Марси, чудесни новини! И аз като Вени питах моята си зъболекарка, какво мисли по вашия случай - същото каза относно дренирането, разместването на зъби, ако се вади сега, ама с уговорката че не е виждала детето все пак - не може да е категорична. И затова и аз си трая и чакам какво ще кажат във ВМА.
Дано не й прави проблем този зъб, докато дойде ред да си пада сам. Ако все пак направел проблем - не било зор да се махне спешно, хем млечен, хем резец. Но пожелавам да не се налага. За наблюдението си знаете и досега сте го правили, ама хубаво че отидохте и при тесен специалист по темата, да ти е спокойно сега по идващите празници.
Дидомира, антибиограми съм му пускала няколко пъти, НО в ситуации, когато е можело да се изчака ден-два, за да се започне лечение. Примерно, точи някакви бистри секрети седмица, ни по-зле става, ни по-добре, взимаме секрет, пуска се антибиограма. Добрата медицинска практика е такава наистина - пуска се антибиограма, винаги когато обстоятелствата го позволяват, че тогава се решава какъв АБ точно да се изпише. В доста случаи обаче, вкл. и у нас, състоянието на Дани става много тежко за часове. Температура гонеща 40-то, калица + бронкоспазъм, възпалено и болезнено ухо... В такава ситуация - може да се вземе материал, да се пусне за изследване и да се чака антибиограмата, но докато тя излезе - се започва симптоматично лечение с АБ по преценка на лекаря. Шансът да се улучи точния и така, зависи и от опита на въпросния лекар и от това доколко познава пациента, знае по принцип как се развиват определени състояние при него, има ли някакви други особености (както при Дани и мен синусите са проблемни) и пр. Аз и за себе си и за малкия - посещавам специалисти в такава ситуация - УНГ, пулмолог и двамата, ако трябва. Хич не се помайвам, ако ми се каже, че трябва рентген. Особено след една вирусния пневмноия, преди две години, която просто не се чуваше на слушалки, ама като снимахме - чудоооо. Целия десен дроб и левия наполовина. Ако се случи така, че този АБ който вече се пие не е правилния, или най-подходящия за случая, спира се и се започва друг, който е най-добър според антибиограмата. И пак не е задължително да има такава, че да те лекуват адекватно. При споменатия случай с пневмонията - бях започнала "Аугментин" и четвърди ден го пиех, че тогава снимахме. Просто се усещах,че на толкова дни прием - не следва да се чувствам като прегазена от валяк, ако този АБ си вършеше работата и явно ме е треснало нещо по-тежичко, отколкото изглеждаше в началото. Пулмоложката ми изписа два други, които да пия в комбинация, реално - вече в състоянието в което бях - няма какво друго да се изпише. Та антибиограма е тотално излишна, а и няма време да се чака. И все пак по нейно мнение - това, че съм пила "Аугментин"-а - е "покрило" ситуацията в достатъчна степен тогава, за да успея вече с точните за случая АБ - да се освестя за няма и 48 часа. Да, слабичък е дошъл той, за да се справи изцяло с инфекцията тогава, но ако не го бях почнала и пила - щях да се окажа в гръдна хирургия и я прескоча трапа, я не. Та не е бил "без нужда" и "грешка" и той. Между другото, това ми е единствения случай, в който вместо при специалист - се гръмнах при ЛЛ.
Кадърна е жената, има специалност педиатрия и алергология взе наскоро, но няма опита и познанията на пуломолжката, за да реагира адекватно при една такава атипична пневмония. И си беше само моя грешка тогава, че се гръмнах при ЛЛ. Разказвам ти го подробно, за да обясня защо е по-добре да си водиш детето при специалисти в дадена област. Шансът и без антибиограма, да предпишат точния АБ е доста висок. Аз не съм имала случай досега поне - изписаният ми АБ по симптоми, да не съвпадне с този, който излиза на антибиограмата после (когато сме пускали такава). Само, че тя излиза на третия ден на започнато вече лечение
А пък при ситуация, като тази последната ми, дето тръгна от зъба...нещата са буквално на живот и смърт. Не дни, ами часове нямаш да се ослушваш и да мислиш какъв да е АБ.
Клиндамицинът беше избран, защото покрива и грам положителните и грам отрицателните и е достатъчно силен в същото време, за да пребори такъв тип инфекция. А и не съм първият им пациент все пак, попаднал в болница в такова състояние, провокирано от точно такъв проблем, та и опитът им си има значение. Естествено - следяха се нещата с кръвни изследвания, не само "на око" да решават дали се подобрявам и се имаше предвид какво още ще ми включат като АБ, ако и този не е достатъчен.
Та така с антибиограмите. Не е зле да се пусне, ама пак си зависи от конкретна ситуация както виждаш. И в двата споменати от мен случая, които са си доста тежки - без такава ме лекуваха съвсем правилно и успешно. Предвид факта, че при децата - всичко се развива доста по-бързо нямат все пак устойчивостта на един зрял организъм, не е ли за някой сопол, без нещо друго - лично аз антибиограма няма да чакам, че тогава да се мисли какво и как. Предпочитам да пие не баш правилния АБ и после друг вид, ако се налага, вместо да зазлее сериозно от ослушванки. НО това си е моето лично мнение, което се отнася за мен, моето дете и моите близки. Нито е професионално, нито е с претенции за меродавност. То е такова, защото моят опит ми е показал, че по-добре така, вместо няколко дни чудене, мотане и да имам по-голям проблем за разрешване от първоначалния, заради загубата на време.
Последния път, докато попадна на точните специалисти, като добавиш и малшнаса да има поредица грешни преценки и действия от страна на хирурга - тази драма се точеше близо три дни. Ако не бях пила междувременно АБ (макар и не точните за ситуацията), щях да се окажа в болницата в още по-лошо състояние отколкото бях. Първо ми изписаха "Доксициклин", после "Родажил", после "Аугментин" (това в рамките на няма и три дни повтарям). Те с инфекцията не са могли да се справят, камо ли да я излекуват - да. Но малко от малко са я задържали да не стане още по-остра и да се докопа и до окото ми, че....тогава да видиш чудо.
Като направиш рекапитулация - за няма и 2 седмици съм взела 4 различни вида АБ, последния от които - бая хард, че и венозно. Не звучи хич радостно това, да. Но по метода "полза/вреда" - ползите са къде повече от вредата. Вредата е, че съм си понатоварила черния дроб след всичко това, аз съм в общо добро здраве, черният ми дроб също, за няма и месец ще е компенсирал приема на медикаментите. Не е "болка за умирачка" това, ама изобщо. Предвид "алтернативата" пък - сещай се. С което не казвам, че е ОК да се пият АБ на корем, с нужда, без нужда, да не са точните и пр. Хич не е ОК даже. Само напомням, че в куп ситуации, пиенето на АБ, дори не само един без антибиограма - е най-малкият дерт възможен. Пожелавам на всички да нямате такива ситуации разбира се.