Вчера, 04 октомври, се проведе среща между представители на НЗОК - д-р Тодорова, директор на НЗОК и д-р Кондева, член на УС на НЗОК и представители на БАСРЗ, БАРЧЕ и Зачатие - освен мен присъстваха д-р Табакова, д-р Владимиров, д-р Дамянов, Пламен Тодоров и Ети Тодорова. Срещата беше в рамките на час и половина и протече според очакванията ми - тягостно, безперспективно. Имам една лоша новина и няколко стари истини.
Лошата новина е очакваната новина - програмата за лечение на безплодието при жената за 2006 г. е приключила. Нов прием на документи няма да има. Финансовата обезпеченост е достигната отдавна.
Малката светлина в тунела е обещанието, което получихме, за тези 140 приети и неразгледани още молби, да бъдат внесени и да се опитат, макар и с намаляване на броя на лекарствата и включване на по-евтини препарати, все пак да получат положителен отговор. Дано не съм лош пророк, според мен това ще са още 140 напразни надежди.
И второто нещо е инициатива на трите организации, което касата прие, да направим предложения за оптимизиране на работата с програмата, ако тя евентуално съществува догодина. Затова в едноседмичен срок очаквам вашите идеи, за да ги обобщим и изпратим.
Старите истини ... не зная дали трябва да ги споделям с вас, защото ако мен вчера ме заболя и се почувствах унижена, то вас ще ви заболи още повече и по-силно. Не ме питайте защо касата не обявява края на програмата, а вече месеци наред изписва един стандартен и лишен от смисъл отговор на своята електронна страница. Просто не знам отговора. Всичките въпроси за забавяне, за липса на прозрачност и т.н., получиха снизходително повдигане на рамене. И така, НЗОК прави всичко, пари няма, виновни са другите ... Пари няма, ама не само за вас, но и за много други пациенти. Не е имало проблем в началото на годината след решението на НЗОК да лиши от право на кандидатстване подалите документи миналата година. НЗОК няма да поеме отговорност за направените излишни разходи от тези хора за подготвяне на документи и провеждане на изследвания. Продължава практиката НЗОК да се отнася с хората като с безмозъчни същества, на които не дължи нищо, а още по-малко уважение.
Моето лично мнение е следното - ако вие сами не потърсите правата си - чрез жалби до институциите, отговорни за здравето на нацията и главно чрез съда, нищо в системата няма да се промени.
Болката от чакането, от излъганите надежди, от умишленото заблуждаване, от изхарчените средства могат да разплачат само моята душа, но не могат по никакъв начин да достигнат до чиновниците на касата.
Това е, мили мои, бъдете здрави и дано поне Бог се смили над вас.