0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Кариера и бебе?
« Отговор #20 -: Октомври 06, 2006, 12:05:06 pm »
Гане, знаеш ли аз пък си мислех 4е в България е по-лесно някак. щото като имаш деца можеш да раз4иташ на родителите, а тук е толкова сложно, няма места в градините, добрите гледа4ки са малко и скъпи...
Пък като излезеш от университета си на 24, ( безработицата за 20-25 годишните тук е 22 процента, а за ниско кфалифицираните 40, знам 4е  БГ политиците обещават реки от мед и масло в Евро Съиуза, но действителността е малко по-друга ), докато намериш работа по специалността пък и на стабилен, безсро4ен договор станеШ на 28-29. После пък ако искаш да растеш в кариерата и си без деца, не те вземат щото знаят 4е към 30те ще по4неш да мислиш за деца, ако пък ве4е имаш не те искат щото ще отсъстваш и няма да приемаШ да стоиш в офиса до 20 4аса. Затова и тук средната възраст за 1во дете е 30 години, а в България това се с4Ита за третата възраст :D
 Аз имам късмет 4е не съм в 4астния сектор, но съм изклиу4ение.
 А може пък и в България да ве4е така, поне в по-големите градове. Ех не е лесно за нас жените, никъде  :D Но както казах, който няма смелост не успява !

Viarvam, за съжаление не е така. От собствен опит знам за какво говоря. Навремето, в далечната 2000 година, когато вече се бяхме събрали с мъжа ми да живеем заедно и течаха плановете за сватба, кандидатствах за работа. На сравнително хубаво място, но абсолютно безперспективна - работа за машинописка, с гръмката титла - технически сътрудник. Няма да забравя на интервюто шефа ми тогава ме пита как така съм се преместила в града. Казвам - ми женя се след 3 дена. А той веднага - а как стои въпроса с децата. Ми викам - никак не стои. Все още нямаме. А аз си правех планове да забременявам и правехме опити. Обяснението беше, че като съм толкова млада (26 годишна) имало опасност да ги оставя в най-неподходящото време и да изляза в майчински.
В България за съжаление има един голям Параграф 22 - не те вземат на работа, защото нямаш достатъчно опит, а опит няма как да придобиеш, ако не си на работа. И така си се въртиш в кръг.
Градините са еднакво скъпи и в БГ и в чужбина. На родители няма как да разчитам - майка ми работи и освен аз да бачкам за по-голяма заплата, а тя да взема майчинство - не виждам друг вариант. Освен всичко друго сме в различни градове. А на свекърва си и котка не бих поверила, за съжаление. Така че си е еднакво трудно навсякъде.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #21 -: Октомври 06, 2006, 12:36:38 pm »
Мога само да ти кажа, че след 5 години борба - даже и за кариера нямах желание. Сутрин не ми се ходеше на работа, чак. Исках само деня да свърши по-бързо, за да се прибера в къщи и да си страдам сама.
Колко познато ми звучи само... Като добавим и обилно измиване сутрин на очите със студена вода да не си личи, че съм плакала ... всяка сутрин ...

Предложиха ми по-висока позиция и по-високо заплащане, които отказах  да ми е спокойно и да си остана в сянка и да не поемам нови отговорности за да мога да отсъствам от работа често. Каква кариера ... Добре, че работя в страхотен екип и имам страхотни шефове ... Досега да ме бяха изхвърлили на друго място - бременните и майките имат защита от закона спрямо работодателите, а жена правеща ин витро е уязвима отвсякъде ...
« Последна редакция: Октомври 06, 2006, 12:39:37 pm от cygnus »
« Отговор #22 -: Октомври 06, 2006, 12:46:49 pm »
а жена правеща ин витро е уязвима отвсякъде ...

Даже всяка двойка бореща се с безплодието е уязвима, защото през ден се налага да ходиш на доктор и то не в твоя град....
« Отговор #23 -: Октомври 06, 2006, 15:11:51 pm »
а жена правеща ин витро е уязвима отвсякъде ...

Даже всяка двойка бореща се с безплодието е уязвима, защото през ден се налага да ходиш на доктор и то не в твоя град....
Затова не си публикувам снимката и избягва да се идентифицирам. Не, че не ме изхвърлиха от моя си отдел, за който бях единствената влязла с конкурс, когато правиха редукция на персонала. Ама, нямаше как, да не разбере шефката ми- отпуски, болнични, на които пишеше "заплашващ аборт", включително бяха в течение на лекарствата, които ползвам...
*

Eli_

• 516
  • Тъпа и упорита !!!
« Отговор #24 -: Октомври 06, 2006, 23:24:30 pm »
Цитат
Всичко в живота си сме контролирали и сме се намирали решения, защото сме били достатъчно силни. Но на този фронт, явно силата не помага. А когато си свикнал да държиш контрола и изведнъж нещо ти попречи, се чувстваш без почва под краката си.
:good_post: Точно така е !!! За съжаление. И аз съм свикнала да постигам всичко в живота си труд и упоритост. Когато срещнах тази трудност си казах "няма начин и с това да не се справя" ,но уви... :balk_144: И въпреки всичко надежда има докато човек е жив. Дори и да искаш да се предадеш и да се примириш - не може ! Майчинския инстинкт е невероятно силно нещо.  :BangHead:
*
« Отговор #25 -: Октомври 09, 2006, 11:44:47 am »
Вярвам, мила! Най-напред честито за спечеленото място! Аз съм убедена, че няма място за тъга, защото ти предстои И борбата със стерилитета да спечелиш! Ще бъдеш хем добра майка, хем изявена професионално жена със самочувствие! Аз смятам, че двете неща-добра кариера и майчинство, са съвместими, стига жената да е умна и находчива. Ако фирмата ти е голяма и стабилна, ще можеш и отпуск да вземеш за процедури, лечение, в болнични да излезеш, после ще си ползваш майчинство. После все ще се спогодите с бабите или детегледачките за през деня, а вечерта ще си пълноценна майка във вихъра си. Аз си мисля, че не е важно колко на брой минути прекарват децата с майките си, а колко от тези минути са магия и истинска връзка майка-дете. Една умна жена, винаги може да комбинира нещата и да намери сили и за двете!
Успех в новата работа и скоро да се похвалиш и за другата спечелена битка!
Мари  :D
Alexandra
« Отговор #26 -: Октомври 09, 2006, 11:53:35 am »
Не съм сигурна, че нещата зависят само от нас, умни или не, въпроса е как приемат честите ти липси на работното място. (Вярно, не за всеки това е проблем, ноооо за голяма част мисля, че е).
« Отговор #27 -: Октомври 09, 2006, 12:35:17 pm »
"Ама, нямаше как, да не разбере шефката ми- отпуски, болнични, на които пишеше "заплашващ аборт", включително бяха в течение на лекарствата, които ползвам..."
Alia-Alia, мисля 4е след 1ви 01 06 в това отношение нещата и в БГ ще се променят, защото законодателството ще трябва да е съобразено с европейското, ако ли не , 2 ще бъдат съдебните истанции към които Ще може да се прибегне, и те повярвяй не си поплиуват, в Лиуксембург и в Страсбург.
 Защото това, 4е на болни4ния ти пише мотива и 4е работодателя ти го вижда, е напълно незаконно тук- противоре4и и на конституцията, и на кодекса на труда и на няколко евро директиви против дискриминацията. УЖАС нямам думи просто  8O ЗА това което ти се е слу4ило в банановата ни още република.
 Мари, много ти благодаря за насър4енията, аз наистина ме4тая да създам такава интензивна и пълноценна връзка с моите биологи4ни или осиновени деца  :D
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #28 -: Октомври 09, 2006, 12:57:05 pm »
Viarvam, не знам в коя чужбина си, но изобщо не мисля, че с дете в България е по-лесно. защо? първо, защото детските ясли и градини вече са един малък мит - в София се чакало по 2-3 години да ти дойде ред на детето за прием в такова заведение и бъди така добър да го взимаш не по-късно от 17 часа, което при софийските задръствания означава излизане от работа в 16 часа - кой дава така?
второ, защото за гледане на дете се плаща 160 лв месечно, с което ще му купиш само памперсите. детските храни и пюренца са точно 2 ПЪТИ по-скъпи от там, където вероятно живееш, при доходи 10 ПЪТИ по-ниски. дрешките, обувките, играчките - също.
трето, работодателите основно вече са частни и желаят да обичат само млади несемейни без деца, по възможност до 30 години и с 20 години стаж, ако може...
четвърто, законодателство трудово и да има, никой не го бръсне, освен в държавните учреждения, за разлика от там, закъдето сме се запътили. но не си мисли, че на 1 януари 2007 с магическа пръчка ще станем добри и законоспазващи - няма да станем, това е сигурно.

колкото до дилемата деца или кариера (може да е деца или да си поживеем още малко) - за човек, който забременява проблемно или е на възраст, подобен въпрос не би трябвало да стои изобщо, щом така или иначе иска деца.
човек никога не знае колко време ще му отнеме борбата за дете, за да я отлага прекалено във времето и да се мъчи да я планира - това от личен опит. и нещо друго - колкото си по-възрастен, толкова по-трудничко се гледат деца, мда...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #29 -: Октомври 09, 2006, 13:07:31 pm »
Не съм сигурна, че нещата зависят само от нас, умни или не, въпроса е как приемат честите ти липси на работното място. (Вярно, не за всеки това е проблем, ноооо за голяма част мисля, че е).

Мари_ПЗ, ако коментарът ти е по моето мнение:
аз пък съм убедена, че зависи точно от това колко е умен човек. Може би на теб и мен критериите ни за умност са различни. За мен умен човек е този, който знае, може и иска. Човек, който има самочувствие и няма да се остави да бъде разиграван, мамен, мотан и т.н. Умен човек няма да седи да работи в миризлива фирма, в която няма да те пуснат в болнични за ин витро процедура, в която няма да те освободят един пълен ден за инсеминация, в която няма да можеш да си вземеш майчинство и т.н. Умният човек, преди още да му е дошло до главата да се жени и създава деца, отдавна да е избягал от такива условия на работа. Човек винаги трябва да се стреми към прогрес, винаги да постига повече и повече-да се квалифицира, усъвършенства, да учи още и още, да обмисля нови идеи, да търси нови начала. Когато работникът се самоуважава, то и работодателят ще го ужважава. Когато работникът се самоунижава, то и работодателят му ще го унижава. Говоря от собствен опит и от това, което гледам, че става около мен. Трябва да има револЮция в главите ни-всеки миг и по всеки въпрос, иначе прогресът отива на кино.
Хайде, със здраве!
Мари

Alexandra
« Отговор #30 -: Октомври 09, 2006, 14:29:22 pm »
Даааааа, съгласна съм с мнението. Единственото, което имах в предвид е, че за момента в България, голяма част от частните фирми, при интервю, не приемат жени, които смятат скоро да имат деца. Говоря също от собствен опит. За 1 година - 3 интервюта с финалните реплики - Много съжаляваме, но в момента ни трябват постоянни кадри. 
Може би си права, че не се боря достатъчно, незнам... Може би не съм и достатъчно умна, но за мен на първо място е това да имам дете и наистина ще се боря, докато го постигна, пък ако ще да ми коства и работата. Не ме съдете, това си е мой избор.
Успех!
« Отговор #31 -: Октомври 09, 2006, 21:37:59 pm »
"колкото до дилемата деца или кариера", Jam скъпа, тази дилема слава на Господ пред мен не стои. Както писах по-горе, работя в държавния сектор във Франция, така 4е такъв избор е невъзможно да съществува или да бъде толериран. Моите съмнения и въпроси бяха относно това как да направя и дали въобще ще успея  да имам "кариера и бебе", но това е сигурно защото някак несъзнателно бих искала успеха, който наскоро постигнах да бе, не в професионален план, а в порбата срещу стерилитета...
 Колкото за ситуацията спрямо отглеждането на деца, явно наистина съм с впе4атления с давност отпреди 10-15 години, поне що се отнася до големите градове  :D Но като гледах в малкото град4е, където съм родена, как пове4ето ми познати забременяха на по 22, мислех си 4е то е защото  за тях няма конфликт с другите им дейности в живота.
  А за градините, да права си 160 лв за БГ са страшно пари. Тук цената е 10 процента от месе4ния доход на 2мата родители - ако вземаш пове4е плащаш пове4е, според приходите. Цялата социална система е на принципа на редистрибуцията (пари4ните вноски и правата са пропорционални на заплатата), не е перфектна, но е поне социално справедлива.
 Така 4е да са живи и здрави родителите ни,Гане да ме прощаваш, не вси4ки са безнадеждни :lol:
  Фанта и ако има други у4ащи се - детегледа4ка на запад е страшно перспективна професия и добре платена при това, та ако не сте си избрали професия... :D
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #32 -: Октомври 09, 2006, 23:18:54 pm »
   Така 4е да са живи и здрави родителите ни,Гане да ме прощаваш, не вси4ки са безнадеждни :lol:

Мила, за съжаление майка ми и баща ми са далеч и няма как да ми помагат. Както казах вече - на други не разчитам. Така е - не всички са безнадежден случай, но не винаги родителите имат възможност да помогнат.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #33 -: Октомври 09, 2006, 23:39:28 pm »
Viarvam, имах известно предчувствие, че си във Франция.
щом си там, особено пък щом си функционер - мисля, че ще успееш да съвместиш двете дини :)
ако не е секрет, в кой град си? може и на лично съобщение...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #34 -: Октомври 09, 2006, 23:54:19 pm »
И аз мисля, че е отвратително, че се пише диагнозата пред работодателя - като съм носила болнични и със "sterilitas primaria"  ми е било много неприятно да го представям, това си е нахълтване в личното пространство и влизане в устите на хората :(
« Отговор #35 -: Октомври 10, 2006, 10:20:41 am »
И аз мисля, че е отвратително, че се пише диагнозата пред работодателя - като съм носила болнични и със "sterilitas primaria"  ми е било много неприятно да го представям, това си е нахълтване в личното пространство и влизане в устите на хората :(
От една страна, даване на храна на клюките, които в някои фирма са и доста злонамерени, не просто "чесане на езици", а тактически планирани;
От друга страна, добър повод за отхвърляне на такава служителка при поредната редукция на персонала.
*
« Отговор #36 -: Октомври 10, 2006, 11:35:23 am »
За мен умен човек е този, който знае, може и иска. Човек, който има самочувствие и няма да се остави да бъде разиграван, мамен, мотан и т.н. Умен човек няма да седи да работи в миризлива фирма, в която няма да те пуснат в болнични за ин витро процедура, в която няма да те освободят един пълен ден за инсеминация, в която няма да можеш да си вземеш майчинство и т.н.
Мари и умен да е човек като е притиснат от време (репродуктивно) и нуждата от средства е склонен да прави всякакви компромиси и спрямо работна среда, ръководен персонал и т. н. и да го понася :( В България повечето от хората са още такива, еснафи и тесногръди егоисти :(
« Последна редакция: Октомври 10, 2006, 11:39:36 am от cygnus »
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #37 -: Октомври 10, 2006, 12:13:54 pm »
Мари и умен да е човек като е притиснат от време (репродуктивно) и нуждата от средства е склонен да прави всякакви компромиси и спрямо работна среда, ръководен персонал и т. н. и да го понася :( В България повечето от хората са още такива, еснафи и тесногръди егоисти :(
Цитат
Тук е момента да спомена,че аз лично съм в това положение.Преди повече от три години се преместих на нова работа,която единствено ми дава възможност за повече свободно време.Това беше крачка назад в кариерата ми(на този етап не мога да се развивам изобщо професионално).Компромисът,който направих със себе си бе адски болезнен,но това бе решението в моят случай,а то е ,че избрах да се боря да стана майка.При мен не се получи да са съвместими двете неща.Но,не съжалявам!Знам какво искам и ще се боря за него!Така,че не всичко е розово в този живот,колкото и да си умен! :heartbeat:
« Отговор #38 -: Октомври 10, 2006, 17:30:37 pm »
Баракудка съкровище, Господ вижда ! Няма да те забрави !
А ина4е пак повтарям, то4но такива граждански и обществени сдружения като За4атие ще допринесат за това, ако не нашето пожертвано поколение, то поне следващите (нашите деца  :lol:) да не страдат от социалната и финансова, и правна немощност на мащехата "държава".
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #39 -: Октомври 10, 2006, 20:53:19 pm »
Viarvam,затова се гордея с тебе! :hug2:Искрено ти се възхищавам и наистина ти пожелавам да се сбъдне най-съкровената ти мечта! :dance2: