Тук има много момичета, които са минали през повече от 1 ин витро. Наистина шансът е кумулативен (т.е. увеличава се с броя на направените процедури).
Мели много те моля да обясниш каква е причината за нарастване на шанса за успех. След моето неуспешно инвитро попитах доктора за това, но той не ми обясни и аз реших, че просто се опитва да ми даде кураж.
Марми, може и да е искал да ти даде кураж, но наистина е така. Обяснението е, че човекът като биологичен вид е слабо плодовит, затова шансът за забременяване от 1 цикъл (естествен или асистиран) е някъде от порядъка на 20%. Значи за да се получи 100% шанс за бременност, е необходимо да се съберат процентите от 5-6 цикъла. Малко игра на проценти и статистика е това, но е факт.
Плюс това при асистираните методи има и още един момент - първият цикъл е някак опитен, стресиращ за жената, а и за двойката като цяло, заради неизвестността, неясните процедури и т.н. За специалистите също всеки етап е нов, примерно не знаят как реагира жената на стимулация, дали се оплождат яйцеклетките, има ли и други заболявания и т.н. Всеки следващ цикъл дава повече яснота, съответно и повече спокойствие за всички от екипа, а оттам и вдигане на шансовете за успех.
Марми, и на тебе желая успех при следващия цикъл.