0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
ПКЯ и лапароскопия
« -: Август 23, 2006, 11:24:15 am »
Ето накратко моята история:
На 26 години съм и имам ПКЯ от 8 години. Лекувала съм се с много противозачатъчни и Клостилбегит. Четири години след като ми поставиха диагнозата успях да забременея и сега имам прекрасно момченце на 2год. Бременноста ми беше проблемна-високо кръвно налягане,бъбречни проблеми и др. След като родих кърмих около 10 месеца през което време цискъла ми беше на 40-50 дена болезенен, понякога ми идваше по два пъти в месеца, с много болки и обилно кървене, гадене, главоболие. След като спрях да кърмая и се установи, че пак имам безброй малки кистичкии и по двата яйчника, но повече по левият започнах да пия Ясмин, след това го смених с Логест и накрая с Фемоден. Това в продължение на 1,5год. през което време ми идва на всеки 10 дена, напълнях, имам ПМС през целия месец, главоболие. През цялото време съм ходилана гинеколог и то не при един, а при няколко. Последно бях преди месец в Шейново при Богословова. Тя потвърди ПКЯ и ми насрочи хор.изследване. След като излязоха и резултатите тя е категорично за Лапароскопия за фенестрация на яйчниците.
Хормонални изследвания са следните,правени са на 3-я ден от цикъла през месец ЮЛИ:
LH 22.16
FSH 9.68
Testosteron 1.36(след прием на хор.препарати)
TSH 0.905
FT3-4.72
FT4-20.63
Prolactin-269.9
Направих консултация и с лекарката благодарение на която забременях първият път и тя е категорично против тази операция, смята че тя е времнно решение и че единственото лечение е хормонално поддържаща терапия. След това ми препоръчаха консултация с шефа на Гинекологията на св.АННА. Той пък съвсем ме обърка, казва че  понеже не съм много окосмена и пълна не можело категорично да се говори за ПКЯ.(малко несериозно ми се струва). След което предположи, че може да имам и ендометриоза на матката(заради моного силните менструални болки и честите кръвотечения). Предписа ми Клостилбегит да пия 2 месеца, без да ме наблюдава по време на приема 8O И след това да се реши да ли да си правя лапароскопията.
Последният цикъл ми дойде на 42 ден, доста оскъден и с мног силни болки.
Моля ви момичета за вашите коментари и препоръки.
Re: ПКЯ и лапароскопия
« Отговор #1 -: Август 23, 2006, 12:29:04 pm »
Здравей JEN!Аз също съм С ПКЯ.До момента съм опитвала какво ли не да стане бебче,но засега нищо./Последнят опит беше ин витро през юни/.Можеш ли да разкажеш как точно забременя първият път,ако разбира се искаш. :thankyousign:
« Отговор #2 -: Август 23, 2006, 12:33:10 pm »
Аз нещо не разбрах - ти искаш ли второ дете, защото никъде не видях да си го споменала  8O а Клостилбегит се изписва именно за стимулиране на овулацията и съответно по-голям шанс за зачеване. Лекарството обаче не е безобидно и не трябва да го пиеш, без да си направила определени изследвания, включително и снимка на тръбите. И още, когато приемаш Клостилбегит ТРЯБВА да си под лекарско наблюдение!!!!

Успех!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #3 -: Август 23, 2006, 16:35:42 pm »
Здравей, Jen!
Много е кофти да имаш дилема кого да послушаш измежду три лекарски мнения....
Аз обаче смятам, че д-р Богословова ти е дала най-правилен съвет. Вярно е, че лапароскопията ще има само временен ефект. Защото дефакто макар да надупчат яйчниците и да има овулация два-три месеца, никой не гарантира, че след толкова време няма да се върнат към сегашното си състояние. Защото не е преодоляна причината за ПКЯ. Дотук от хормоналните изследвания се вижда една такава причина - съотношението между ЛХ и ФСХ, което по принцип трябва да е около 1; 1,5 /при теб е 2.28/. Друг възможен вариант за ПКЯ е т.нар. инсулинова резистентност /евентуално да се консултираш с ендокринолог, който ако сметне за необходимо да пусне изследване за обременяване с глюкоза, както и инсулин. Между другото, при проява на този фактор, често се случва и мъжкият хормон Андростендион да е повишен/.
Но като цяло при лапароскопията може да се огледа съвсем директно състоянието и на яйчниците, и на матката, и на тръбите /няма значение, че има предишно забременяване/. Гинеколожката от Св. Анна е предположила, че може да става дума за ендометриоза заради обилното, болезнено и често кръвотечение. А ендометриозата се доказва с лапароскопия. Ако има такава, то по време на операцията се горят ендометриозните огнища, а след това се пият хормонални препарати за няколко месеца.
Друга възможна причина за този твой МЦ е наличие на миома. Или пък на полип - тогава се прави хистероскопия /оглед на матката отвътре/, за да се изключи този вариант.
Не мисля, че на този етап лечение с клостилбегит е адекватно, още по-малко пък без следене! 8O
В крайна сметка, вариантите ти са:
- първо да потърсиш проблема за ПКЯ;/ендокринолог!/ и да се опиташ да го лекуваш;
- да пиеш неопределено време противозачатъчни с неизвестен резултат върху теб;
- да направиш лапароскопията и да се види става ли въпрос за ендометриоза и да се надупчат яйчниците /след лапаро и фенестрация на яйчниците имаш реален шанс поне няколко месеца да имаш овулация/;
- ако се налага да се прави хистероскопия.

Не виждам да си написала, че въпреки проблемите с предишното забременяване си имала проблемите, които сега имаш с цикъла си? След раждането ли са се появили?
Д-р Богословова е наистина много кадърен специалист, с доста опит и в проблемното забременяване, и в проследяването на бременността.....

*
« Отговор #4 -: Август 24, 2006, 09:30:15 am »
Момичета аз също съм объркана иначе нямаше да търся помощ тук.
На първо място Да искам второ дете, но искам и  да намаля симптомите на ПМС и болките, които са почти през целият месечен период, като около кръвотечението се засилват.
По отношение на Клостилбегита не съм и помисляла да го пия без лекарско наблюдение, а и смятам че това няма да ми реши проблема.
Забременях след като 4год. съм приемала хормонални препарати под различни схеми и дозировки и то в момемнт в които въобще несъм очаквала. Бремеността започана с два плодни сака, в последствие единият не се доразви и остана едно ембрионче.
Преди да родя детето имах също проблеми, но определено сега симптоматиката е много по-силна и изразена. Раждането ми беше тежко, завърши с кюртаж, тъй като матката започна да се пълни с кръв, но не мисля че това има някакво значение.
За съжаление все още не мога да намеря лекаря на които да имам доверие.
Не съм правила консултации с ендокринолог, нито съм изследвала инсулинова резистентност. Проблема е че не мога да попадна на точният лекар, които да постави някаква категорична диагноза и да почне да търси причините за нея. Лечението с противозачатъчни вече го приключих след 6 години пиене, никаква полза само отлагам проблема във времето.
Богословова ми препоръча да се свържа с д-р Попов и той да направо лапарото. Записах си час при него и реших, че поне диагностично ще направя лапарото.