0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Хем в норма хем завишен Тестостерон
« -: Октомври 20, 2006, 13:43:04 pm »
Здравейте отново :)Малко съм шашната уж се вмъквам р реф. ст-ти 2,77 /0,2-2,9/ а пък гинеколожката каза да пия противозачатъчни!!Какво мислите?
Re: Хем в норма хем завишен Тестостерон
« Отговор #1 -: Октомври 22, 2006, 07:48:44 am »
Към горна граница, но в норма. Не виждам причина да пиеш противозачатъчни, освен ако наистина няма причина. Разкажи подробно историята си, ако искаш.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #2 -: Октомври 22, 2006, 09:36:43 am »
Напоследък чета, че Тестостерона е добре да е около 1.
Високите нива на андрогените води до снижаване амплитудата на съкратителната активност на маточните тръби и нарушаване дейността на  свинктерите/кръгли мускули, които затварят и отварят/ на тръбите  и т.н все неща които пречат на забременяването и задържането на плода.
Освен това този хормон си има циклична денонощна и месечна динамика. Висок е сутрин преди 10 часа и през третата част на МЦ /ЛФ/.
Може да повториш изследването, като се съобразиш с това.
И мисля, че трябва да се изследват пролактина, естрогените и др. хормони , но това трябва да прецени по-точно специалист.
Хормоните са 'обвързани' и промяната на един - води до промяна на нивата на друг или увеличаването на един хормон - може да 'замаскира' нивата на друг/ изкуствено да го понижи/

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #3 -: Октомври 22, 2006, 10:13:02 am »

Освен това този хормон си има циклична денонощна и месечна динамика. Висок е сутрин преди 10 часа и през третата част на МЦ /ЛФ/.

И аз го знаех това, ама пусто всички дето разправят, че можело по всяко време на цикъла... И пролактина скача през ЛФ.
« Отговор #4 -: Октомври 22, 2006, 19:07:05 pm »
Значи мога да пусна Тестостерона в 18 ч. след работа ?
Последния път и той беше завишен, и искам да повторя изследването.
Миналата година открих високия пролактин и от тогава си пия бромокриптина, съответно LH i FSH всеки път са с различни стойности ( не в референтните, LH>FSH, LH<FSH ) Kaшата е пълна при мен и се чудя това от  пролактина  ли е или от тестостерона.
Искам да видя и DHEA-S как е , а той как се изследва? Мога ли да мина с едно боцкане в 18 ч. ? :needleani:

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #5 -: Октомври 23, 2006, 07:30:04 am »
nadejdi4ka може да минеш с едно боцкане  :D
Колкото до ФСХ и ЛХ - много рядко са с еднакви стойности. По-важно е ФСХ да е повечко от ЛХ и да са по-ниски от 6-7 mlU/ml - като това е идеалният случай.
Освен това всеки МЦ си е сам за себе си. За да си сигурна, че има проблем, трябват поне 3 последователни  изследвания/ през 3 посл-ни МЦ/ на определени хормони /не само на ЛХ и ФСХ/
Например ако има ниски серумни нива на естрогените - това може да предизвика повишаване на тестостерона и т.н - тези неща ги преценява лекар.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #6 -: Октомври 24, 2006, 15:52:02 pm »
Денис, това едно в какви единици е?
Може би моят тестостерон трябва да е под 0.5, защото посочените референтни стойности за жени са от 0.2 до 1.0 ng/ml?
Моля те, кажи какво мислиш, много ценя мнението ти   :balk_104:
« Отговор #7 -: Ноември 12, 2006, 20:48:56 pm »
Този месец testosteronа е в норма. За първи път пуснах и DHEA-S.

Testosteron - 1.06 nmol/L  (0.49 - 2.64 )

DHEA-S       - 3.98           ( 2.68 - 9.23 )

Ето и резултатите ми от 17.06.2006 г.
 LH=9.22 (1.5-8.0 )
FSH=10.44 (2.9-12 )
Естрадиол=66.5 (18-147 )
TSH=0.82 ( 0.47-5)
Prolactin=13.56 (1.3-25 )

testosteron=4.85 nmol/L ( 0.35-3.33 )

Денис, пролактина го поддържам в референтните граници с бромокриптин, LH i FSH никога за сега не са били в норма, но се чудя за тестостерона :dontknow:
Може ли без да съм пила лекарства за високата му стойност да влезе в граници от самосебеси? Или една от двете лаборатории греши?
Май ще го пусна още веднъж другия цикъл заедно с LH i FSH .
И още един въпрос :
Влияе ли нивото на пролактина и тестостерона върху стойностите на LH i FSH, защото не мога да се справя с тях - всеки път е различно -LH по-високо от FSH и обратно????

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #8 -: Ноември 13, 2006, 08:29:58 am »
Денис, това едно в какви единици е?
Може би моят тестостерон трябва да е под 0.5, защото посочените референтни стойности за жени са от 0.2 до 1.0 ng/ml?
Моля те, кажи какво мислиш, много ценя мнението ти   :balk_104:
Сега виждам въпроса ти. Извинявай
Мерната единица е  nmol/L  за тестостерон -а.
Колко трябва да е за ng/ml, незная.
 Незная и дали е вярно това, че трябва да е 1,но има логика в обясненията/ защо трябва да е толкова/. Споменавам го само като факт. :D
За твоя - незнам колко трябва да е?
Трябва да говориш с лекар за това.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #9 -: Ноември 13, 2006, 08:43:01 am »
nadejdi4ka
Да влияе нивото на тестостерона и пролактина върху другите хормони. Промяната на един хормон - води до промяна на друг.
Мисля,че ще е добре да изследваш ФСХ,ЛХ и Е2 сега при тези нива на Тестростерона.
Но ги изследвай в един МЦ, защото те са различни всеки МЦ /говоря най-вече за ЛХ ,ФСХ и Е2/.
Тестостерона ти е супер/ както е DHEA-S / дано нещата да са се оправили :D

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #10 -: Ноември 13, 2006, 13:16:07 pm »

Цитат
Сега виждам въпроса ти. Извинявай
Мерната единица е  nmol/L  за тестостерон -а.
Колко трябва да е за ng/ml, незная.

Благодаря ти все пак, че се включи  :D
На мен досега все са ми го мерили в ng/ml, при което горната граница е 1, и се оказа завишен (не за първи път де :(
И пак ми назначиха противозачатъчни  :?