:lol:И аз никак не обичам да съм крайна, но в случая няма как. Цялото ми логично мислене крещи при такива "лечения". Говорим си за разтвори, при които "активното вещество" разредено към водата е едно към над хиляда. Като гледах приготвянето, на "лечебния" разтвор по Discovery се разразреждаше осем поредни пъти, това точно прави: 1.2.3.4.5.6.7.8=40320. Т.е. точната дозировка (ако не му е трепнала ръката на хомеопата, защото с тези мензурки е вероятно) е 1:40320. Това на пракитка означава ЧИСТА вода! Дори в стерилизираната вода (която не видях да е задължителна за разтвора, но не съм чела подробно знам ли!) има по-голям процент примеси от "активната съставка". На практика, слюнката на "лечителя", прахът от стаята, ако щеш и частитците паяжина в този разтвор са съизмерими с "активната" естествена съставка. Това на фона на начина ни на живот, при който за месец изгълтваме около 400гр. сажди (които са интересна смес от половината менделеева таблица плюс почти чист въглерод) или сравнено само с водата, която пием - ако се прочете етикета дори на най-слабо минерализираната изворна вода, се вижда, че "активните съставки" в нея са доста по-голям процент, та това за един смятащ и мислещ човек е ШАРЛАТАНСТВО.
Вярата обаче е голяма работа и никой не е изследвал до край човешките възможности, основани на едната вяра. Само да спомена, че моята мама се самоизлекува от много напреднал стадий на болест, при която прогнозите на лекарите въобще не бяха цветущи! Излекува се НА ИНАТ, каза че ще живее и точка. Т.е. впрегна вярата си, без да пие чиста водица. Все пак, аз лично бих отишла при психолог и лекар и бих се постарала да намеря емоционалния и медицинския проблем, много преди да си дам парите за вода...
Естествено е, че хомеопатията не може да навреди по никакъв начин (ако хомеопатът спазва достатъчно добра хигиена), НИКОЙ не показва противопоказния от вода. Голямата вреда в случая е за болести, при които времето е от решаващо значение и всяко забавяне само ще усложни лечението...
Да добавя, че въпросното предаване по Discovery беше нещо като реклама на хомеопатията, през цялото време се говореше каква голяма полза има от нея. Аз обаче имам навика дълбоко да се съмнявам когато научна дисциплина ми се представя с ненаучни факти, които се прицелват най-вече не в мислещата, а в емоционалната половина от съзнанието на човека.