0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Пак за хиперстимулацията
« -: Август 30, 2006, 12:59:53 pm »
Здравейте момичета!
Опитах се да изчета всичко по въпроса за хиперстимулацията във форума, но все пак искам да споделя с вас и моя проблем като се надявам да ми помогнете (както виждам сте правили много!)

Имам диагноза ПКЯ, поставиха ми я когато бях на 17г. и от тогава до преди година пих протовазач.Вече съм на 26 год и с моя мьж искаме бебче...спрях хапчетата и естествено започнах да правя кисти. МОят лекар започна стимулация с клостилбегит и меногон, но след 2 таблетки клостил и две инжекции меногон започнаха адски силни болки в десния яйчник. Лошото е 4е се лекувам в Плевен, а съм от Търново и връзката с моя лекар е най-4есто по телефона. След като болките продьлжиха почти цял ден, с малки прекъсвания, изкарах някак си ноща и на сутринта отидох при личната си лекарка, защото вче се бях поизплашила. Кръвните ми изследвани и урината не показах нищо тревожно, но болките продьлжиха докато не се наложи вечерта да ида до бърза помощ,защото наистина едва стоях от огромните болки, които се бяха пренесли и върху бъбрека (все в дясно).
Не искам да ви разказвам какво отношение получих в тьрновската болница,особено от дежурния гинеколог др. Йорданов, който цитирам каза :"Какво правиш тука,бе душа, като се лекуваш в Плевен? Аз знам какво ти е, но няма да ти кажа, защото не съм в 4астния си кабинет..." това придружено с много цинизми и грубости...тъжно е,защото мен адски много ме болеше и просто исках помощ..но както и да е...Изписа ми Волтарен и ме пусна да си ходя.
На другия ден ходих до Плевен и там моя лекар каза, че е станал лека хиперстимулация, видя 3 фоликула на десния яйчник и два на левия и каза, че сега ще чакаме да се спукат...
Вечерта пак ме боля много...момичета,до кога ще продьлжи тази болка...седа и само чакам да усетя ужасното пробождане в яйчника и тьпата болка в бъбрека...наистина, незнам..но сьм много уплашена...
Получи се дълго и дано не съм ви отегчила, но наистина ме е страх и ще се радвам,ако споделите при вас как е било и кога най-накрая ще отминат тези болки...Дали не трябва да съм под постоянно наблюдение?
Благодаря ви! :bighug:
*
Re: Пак за хиперстимулацията
« Отговор #1 -: Август 30, 2006, 15:16:24 pm »
След две таблетки клостилбегит и два Меногона едва ли може да се говори за хиперстимулация. Знам ли? При мен симптомите се проявиха силно след пункцията.
Кой лекар те лекува е Плевен?
*
« Отговор #2 -: Август 30, 2006, 16:14:20 pm »
Лекувам се при доц. Танчев. И той каза, че доста бурно съм реагирала на тази стимулация , която май не била най-силната възможна. Каза, че се касае за лека хиперстимулация, но това което ме притеснява са наистина адските болки, които имам :? и до кога ще продьлжат...
*
« Отговор #3 -: Август 30, 2006, 16:26:31 pm »
Болката сигурна ли си, че е от яйчника, дали не може да е от нещо друго. Може да усещаш леко пробождане по време на нарастване на фоликулите, но чак адска болка не е нормално. По каква схема точно те стимулираха? Доктора каза ли ти размерите на фоликулите, които вижда. Не спомена ли за слагане на прегнил или ще чакате фоликулите сами да се спукат. Обикновено когато се прави стимулация при ПКЯ се слага и прегнил, който помага за узряването на яйцеклетките и пукането на фоликулите.
*
« Отговор #4 -: Август 30, 2006, 16:50:14 pm »
Ами в след иследванията в Бърза помощ хирурга ми каза, 4е няма нужда от хирургическа намеса...крьвните изследвания също не показаха нещо тревожно (най се съмняваха за апандесит) както и урината ми е добре, т.е. и бъбречната криза отпадна...моя гинеколог го нарече "лека хиперстимулация"...но, наистина,защо ме боли така? Болките са от неделя и особено във вторник ве4ерта и в4ера вечерта бяха много силни...
Относно фоликулите, каза че имам два много добри, но не спомена за прегнил..каза от 16тия дена да почна дуфастон.Ще чакаме фоликулите само да се спукат. Схемата за стимулацията бе6е клостил от 5тия ден до 9тия,на 6тия ден Меногон (2 дози) и на 9тия също две дози Меногон. Но след като получих тези болки доктора спря всичко...
Момичета,до кога ще ме боли?Кога да чакам да отшуми болката?
« Отговор #5 -: Август 30, 2006, 18:17:51 pm »
Миличка, аз мисля, че ако наистина е от хиперстимулация би трябвало болката да мине след пукането на фоликулите, но кой знае  :? за пръв път ли приемаш Клостилбегит? Ако е така мисля, че би трябвало да се почне с по-лека доза, например без Меногон, но не съм специалист.
Стискам палци всичко да е наред. Късмет!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #6 -: Август 30, 2006, 18:46:22 pm »
Миличка, аз мисля, че ако наистина е от хиперстимулация би трябвало болката да мине след пукането на фоликулите, но кой знае  :? за пръв път ли приемаш Клостилбегит? Ако е така мисля, че би трябвало да се почне с по-лека доза, например без Меногон, но не съм специалист.
Стискам палци всичко да е наред. Късмет!

Ами всъшност извода на доктора е ,че наистина другата стимулация ще бъде много по-лека, въпреки, че той каза, че това хич не било тежка стимулация :?
Кога ще се пукнат тези фоликули? Има ли някаква времева зависимост от стимулацията или когато си решат? Дали и при пукането така ще ме боли?
Милички,както виждате така се наплаших, че може би задавам глупави въпроси, но наистина болката беше силна...
Благодаря ви!
« Отговор #7 -: Август 30, 2006, 19:39:05 pm »
Едва ли ще те боли при пукането, затова най-добре се успокой. Ако си под непрекъснато напрежение не си помагаш, знам че е трудно, но опитай. Самите фоликули ще се спукат, когато достигнат определени размери, което при всеки е различно. Понякога по преценка на лекаря се поставя Прегнил, което помага за пукането им и съответно подпомага функцията на яйчниците. Стискам ти палци тази стимулация да ти е последна и да постигнеш желания резултат!
*
« Отговор #8 -: Август 30, 2006, 21:15:49 pm »
Обикновено се започва със стимулация с клостилбегит, за да се види първо как ще реагираш и след това може да се коригира дозата или да се включи и още нещо, но доктора ти щом така е преценил ще слушаш него. Няма ли да ходиш пак на преглед, за да се установи дали е имало овулация. Би трябвало след нея да попремине болката стига някой фоликул да не стане на киста. Прегнила се слага и затова да се таймира овулацията. При пукането на фоликулите не трябва да те боли. Успокой се и си пий дуфастона и аз ти стискам палци този цикъл да има резултат.  :D
*
« Отговор #9 -: Август 30, 2006, 21:39:08 pm »
Момичета, пак благодаря за успокоенито и куража, който ми давате!
Признавам си без бой :oops:...в петък трябва да заминем на така дълго планираната ни почивка на о. Тасос с моя мъж...имахме идеи за романтика,море...бебеправене...но след това което ми се случи наистина много ме е страх да тръгна...Днес цял ден съм добре, сега леко усещам десния си бъбрек(???), но предполагам, че ще отшуми. наистина не знам дали да тръгнем,майната им на парите..просто се чудя дали няма пак така да ме заболи. Заради това имаме уговорка да се видим с моя лекар след като се върнем, преди това ще се чуем.
fauna, наистина ли ще има болка, ако фоликулите не се пукнат? Защото със сигурност доктора няма слага прегнил, каза само на 16тия ден да почна дуфастона.Т.е. ако фоликулите не се пукнат ще станат на кисти?? :balk_161:
« Отговор #10 -: Август 30, 2006, 22:36:41 pm »
Не мисли за най-лошото, всичко ще е наред! О-в Тасос е прекрасно място, аз лично съм се уверила. Морето е приказно чисто, има красиви палми, ще си направите и разходка с ферибот. Настрой се положително и изживей пълноценно почивката си с любимия човек. Сигурна съм, че след време ще си спомняте къде сте заченали вашето бебче и всички тревоги ще са зад гърба ти  :D
Успех мила!
*
« Отговор #11 -: Август 30, 2006, 23:01:20 pm »
Не мисли за най-лошото, всичко ще е наред! О-в Тасос е прекрасно място, аз лично съм се уверила. Морето е приказно чисто, има красиви палми, ще си направите и разходка с ферибот. Настрой се положително и изживей пълноценно почивката си с любимия човек. Сигурна съм, че след време ще си спомняте къде сте заченали вашето бебче и всички тревоги ще са зад гърба ти  :D
Успех мила!

Ох, сега още повече ми се ходи...Стискайте ми палци болките да утихнат и да тръгнем все пак!
« Отговор #12 -: Август 30, 2006, 23:14:21 pm »
 :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: yahoo_17
« Отговор #13 -: Август 30, 2006, 23:19:32 pm »
 :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :babbycarrage:
И на нашата улица ще изгрее слънце!!!

*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #14 -: Август 31, 2006, 09:17:36 am »
Момичета,

Извинявам се, че се намесвам, но БЪРДИ, мисля че лекаря ти подхожда доста безотговорно към стимулацията ти :x!!! Още повече, че имаш доста силни болки
Аз съм правила три стимулиции до сега (за инсе) - винаги след това са ми слагали Прегнил (може и да не ти сложат, ако фоликулите се пукат и сами, но това трябва да се види чрез преглед) и НИКОГА не се започва с приема на Дуфастон, преди да се установи, че фоликулите са се спукали. Ако не са, дуфастона ще им попречи да се спукат (и най-вероятно ще станат на кисти).
Бърди, горещо те съветвам да намериш начин да посетиш лекар и да видиш какво става с фоликулите. Хиперстимулацията не е шега работа.
Намерихме нашето синче.
*
« Отговор #15 -: Август 31, 2006, 11:22:29 am »
Ха сега! 8O Момичета, вече нищо не ми е ясно.... :? Дали пък може да е 4ааааак толкова загубен тоя моя доктор, че да не знае че ако фоликулите не се спукат ще станат на кисти????
*

peti_pati

• 746
« Отговор #16 -: Август 31, 2006, 12:53:26 pm »
Мила Бърди,

Може би не съм се изразила ясно :D. Не познавам лекаря ти и не го обвинявам в некомпетентност - по-скоро в претупване на процедурата, защото една стимулация следва няколко ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ етапа: във фоликулярна фаза от ц. се стимулира растежа на фоликулите като процеса се следи непрекъснато (не само големината и броя на фоликулите, но и дебелината на лигавицата), след това трябва да настъпи овулация и едва СЛЕД нея се започва с приема на прогестеронови препарати, които да поддържат лутеалната фаза (в твоя случай с Дуфастон).
Предишния ми коментар бе продиктуван от препоръката на лекаря ти да започнеш прием на Дуфастона на 16ти ден  8O - а как определи, че точно тогава ще е овулацията ти, като ти няма да ходиш на преглед :x.
Не исках да те разстроя - просто ми направи неприятно впечатление този факт.
Намерихме нашето синче.
*
« Отговор #17 -: Август 31, 2006, 13:28:29 pm »
Peti_Pati,
 благодаря много за разясненията! Пуснах тази тема именно защото имам нужда от съвети от момичета като теб, които разбират много повече от мен! Така че продължавам да разпитвам! Каква е вероятноста да направя кисти от тези фоликули без прегнил? Защото доколкото ве4е си спомням от това, което ми каза лекаря, по-добре било сега да спрем всичко и да започнем пак евентулано на 3тия ми цикъл (ако броим този за първи)...може би, прегнила би оказал някаква реакция/болка, а нали уж ще заминавам на почивка...ох,наистина не знам...
И пак - благодаря за откровенноста, тук не сме се събрали да си се обиждаме една на друга! :bighug: просто, ако това наистина е признак на голяма небрежност от страна на този лекар да го сменям...
*
« Отговор #18 -: Август 31, 2006, 13:30:51 pm »
Ха сега! 8O Момичета, вече нищо не ми е ясно.... :? Дали пък може да е 4ааааак толкова загубен тоя моя доктор, че да не знае че ако фоликулите не се спукат ще станат на кисти????

Не е задължително фоликулите да станат на кисти ако не се спукат. Обикновенно претърпяват обратно развитие. В твоя случай са повече и едва ли ще се спукат всички. Не мисли най-лошото, но според мен трябва да направиш още един преглед на ехограф след предполагаемата овулация, за да видите какво е станало с фоликулите, настъпила ли е овулация и дали останалите фоликули продължават да растат или намаляват, а и за твое успокоение.  :)
*

peti_pati

• 746
« Отговор #19 -: Август 31, 2006, 14:35:14 pm »
Напълно подкрепям мнението на Fauna - не е задължително фоликулите ти да станат на кисти, а вероятно тези които са по-малки, ще претърпят обратно развитие. Ако нямаш проблем с пукането на фоликули, също не е задължително и да ти слагат Прегнил - на мен док ми го слагаше, за да се таймира по-точно момента за инсетата (обикновено 24 до 36 часа след инжекцията фоликулите ми се пукаха).
Защото доколкото ве4е си спомням от това, което ми каза лекаря, по-добре било сега да спрем всичко и да започнем пак евентулано на 3тия ми цикъл
Това вече ми звучи доста разумно :D, но ето това предизвика по-бурната ми реакция:
..каза от 16тия дена да почна дуфастон.

Колкото до Прегнила - до сега не съм имала болки след като са ми го били. Болка усещах (но не много силна), когато фоликулите станеха по-големи (около 20мм) и няколко часа след спукването им (от течността, която се излива от тях).
Стискам силно палци нещата при теб да се оправят и да си изкарате една прекрасна почивчица, но за твое успокоение, посети лекаря преди да тръгнеш. :kiss: :bighug:.
Намерихме нашето синче.