опит по въпроса, при вече наличен положителен резултат. И естествено с ясното съзнание, че всяко дете си е различно и каквото при Дани е сработило - няма гаранция, че ще работи при друго дете.
И с риск вече крайно да досадя, ще го кажа пак. Ние за какво сме "против" - все едно, никой няма да се промени, или да си промени навиците и разбиранията за наше удобство, та целият напън за преодоляване негативите на средата (във всички отношения) си е за нас момичета. Или ще се справим, или няма, а възмущенията кой какво правел и как не бива така - няма да ни помогнат за тези задачи.
Хубав ден на всички, отивам да си варя био-сока от дренки, с него разнообразявам пиенето на гола водичка от Дани. За всичко си има чалъм както казах