Не, ходихме из селото, отидохме на кафе, че няма народ, а и аз съм като парцал.
Заповедта засега е планови операции са забранени като изрично се упоменава, че трансплантации, лечение на онкоболни и асистирана репродукция са изключение и са позволени. Не мисля, че ще ги спрат, защото веднъж го направиха и народа се вдигна, сега би бил още по-голям отзвука, защото хората вече не се страхувате толкова от коронавируса.
Март, когато ги спряха, д-р Стаменов беше консултант към Министерство на здравеопазването. Имаше с него интервю, в което каза: "Най-страшното, което мога да си представя, е отделение по асистирана репродукция пламнало с коронавирус". Та той е от тези, които гласуваха спирането на АРТ. След като позволиха отново АрТ, но закона не беше ясен дали са позволени ЗЕТ или не, клиниките не смееха да рискуват и отлагаха ЗЕТ, докато не излезе поправка на закона. Тогава си помислих, че чест би му направило на Стаменов, ако все пак спре АРТ в неговата клиника, ако наистина е вярвал в думите, които каза по телевизията. Напротив, Надежда беше от първите клиники, които започнаха трансфери, още преди корекцията в закона. Та за мен спирането на АРТ беше по-скоро от финансова гледна точка: да спрат парите от фонда и да ги концентрират някъде другаде, да се изтощят малките клиники, занимаващи се само с АРТ.
Моят свекър е болен от нещо, бил е в контакт с болни от коронавирус, били са на почивка заедно. Искал е да си направи тест, но личната го е спряла, че нямал типичните симптоми..... Той уж се е изолирал, но ходели у тях хора да му носят документи. Седмица след контакт с него и негова колежка сега е болна от нещо. Може и просто грип да е, ама да те спира личната ти лекарка от това са се тестваш ми е много странно. Аз лично доста искам да Знам има ли коронавирус. Ние уж с мъжа ми се пазим, но живеем с родителите ми. Те работят в огромни производства с по над 200-300 човека, там няма как да носят маски, те по принцип не могат да дишат от жегата около машините, какво говорим през маски. Та общо взето усещам как вируса се приближава, все се чува някой преболедувал около нас, едни стигат до болница, други не разбират, че са го минали, но наближава. Целта ми е да изкарам здрава до пункцията, до толкова можем да се пазим.