Здравейте.
Аз съм Марияна и съм от провинцията, ще разкажа моята история с ходенето по мъките не за да ме съжалите или както повечето в форумите ми се подиграха, а за да няма недоразумения.
На 14 години изглеждах като дете и с костна възраст 8 г.
Майка ми и баща ми са разведени, заради побоите и проблемите нямаха време да видят, че изоставам в растежа. Сега съм на 33.
След дълго лутане, отидохме в детското отделение, следващата болница след центъра по хигиена. Там започна едно лудо правене на изследвания. През 3 месеца ходех с майка ми, а ми го натякват и до сега.
Стигна се до извод че ми е необходим гонадотропин, растежен хормон и го вземах в профължение на 7 години, с хормони порастнаха и гърдите ми но не до последна 4 степен. Но никой не се замисляше за растежа на половите ми органи. Около 2001 г влизах в Александровска, в ендокринологията пак защото не ми беше добре. Тяхното мнение за лечението досега в онази болница( май си смени името и имаше поликлиника на Урвич) беше ужасно, според тях са ми натоварили жлезата и от техния панхотопипуитутаризъм се стигна извода че е просто хипопитуитаризъм, хипотиреодизъм. Там започнах прием на фемостон, след който ми идва цикъла, без него съм аменорична.Правеха се изследвания скенер и ямр, нямам тумори, нормално турско седло.
Започнаха да ме лекуват с елтироксин, плавно от 20 до 75. Установи се от редицата изследвания, че имам хипогонадизъм, пия фемостон, хопокортицизъ м, пия ужасния дехидрокортизон който колкото и ми помага, толкова и ми окапа косата. С неустановен Хашимото от Александровска( дори се чудя как се осмелиха да напишат въпросотелен). След дълги години в Александровска станах опитно зайче, никой не ми обясни за болестите ми и защо са налице, д- р Каменов който много ми помогна в последно време ме превръщаше в опитен заек, показваше половите ми органи на студенти с думите за рядък случай на хипопластични ВПО. Единствено за тях ми подари два флакона Криптокур, като каза, че развивали половите органи, а после се оказа в интернет, че е хормон за нарастване но при мъже. Бях отвратена. Имаше много изследвания като ТАТ, МАТ, радвам се че ми ги направиха, но тат ми беше около 5000. Върху тези резултати ми написаха че имам Хашимото. Когато бях по- спокойна за година направих отново изследванията и бяха около 20, последното дори е в норма.
Последиците много стрес, депресия че ще остана бездетна.
2014 и 2015 Слава Богу намерих точния гинеколог, не д-р, а злато, Данаил Илиев. Обясни ми всичките неща на разбираем език, каза че само ме прехвърлят като топка, че само са ми загубили времето, направихме няколко изследвания когато бях в цикъл. От тях му стана ясно че проблема е за ендокронолог- гинеколог.
Изследванията са от 21.01 2015:
Кариотип, нормален.
Естрадиол, ЛХ, ФСХ на 2 - 4 ден доколкото си спомня правих на 3 ден.
Естрадиол- < 11.80 pg/ ml;
ЛХ- 0.85 miu/ ml;
ФСХ- 2.86 mu/ ml;
Прогестерон- няма, ng/ml
Пролактин- 50.71 ng/
Изследванията са правени в Рамус, в последствие съжалих.
Каза ми че е специализирангинеколог и не иска да ми губи времето.
Правих в последствие друг пролaктин, в родния град и в София, резултата беше около 460 други единици в Сана, като съм спазила условието без секс и др.
Д-р Илиев ме насочи към следното, правене на нови ЯМР, след което пълен профил изследвания и консултация с ендокринолог, както и след това хормонална субституця и или реконструктивна опетация на влагалището. Проблема идва от там че заради ниските хормони дъм тясна и при сексуален акт изпитвам болки и разраняване на отвора на влагалището с кръв, което няма нищо общо с неподготвена вагина за секс, защото отвора ми е едва 2 см) Отидох приж д- р Лозанов, завеждащ в Токуда ендокринологията.
Като си платих частния преглед едва успях да го сваря в коридора, за 10 минути обяснения, този човек не пожела да ме вкара в болница за въпросните изследвания, а ми оусна само тсх- 3, 3 в норма, актх за регулиране на дехидрокортизона-12, 2 в норма, калий +4.1 , натрий 140, фт4-8,5. Увеличих дозата на 100 елтироксина. Обясни ми човека че е по- добре да си пускам фт4 по точно давало данни за това дали е достатъчно. Благодарна съм му.
* Проблема ми идва от това сега, че имам доста диагнози, лекувах си гонартрозата до днес, бях шокирана от възможния вариант за операция по отсттаняване на коленните стави.
Сега имам постоянен приятел, който обичам и той не е от хората които бягат от жени с проблеми. Всичко е разказано.
! Моля някой който има моите заболявания да ме насочи към добър ендокринолог- гинеколог, като не желая да плащам за преглед набързо както беше при д- р Лозанов.
Явни трябва да се лекува тази хипотрофия, по думите на Данаилов с хормони, липсва ми прогестерон и естрафиол. Искам да лежа в болница ако ще и 2 месеца но да се стигне до някакво лечение, защото вече от препращане ми мина живота по болниците, нямах детство.
Искам да направя отново всички изследвания когато съм в цикъл, тат, мст, ямр, томография и да се отнесат адекватно с мен, както в Александровска, но- специалисти на които им се работи!
Обезверена съм, само ми остана надеждата, че Бог ще се смили над мен и ще намеря точните хора.
И след като прочетох, че нз моя братовчед жена му със запушени тръби се е излекувала, имам искрица надежда че и аз ще имам мечтаното дете.
Не еднократно съм прекъсвала връзки заради разпит от страна на бъдеща свеки и като разбираха проблемите ми ме отхвърляха.
Помогнете ми! Наистина съм отчаяна.
Сега д -р Илиев ме насочи към д- р Коларов, д- р Божидар Славчев, който е подчертан като най- добър и д- р Владимиров. Спомена ми за клиниката и д- р Стаменов, но там е доста скъпо. За всеки има негативни мнения, особено за д- р Коларов, груб в работа, една жена родила след като и правил изследване.
Трябва да остана в някое отделение, където безплатно да ми направят повечето изследвания, защото съм безработна.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ВСИЧКИ И СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА ДЪЛГИЯ ПОСТ! Искам до 2 години да имам дете. Сега съм в София и ще остана при срстра ми докато намеря къде да се насоча.
P C:При последен преглед при д-р Данаил Илиев ми е написал:
Впо хипотрофични, влагалище- хипотрофично, тънка влагалищна лигавица. PVCU- хипотрофично, OECC- напр.- овален; ex utero- nihil, матка- AVF/ RVF ПОДВИЖНА, НЕБОЛЕЗНЕНА, аднекси- б.о. CD- свободен.
Извинете за грешките, просто съм много притеснена в момента и пиша машинално.