Сънифлауър,
никак даже не е глупав постинга ти, на мен, а предполагам и на всяка от нас, переодично се случва да изпадам/е в подобни състояние на отчаяние, безнадеждност, потиснатост, депресия, както искаш го наречи. Хубаво е, че споделяш, аз те разбирам прекрасно. Място за отчаяние няма, просто продължаваш напред и толкова. Може и да се откажеш, разбира се, това също е избор, всеки преценява за себе си. Лично аз - нямам сили да го направя, защото за мен по-силни са хората, които се примиряват със ситуацията и продължават живота си, но вече без болници, хормони, изследвания, фоликуметрии, спермограми, анализи, Арт и т.н.
Борбата със стерилитета е скъпо струващо "удоволствие" навсякъде. От това, което си написала не разбирам само защо помежду ви се трупа напрежение когато пристигнат сметките за медицинските разходи? Може би е добре да поговориш с половинката си по този въпрос, в крайна сметка, борбата е обща, без значение на кой се налага да се лекува. Без да претендирам, че съм права, струва ми се, че това те натоварва още повече психически - някакво потиснато чувство, че правите всички тези разходи заради твоето лечение, което като че ли не среща разбиране от страна на партньора, права ли съм или греша? Ако е така, просто поговори съвсем откровено с него, за това как се чувстваш и т.н. Аз лично в края на една много дълга и тежка депресия, когато ми беше изключително тягостно (а и още не бях открила Зачатие), споделих с мъжа ми - казах му, че понякога сякаш се чувствам непълноценна като жена и съпруга - че не мога да му родя деца и това много ме тормози. За щастие, срещнах неговата подкрепа, нещо повече - отношенията ни преминаха на едно друго - много по-дълбоко ниво, станаха истински. Колкото и мелодраматично да звучи, той ми каза, че дори и никога да нямаме наше дете, за него ще си остана най-пълноценната жена на света - единствена и неповторима; от този момент насетне тези терзания не стоят пред мен, дори и да ги изпитвам, не ги споделям с него, защото вече не изпитвам вина, че го лишавам от потомство, той сам е направил този избор, не съм отнела правото му да си тръгне и това е истинско, чувствам го. Нещо повече, казвал ми е, че каквото пожелая ще направи, заради мен, за да бъда удовлетворена и щастлива, ако за мен е важно да имам дете - доколкото зависи от него, защото по думите му - ако аз реша да престана с борабата - той няма нищо против и би ме разбрал. Но преди да проведа този разговор съм имала много "черни" моменти, на съмнения, самообвинения и какво ли още не - а колко лесно е било - просто сядаш и говориш, изливаш си душата - изцяло, без да скриеш и частичка от това, което е вътре и ти олеква. Защо не опиташ? Не че след това болката спира, пак ми е мъчно, пак се тръшам, пак имам трудни моменти, но вече не изпитвам вина, не се самообвинявам, не се самосъжалявам, а това е голямо облекчение.