И аз това се опитвам да направя - да ти помогна да разбереш нещата, които не разбираш.
А те са следните - не слушай приятелката, която "тя ме нахока: - Леле, как може да ги пиеш?! Ти си ... и така нататък." Намери си гинеколог, на когото да вярваш, и следвай неговите указания. Прави си всяка година цитонамазка - това е онкопрофилактично. Съчувствам ти искрено за лошото финансово положение, щом не можеш да отделиш примерно 150-200 лв. за здравето си, не зная как да ти помогна, може би да потърсиш помощ от роднини? Ако си здравно осигурена, можеш да направиш някои неща през касата - да поискаш направление он личния лекар за гинеколог и за ендокринолог, преглед при гинеколог, цитонамазка и микробиология от вагинален секрет, както и преглед при ендокринолог, ултразвуково изследване на щитовидна жлеза и някои хормони.
На въпросите ти какво да пиеш или да не пиеш, аз няма как да ти дам съвет, а ако някой друг тук ти даде, ще го изтрия, защото при нас е забрнено да се дават съвети за лечение или за отказ от лечние. И така е правилно, не е редно в интернет да се дават такива съвети.
По отношение на менопаузата - предполагам знаеш, че това е нормалното състояние на женския организъм, с годините яйчниковият ни резерв се изчерпва, менструациите се разреждат, стават неправилни и след време спират. След което възникват множество здравословни рискове - напр. от високо кръвно налягане, остеопороза - чупливост на костите, сърдечно-съдови рискове и т.н.
Въпрос на избор е как да преминем през този период. Има принципно два подхода - да не правим нищо, т.е. да оставим нещата на природата или да правим нещо. Моят личен избор, ако това ще ти помогне някак, е бил следният - 25 години съм приемала противозачатъчни - с контрацептивна и с регулираща функция, след което дуфастон - докато отреагирам с менструация, след което съм преминала на ХЗТ (хормонзаместителна терапия). Има ползи и рискове и при двата подхода.
Приемът на дуфастон е безрисков, резултатите от изследванията ще са достоверни, ако си предизвикала менструацията с него. Не всички жени влизат толкова рано в менопауза, ако изобщо говорим при тебе за менопауза, защото ти все още не си наясно с положението си. Затова и не всички приемат противозачатъчни, прогестерон или ХЗТ.
Ако имаш още въпроси, не се притеснявай да питаш.
P.S. Писали сме едновременно с bebeshok0326, тя е права, не се бях сетила, че има и пакетни изследвания в някои лаборатории.