0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Tanita7

Момичета, здравейте!
Искам да попитам - направих хормонални изследвания 3 - 5 ден - високо ниво на ФСХ - 32 , което според моята гинеколожка говори за намален яйчников резерв. Правих и фоликуметрия - чак на 17 ден имаше фоликул 18мм и трислойна матка , с положителен тест за ову - на 19- 20 ден. Възможно ли е тези нива на ФСХ да се дължи на нещо друго , а не на намален яйчников резерв, защото както чета - това много трудно се лекува, а и възрастта ми е вече напреднала - 38г.

Поздрави на всички и успех;-))))
*
Re: изчерпан яйчников резерв и фоликуметрия
« Отговор #1 -: Август 29, 2006, 17:26:31 pm »
Танита, най-добре да направиш изследване на ФСХ и Инхибин-Б на 3-ти ден от следващия цикъл. Едва тогава може да се прави заключение.
Късмет.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

tanita7

« Отговор #2 -: Август 29, 2006, 17:35:24 pm »
Благодаря ти. Ще направя. ;-)))
Успех!
« Отговор #3 -: Август 30, 2006, 16:13:33 pm »
Привет и от мен, момичета!
Моят случай е подобен на този на Танита и съм бясна на лекаря, че дори не ми обясни за какво става въпрос, а направо ме засили към клиника по стерилитет! Добре, че е този форум, та научавам доста важни неща.
А защо съм бясна? Накратко: От 5-6 г. ми казват, че имам "леко изразена поликистоза", за което ме тъпчат с Диане 35. Хормонални изследвания - досега само тестостерон няколко пъти, после ТСХ, Пролактин, Т4 и още нещо, заради съмнения за микроаденом на хипофизата. Тестостеронът обикновено е над нормата (1.1 при горна граница 1). Веднъж беше се побрал в реф. ст-сти, но беше минал само 1 мес. от последния прием на Диане-то. Едва сега се сетиха да ми изследват и другите полови хормони и отново се оказа завишен тестостерона, но и ЛХ (10,6 при максимум за фол фаза 8.0) и ФСХ (13.5 при макс. 10.0). Но изследването ми е на 5-и, а не на 3-и ден.
Общо взето, това е. Док. нищо не обясни. Писах вече тук по този въпрос и знам, че трябва да повторя изследванията, преди да се шашна окончателно, но все пак не спирам да търся обяснения на какво се дължи това.Така че помагайте, моля  :lol:
Извинявайте, ако съм ви досадила с приказки!
*
« Отговор #4 -: Септември 03, 2006, 17:52:08 pm »
Салина, правилно са те посъветвали да се обарнеш към клиника по стерилитета. Те са тези, които могат да ти помогнат.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #5 -: Септември 03, 2006, 20:11:27 pm »
Салина, репродуктивните хормони се изследват 3-5 ден, така че при теб са високи. На колко години си?
« Отговор #6 -: Септември 04, 2006, 12:04:54 pm »
В момента съм почти на 29 г. За първи път правим опити за бебе от март-април месец т. г. Знам, че при наличието на подобни проблеми трябва се да посети специализирана клиника, но ... Продължавам да се надявам това да е еднократно (с ЛХ и ФСХ)...
И в крайна сметка да питам, може ли въз основа на това изследване да се постави диагноза СПКЯ (за каквато се съмняват при мен)? Или по-скоро намален яйчников резерв? И понеже съм чела, че тестостерона влияе върху производството на ЛХ и ФСХ, ако той спадне не следва ли и те да се нормализират?
« Отговор #7 -: Октомври 19, 2006, 14:53:03 pm »
Здравейте момичета!
Аз също съм с висок FSH. Някой дали има информация за това дали се прилагат някакви методи за намаляване нивото на този хормон?
Няма да ви занимавам с подробни цифри, но съм го мерила няколко пъти и за съжеление често е извън граници. Доста изчетох и съзнавам това колко лоша новина е това, всъщност.
Имам и проблем с Пролактина, но пия Парлодел.
« Отговор #8 -: Октомври 20, 2006, 13:34:23 pm »
Здравей, Smily  :P
Щом си се ровила из форума, сигурно вече знаеш доста за този проблем. Аз мога да ти припомня само какво ме посъветваха момичетата:
Да откажа цигарите! Ако си пушачка, направи го и ти!
Иначе не знам какво друго може да се направи :dontknow:
Какъв е твоят случай? Колко пъти си изследвала хормони, защо, какви са стойностите ...?
Ако искаш, разкажи ми, може и на лични...
Едва ли ще мога да помогна, но все пак си е обмяна на опит  :wink:
« Отговор #9 -: Ноември 07, 2006, 14:42:55 pm »
Благодаря ти Селина!
повече от 6 пъти съм ги изследвала тези хормони (ФСХ и ЛХ). ФСХ досега 2 пъти е бил над референтни граници, но и в случаите, когато е бил в граници е бил много близко до горната граница. Сега пия Парлодел (висок Пролактин) и Регулон (който щял да предотврати образуването на кисти и би трябвало да регулира малко ФСХ). Та ще видим.
Притеснявам се, защото не съм срещала информация за успешни опити и бременост при проблем с ФСХ.
А, не пуша и не съм пушила. Пия по 1,2 вино, но почти накакъв твърд алкохол...
Тия дни пак ще изследвам нивата и ще стане ясно дали Парлодела и Регулона имат ефект.
« Отговор #10 -: Ноември 07, 2006, 15:23:02 pm »
Smily миличка, и аз съм със сходен проблем, но съм сигурна че всички ние ще успеем  :hug2:  :wave:
Желая ти успех и добри резултати на изследванията тия дни. Пиши после как е минало.
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #11 -: Ноември 07, 2006, 17:28:01 pm »
chantal мила, много ми хареса оптимизма, който долових от твоето мнение, но моля те /тъй като и аз имам проблем с високо ФСХ/ да кажеш ти как се справяш с това. Благодаря

« Отговор #12 -: Ноември 08, 2006, 12:44:19 pm »
Стискам палци за всички ни, момичета :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:
И с нетърпение чакам да прочета още мнения и споделен опит.
Аз на този етап съм преустановила почти всякакъв вид терапия, пия само "Витекс" и фолиева и чакам новия цикъл, за да си пусна пак изследвания.
« Отговор #13 -: Ноември 08, 2006, 17:14:48 pm »
Привет момичета!
Излязоха ми поредните изследвания. Пролактина вече ми е в граници, но продължавам да пия Парлодел, за да го поддържам
ФХС, обаче, все още е висок 11.37. Добрата новина е, че поне съм го смъкнала с 2 единици (преди беше над 13). Та сега още един цикъл с Регулон и Парлодел и в начлото на декември ще видим...
Преди няколко месеца ми прилоша след като 2 - ма доктори независимо произнесаха "присъдата" Ин-витро, а сега вече нямам търпение да направя първия опит.
И аз стискам палци  на всички.

*

sani

« Отговор #14 -: Януари 05, 2007, 18:02:44 pm »
фсх и лх са ми високи като за менопауза пих какво ли не но нищо лекарите ми казаха че само инвитро ще помогне но аз не вярвам дали е възможно с тия хормони бременост
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #15 -: Януари 05, 2007, 18:59:12 pm »
фсх и лх са ми високи като за менопауза пих какво ли не но нищо лекарите ми казаха че само инвитро ще помогне но аз не вярвам дали е възможно с тия хормони бременост
Съжалявам за това,което се налага да преживяваш. Не трябва да губиш надежда, ако не опитваш няма как да разбереш дали ще се получи.
Зачеването е чудо - случва се и при най-безнадеждните случаи.
Според мен е добре да слушаш лекарите си - щом са казали, че това е решението, явно е това.
Пожелавам ти успех

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

proletina

« Отговор #16 -: Февруари 13, 2007, 00:18:05 am »
Aз също съм със стойности на менопауза.Това, което ми предлагат е само донорска яйцеклетка.Просто няма как да изтеглят качествени яйцеклетки при тези стойности.Малко е шокиращо да го чуеш , но се преживява.Съжалявам.Дано все пак при теб да е нещо друго.
*

Стефка Петрова

« Отговор #17 -: Март 07, 2007, 09:44:23 am »
Здравейте момичета. Съжалявам, че се включвам малко късно, но до момента нямах резултати от последните си изследвания. Аз съм със същия проблем като вас - високи стойности на ФСХ, ЛХ, Пролактин. Повече от година всички лекари се надпреварваха да ми поставят диагноза "изчерпан яйчников резерв" и спешно ин-витро, а аз изпадах във все по-дълбока депресия. Едва когато пуснах и ТСХ и той се оказа с високи стойности се наложи да посетя ендокринолог и той започна да разсъждава в друга посока. Изпрати ме на ЯМР на хипофиза и веднага лъсна проблема - уголемена хипофиза с микроаденом 3 мм. Направих и Inhibin B за определяне на яйчниковия резерв при д-р Конова и резултата го получих тази сутрин - 102 (нормата е от 45 нагоре). Това, което ми предстои е лечение на аденома, с което се надявам да вкарам хорлмоните в ред. Искам да кажа на всички вас да проверите със сигурност дали става въпрос за изчерпан яйчников резерв, тъй като тази диагноза стана много модерна и лекарите лесно я поставят.
Желая успех на всички. Пишете как се развиват нещата при вас.
*
« Отговор #18 -: Март 07, 2007, 11:54:52 am »
Мили момичета,
при съмнение за диагноза-Изчерпан Яйчников резерв само ин витро ли е алтернативата за забременяване?
Факта ,че съм само с 1 яйчник има ли значение също за тази диагноза?
« Отговор #19 -: Март 07, 2007, 16:15:09 pm »
Angy_baby:

- по първия ти въпрос: по принцип да - инвитро или ИКСИ (зависи и от мъжкия фактор), но! както се казва имаш шанс едно на милион, а той се случва 9 от 10 пъти... Нещата са доста субективни

- това, че си с един яйчник, не означава, че си с изчерпан яйчников резерв. Пусни си един инхибин Б, и ще се види състоянието. При това, при евентуална АРТ процедура, ако яйчника реагира добре на стимулацията и произведе нужния брой фоликули.... няма абсолютно никакво значение, че е един :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!