0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Хиперстимулация - какво представлява?
« -: Октомври 10, 2006, 19:37:52 pm »
Здравейте момичета,
предстои ми инвитро. Токущо се връщам от д-р Александров (Варна) и обсъждах с него възможностите за инвитро, евентуално за тази година. Това, което, обаче леко ме смути е, че като ме видя, ми каза, че има вероятност при стимулацията да се получи хиперстимулация. Обикновено това се получавало при жени, които са слаби и високи. Попитах го какво представлява хиперстимулацията, но той предпочете да не ме плаши предварително и не ме обясни.
Някой би ли ми разяснил какво представлява и защо се приема по-тежко от жената?
Re: Хиперстимулация - какво представлява?
« Отговор #1 -: Октомври 10, 2006, 20:30:07 pm »
Цитат
Хиперстимулационен синдром (OHSS).
Сериозно усложнение, което обикновено е свързано с използването на гонадотропини при стимулация, но понякога може да се получи и при стимулация с сlomiphene citrate. Това състояние е в следствие от образуване на множество фоликули при стимулация, и чувствително покачване на естрадиоловите нива в кръвта. В клиничната картина, дискомфортът, свързан с уголемяване на яйчниците може да бъде съпроводен с образуване на течност в малкия таз, оточност на тъканите, както и циркулаторни, васкуларни или респираторни усложнения. Тежките форми на синдрома налагат интензивно болнично лечение.
http://www.ivf.bg/?p=111
http://www.biberonbg.com/info/invitro.htm
http://sofia.domino.bg/firmi/ag-dimitrov/
« Последна редакция: Октомври 10, 2006, 20:34:47 pm от BLACK_ROSE »
*
« Отговор #2 -: Октомври 10, 2006, 21:08:35 pm »
Цитат
Овариален хиперстимулационен синдром (ОХСС) :
Етиологията на синдрома не е изяснена, честотата му е от 1% до 4%. Манифестира се след приложението на ЧХГ, особено ако е настъпила бременност. В противен случай симптомите изчезват след първата менструация. Резорбцията на лутеиновите кисти е по-продължителен процес . Тежките форми се характеризират със следните симптоми: хемоконцентрация, водно-електролитен и киселинно-алкален дисбаланс, хипопротеинемия, хипербилирубинемия, тахикардия, асцит, в единични случаи хидроторакс и хидроперикард. Критични симптоми са респираторен дистрес, тромбоемболия, хепаторенален синдром, торзия или руптура на яйчника. Отчитат се следните рискови фактори: поликистозни яйчници, високи дози гонадотропини, стойности на Е-2 над 3500 пг/мл, повече от 20 зрели фоликули. Използват се следните профилактични мероприятия: “Coasting” – отлагане приложението на ЧХГ с цел спадане нивото на Е-2, поддръжка на лутеалната фаза само с Прогестерон, вливане на протеини, предизвикване на овулация с агонист (при протокол без агонист), замразяване на всички ембриони. Лечението се състои в ежедневни вливания на водно-електролитни разтвори и протеини, хепарин, при значителен асцит и хидроторакс с пункция и дренаж до рязко намаляване на трансудацията, резекция на по-големите псевдокисти и пункция на по-малките, в краен случай – прекъсване на бременността.

източник: Основни проблеми и перспективи на технологиите за асистирана репродукция - проф. И. Козовски, доц. В. Маркова, доц. М. Андонов
Когато съм чела за OHSS, защото и аз имах вторична хиперстимулация (получава се чак след ЕТ често при многоплодни бременности) ми направи впечатление, че пише, че по-често се среща при:
- сравнително млади жени
- жени с поликистозни яйчници
- високи и слаби жени
Бях 18 дни в болница и всеки ден ми вливаха по 3 банки за оводняване, през няколко дни банка хумана албумин поради намаляването на общия белтък и инжекции фраксипарин всеки ден поради увеличаването на фибриногена. През ден правеха изследвания.
Спокойно не ги мисли нещата толкова! Това, че има вероятност, в никакъв случай не означава, че непременно ще се случи. По-важното е изходът от процедурата да е успешен! Пожелавам ти го от сърце! А и си попаднала при разкошен доктор!
« Последна редакция: Октомври 10, 2006, 21:22:02 pm от cygnus »
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #3 -: Октомври 12, 2006, 10:11:46 am »
Здравей gygri!
Въпреки, че не съм слаба и висока според моят доктор съм сконна към хиперстимулация. При първото ми икси имах лека форма на хиперстимулация и затова не ми биеха прегнил след трансферът. Бях се понадула и изглеждах като бременна в 4-5 месец. Пиех много вода и лека полека ми мина. При вторият ми опит нямах такова чудо.
Действай смело и не го мисли това предварително. Както казва Дони, не означава че ще се случи при теб. Пък, ако погледнем от добрата страна, хуперстимулацията води до почти сигурна бременност, но си е опасно и затова лекарите внимават с нея.
Късмет.

*
« Отговор #4 -: Октомври 12, 2006, 10:40:16 am »
Здравей gygri!
 Пък, ако погледнем от добрата страна, хуперстимулацията води до почти сигурна бременност, но си е опасно и затова лекарите внимават с нея.
Късмет.

Не съм съгласна с теб, хиперстимулацията води до почти сигурен отрицателен резултат , или ако има бременност тя завършва неуспешно.Поради тази причина доста от клиниките при хиперстимулация не правят трансфер.
*
« Отговор #5 -: Октомври 12, 2006, 11:13:31 am »
Не,Тигра проблемът е точно в това ,че бременноста е много възможна. Някой клиники не правят трансфер точно заради това - хипер стимулацията, носи голям риск за  бъдещата майка. Повишава се много БЧХГ и може да се наложи да точат течност през цялата бременност, да не говорим за усложнения при самото бебенце.
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
*
« Отговор #6 -: Октомври 12, 2006, 11:27:44 am »
Едва ли има еднозначен отговор за това дали хиперстимулацията благоприятства настъпването на бременност или не. От това, което съм чела във форума оставам с впечатление, че във Варна работят на ръба на хиперстимулацията може би с цел получаване на по-голям брой годни за оплождане яйцеклетки. При мен имаше хиперстимулация, която се прояви след пункцията и протече с подуване на корема, търпими болки и затруднения при дишане. Всичко отшумя след цикъла.
*
« Отговор #7 -: Октомври 12, 2006, 12:05:45 pm »
При мен също се получи хиперстимулация в деня на трансфера.Док.отказа категорично да правим трансфер.Яйчниците бяха се увеличили доста,а болките бяха...Това което ми каза е че има голяма възможност да се получи бременност ако направим трансфер,но ще бъде много опасно за мен и плода.
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #8 -: Октомври 12, 2006, 13:13:04 pm »
Здравей gygri!
 Пък, ако погледнем от добрата страна, хуперстимулацията води до почти сигурна бременност, но си е опасно и затова лекарите внимават с нея.
Късмет.

Не съм съгласна с теб, хиперстимулацията води до почти сигурен отрицателен резултат , или ако има бременност тя завършва неуспешно.Поради тази причина доста от клиниките при хиперстимулация не правят трансфер.
Тигърче, това ми го обясни доктор и не вярвам да ме е излъгал. Въпросът е, че става много опасно за майката и повечето клиники внимават, защото една тежка хиперстимулация изисква болнично лечение и бърза реакция. Във Варна може и да си позволяват да работят на ръба, защото са болница и имат опит в тези случаи.
Ти откъде имаш информацията, че води до сигурен отрицателен резултат?

*
« Отговор #9 -: Октомври 12, 2006, 13:25:18 pm »
Оги, това, което знам от моя док е, че вторичната хиперстимулация (каквато беше моята) е по-малко опасна от тази, която се получава още в самото начало и преди трансфер. Според мен всеки случай и състояние е доста индивидуално.
*
« Отговор #10 -: Октомври 12, 2006, 20:17:51 pm »
Бях изпратила запитване до специалист занимаващ се с ин витро, вълнуваше ме точно този въпрос хиперстимулация и трансфер, някой от вас знаят, че съм с два  опита , като втория завърши с аборт в 8 г.с. и при двата бях хиперстимулирана. Съжалявам,че не съм запазила отговора му.Но в отговора му пишеше нещо от рода на "че при жените, развили хиперстимулационен синдром  има наличие на вродени или придобити фактори за тромбофолия.И по негови наблюдения при жени развили този синдром още преди трансфер, има малка вероятност за бременост, а ако се получи такава рядко завършва с успех. Разбира се има и изключения, но масовите резултати са отрицателни.
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #11 -: Октомври 13, 2006, 09:56:41 am »
Но в отговора му пишеше нещо от рода на "че при жените, развили хиперстимулационен синдром  има наличие на вродени или придобити фактори за тромбофолия.И по негови наблюдения при жени развили този синдром още преди трансфер, има малка вероятност за бременост, а ако се получи такава рядко завършва с успех. Разбира се има и изключения, но масовите резултати са отрицателни.
Мдааа, явно има разлика между хиперстимулация преди и след трансфер. Не всичко е под общ знаменател?!

*
« Отговор #12 -: Ноември 16, 2006, 13:31:37 pm »
че при жените, развили хиперстимулационен синдром  има наличие на вродени или придобити фактори за тромбофолия.И по негови наблюдения при жени развили този синдром още преди трансфер, има малка вероятност за бременост, а ако се получи такава рядко завършва с успех. Разбира се има и изключения, но масовите резултати са отрицателни.
Ако това е вярно, направо ще откача. Аз правех генетични в Плевен и по четирите фактора свързани с предразположения към тромбофилични състояния нямам изменения, т.е. нямам склоност към тромбофилия. Но след пункцията се подух малко, но не така фатално, че да лежа в клиниката, дори си мислех, че повечето жени се подувам по малко, заради пунктираните яйцници.
« Отговор #13 -: Ноември 21, 2006, 14:33:46 pm »
Някои имал ли е зацапване след пункцията и да продължава 3 дни?

Споделих с док, но това не го притесни.
Иначе и аз се чувствам издута след пункцията, но се надявам това да отшуми. Незнам каква е връзката с хиперстимулацита и трасфера, но на мен ми беше направен такъв и не беше канселиран.