За спането при нас - Васил винаги си е спял в неговото легло. Понякога на нощното хранене го взимах да суче докато дремя ако не мога да се събудя като хората. Понеже след раждането страдах от ужасен косопад в леглото ни беше пълно с мои косми и веднъж детето се задави с един. Оттогава спрях да взимам при нас, а и скоро след това спрях да кърмя и започнахме да се редуваме на нощното хранене с мъжа ми, та през вечер беше ОК да се събуждам и да го храня. Това ни беше животът през пърите 2 месеца, след това той си обърна някак деня и нощта и започна да спи и пропуска хранене денем, а нощем да се буди. В този период си ставах аз и стоях с него да отлагам хранене с по половин час на всеки 10 дни докато постепенно привикне да се буди все по-напред във времето и нагласи биологичния си часовник спрямо тъмната и светлата част на деня. Това беше по препоръка на педиатър и във връзка със захранването (нова храна се въвежда между закуска и обяд, за да може детето да е будно, не гладно и да се следи реакцията на организма от новата храна, тъй като при следобедно захранване има опасност през нощта да има реакция). Никога не е приспиван, но обичаше да е добре увит в оделацето си (явно е трябвало да го повивам, но тогава изобщо не ми хрумна). Аз също много се страхувах от т.нар. смърт в креватчето, която е резултат от задушаване и се случва на бебета до 6 месечна възраст. Поради тази причина в леглото му не държах играчки, нямаше обиколници и спеше с чувалче нощем. Будех се, за да чуя дали диша от страх да не му се случи нещо и всичките си страхове пазех за себе си без да споделям с никой друг. Както писах вече - комбинираното креватче ми вършеше отлична работа до 4 годишна възраст. Горе-долу тогава закупих допълнителен шкаф за дрехи, чекмеджетата на леглото отделих за играчки изцяло, тъй като са на ниско и му бяха удобни сам да ги ползва. Към 5 годинки вече беше трудно да се съберем двамата в леглото, за да прочетем някоя приказка - аз чета, той гледа картинките, прекъсва ме и задава безброй въпроси. По това време започна и да пада от леглото си, тъй като тези 70 см станаха недостатъчни. Беше на година и 2-3 месеца когато задна 2 пъти от кошарата в желанието си да излезе и се принудих още тогава да махна коша и да го сложа в голямото легло. От този ми опит знам, че комбинираният креват беше добър избор, тъй като в противен случай трябваше да купувам нормално легло още пъвата година, а по този начин отложих покупката с 6 години. Сгъваема кошара е нужна, но не задължителна. Аз познавам хора, на които децата им са спяли само в такава, но аз не бих го сторила. Вършеше ми чудна работа когато сме били на почивка или детето нощува у баба и дядо. За почивките - повечето хотели и къщи за гости в БГ имат подобни кошари и при предварителна уговорка осигуряват в стаята на почиващите, но трябва заявка, тъй като обикновено имат 1-2 и са заети от гости. Сега си взех малка кошара, тъй като когато правих стаята за 1 клас на баткото купих по 2 еднакви бюра, легла и гардероби. Просто имам мястото и мог да си го позволя, така че когато и новото бебе да реши, че не иска в бебепкия креват вече ще мога да реагирам. Дори всичко е сглобено с цел второто легло да се ползва от баба (веоятно седмица преди термин ще я повикам да спи у нас ако се наложи нощем да ходим в болница, за да може баткото да си е у дома и спокоен за 1клас), племенницата ми или мен ако има нужда нощем да съм там. В най-краен случай дори Васил ако си покани гостенче за нощувка да има още едно легло.
Така мога да ти препоръчам и двата варианта и да ти кажа, че комбинираният креват е добро решение когато нямаш място, но просто не взимай от най-дългите, защото няма да се ползва в никой случай до юношеска възраст както е описано по сайтовете и както се води наименованието му.
Мога да ти препоръчам ако вземеш каквото и да е дървено креватче с опция за 2 нива да не разчиташ дълго на 2 ниво, тъй като много скоро малчо ще започне да надига главица и да наднича над реетката и има опасност с въртеливи движения да тупне от леглото си. При комбинираните легла, за да смъкнеш на ниското ниво трябва да разглобиш системата изцяло, при другите май е по-лесно. Все пак имай предвид и, че някои деца наистина трудно заспиват сами. Поради това е възможно да спите на едно легло независимо дали искаш сега. Всеки вариант си има своите плюсове, минуси и неизвестни. Решението е според нуждите ти и компромисите, които би направила. Успех!
Круела, нещо ново? Чакаме вече ♥