Аз всъщност в тази тема не съм изразила отношението си към хомеопатията. И сега се колебая малко, именно заради тебе, vmg7, тъй като знам какво е заболяването ти и не ми се ще да те разубеждавам. Ти си намерила правилното за тебе поведение и това е чудесно. Най-важното е да се помага на хората, няма значение как. Затова ти, както и за всеки друг човек, който има проблем, виждаш крайния резултат, но за мен като учен е важно да разбера и какво точно е довело до този добър резултат. И до него не води хомеопатията, нито препаратите, които приемаш - те, разбира се, нямат странични действия, защото и нищо не съдържат като активна съставка - предполагам знаеш това. Добрите резлутати ги постига хомеопата. Особено добри резултати се получават при заболявания като твоето, при които психическото състояние на човека е на практика решаващо за неговото физическо здраве. Вярата е огромна сила! Затова и медицината препоръчва горещо психотерапия при МС, като прогнозите са окуражаващи. И затова ти придаваш на хомеопатията качества, които тя на практика не притежава - въздействие на емоционално ниво примерно. Това е внушението, което хомеопатът е постигнал при тебе. В по-добре развити в здравно отношение страни с този проблем се занимават психиатри, психолози и психотерапевти. У нас, за жалост, последните са в недостиг, а и хората още не сме научени да търсим тяхнат апомощ. Затова и хомеопатите са поели тази роля, няма лошо.
Сега да се върнем на оригиналното питане. Ако съпругът на Neige имаше генетичен проблем, никакъв хомеопат няма да може да му помогне. Слава Богу, при него няма такъв проблем. Но да си представим, чисто теоретично, че човек с генетичен дефект попадне при хомеопат, какво ще се получи - човекът ще загуби време, нерви и пари за нещо, което предварително е обречено на неуспех. А поради сбърканите ценности на хомеопатията лечение се провежда преди и въпреки диагнозата. Това в науката е неправилно и като цяло се нарича шарлатанство.
Та това е мнението ми за хомеопатията и за хомеопатите. Виждала съм хора, на които са помогнали. И много повече, на които са навредили. И това ми е единственото, но и много сериозно притеснение.