0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

miranda123

Споделете опита си за инвитро
« -: Октомври 29, 2006, 08:06:24 am »
Предстои ми инвитро, а нищо не зная по въпроса. Чета тук-там из форума, но като цяло не сглобих картинката каква е точно последователността. Може ли да споделите? Или на лични, ако ви е по-удобно. Знам само, че ме накараха да направя изследвания по списък в Плевен и след това през февруари като ми дойде, да се обадя, за да ми кажат за коя дата да съм там. И оттук нататък какво следва? А ако изследванията не са подходящи? Ако хормонално нещо се окаже, че не е в ред? Какви инжекции се бият и от какво зависи? Кога правят пункция и  след колко време слагат яйцеклетките в матката? Може да са обикновени въпроси, но търся по-подробна информация, да знам какво ме очаква и колко време ще продължи.
Re: Споделете опита си за инвитро
« Отговор #1 -: Октомври 29, 2006, 09:43:43 am »
По въпроса за ин витрото нищо не мога да ти кажа, защото не съм правила, но ако искаш да получаваш лични съобщения, трябва да се регистрираш!
Успех с процедурата!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
« Отговор #2 -: Октомври 29, 2006, 10:22:59 am »
Ами аз съм регистрарана  :ask:Но май не се справям добре с тези сайтове
*
« Отговор #3 -: Октомври 29, 2006, 10:32:54 am »
Ами целият подфорум "Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро)", в който си пуснала темата си е за споделен опит за ин витро и инмсеминации. Питай конкретно какво те интересува и ще ти отговорим! Успех в процедурата!  :)
« Отговор #4 -: Октомври 29, 2006, 18:02:28 pm »
Здравей Миранда!
Не ми стана ясно за какво бяхя иследваниятя - за здравната каса или за инвитрото? И защо чак февруари трябва да ходиш - това твоя избор ли е или как?
Аз току що минах през инвитрото и за мое голямо щастие си беше успешно от първия път.
Нямам нищо против да ти напиша как мина при мен, но ми дай повече информация за твоя случай за да пиша по същество.
*
« Отговор #5 -: Октомври 30, 2006, 18:24:54 pm »
искам да те питам къде си правила инвитро.аз сам се насачила към варна при доц.маркова за март месец.
« Отговор #6 -: Октомври 30, 2006, 18:28:43 pm »
Искаха да е по здравната каса, но нямам нито нерви, нито време да чакам - я ме одобрили, я не. И казах, че ще събера пари и ще си плащам всичко. А пък за февруари лекарката реши, защото е пълно дотогава с други записани, нямало място. А относно инвитрото, искам да знам как върви целия процес, какво правят като последователност като времетраене, аз ако съм наясно, нямаше да питам. :)
Веселушкеее, и аз ще съм там по това време може би, защото разбрах, че процедурата е около месец, а не зная кога точно ще ми кажат да ида, тъй, че ако съм там, може да се видим и да пиеме кафе. Ще ти дам и номер на телефона, ако искаш. :D
*

веселуша

« Отговор #7 -: Октомври 31, 2006, 13:06:13 pm »
искам да те питам къде си правила инвитро.аз сам се насачила към варна при доц.маркова за март месец.
аз за първи път се срещнах с доц маркова септември месец.имах хидросалпингс  двустранно,и тя ми каза че трябва да го махна до нова година ,т.е.да ми махнат тръбите защото ще пречи за инвитрото и няма да се получи нищо.каза че ще ме пише за март месец,защото след лапароскопията трябвало да си почина.даде ми тел.на доктор козовски,и аз се уговорих с него и така на 18 октомври ми направи лапароскопията ,махна ми тръбите.в момента пия достинекс до нова година защото ми беше висок пролактина и сега е в норма само за 1 месец.дали ми е телефоните на които мога да я търся и февруари щесе уточним кога да вървя.от там нататък тя ще ми каже с какви инжекции ще ме стимулира.хубавото е че сам добре с матка и яичници.надявам се да ми пишеш.
« Отговор #8 -: Ноември 01, 2006, 11:22:51 am »
Мога да ти кажа как е по късия протокол и то с уговорката, че не помня добре дати и имена на хормони и лекарства т.е. възможно е да напиша и някоя глупост.
Обикновено преди стартиране на процедурата 1 месец се взимат противозачатъчни с цел да има по-добър "отговор"  на яйчниците при стимулацията. В началото на цикъла с вагинален УЗ се проверява дали няма фоликулярни кисти и се прави изследване на хормони /ФСХ, ЛХ и др/. Ако всичко е ОК, почти веднага се почва с инжекциите - при мене бяха сутрин декаптил, вечер - мерионал и гонал. През около два дни док. следи с УЗ появата и растежът на фоликулите и при нужда коригира дозата. Стимулацията продължава 9 - 10 дни, като към края се изследват и хормоните /естрадиол, може би и други/. Слага се прегнил и на по-следващия ден е пункцията. Вечерта преди пункцията не се яде, сутринта и не се пие. Обикновено се прави с краткодействаща пълна упойка и след 1 час си напълно във форма. Поне при мен нямаше нито болка, нито дори дискомфорт. Когато излезеш от упойка, почти веднага разбираш колко яйцеклетки са извадили. Същия ден партньорът дава материал. Колко от яйцеклетките са се оплодили се разбира на следващия ден. Обикновено трансферът е на по-следващия ден /3-5 след пункцията/. Тогава става и ясно колко и как са се развили ембриончетата. Самият трансфер е кратка и почти безболезнена процедура. Неприятното е използването на разширителя, а другото /вкарването на ембр. в матката/ не се усеща. Лежи се около час, а след това започва голямото чакане. След 12 - 14 дни от деня на пункцията, може да се направи кръвен тест. През този период се слага вагинално утрогестан и по преценка на лекаря - прегнил /на мен ми сложиха 2 инж. след трансфера/. Общо взето самата процедура изобщо не е болезнена, но пък е много емоционално натоварваща.
Желая ти успех :D
« Отговор #9 -: Ноември 01, 2006, 13:48:03 pm »
До колкото съм разговаряла с доктори те са мнение единодушно, че дългия протокол е по-добър ако няма някаква конкретни причини, за да се предпочете късия. Яйчниците имат по-добър отговор.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #10 -: Ноември 01, 2006, 15:02:18 pm »
Да, така е :D. Дългият протокол е за предпочитане, но не поради по-добрият отговор на яйчниците, а защото при него изцяло са блокирани собствените хормони и е много по-контролируем от страна на екипа. Къс протокол се използва при изчерпване на яйчниковия резерв и при по-възрастни жени.
*
« Отговор #11 -: Ноември 02, 2006, 06:14:40 am »
Здравей,
Първо те поздравявам за изборът ти, доколкото разбрах си се спряла на доц. Маркова.
Да ти кажа как протече при мен. Първоначално се занасят всички изследвания, хормони, обсъждате положението и се насрочва дата за ин витро. Първо се прави сондаж - това е манипулация под лека анестезия, чрез която се проверява дълбочината на матката, състоянието на маточната шийка и се прави подготовка на шийката за трансфер, както и се определя вида на катетъра, който ще се използва по-късно за трансфера.
При мен стимулацията беше по дълъг протокол също. Това включи блокаж с Диферелин депо, а 14 дни след него начало на стимулацията с Пурегон. След 5 дни инжекции - първа фоликуметрия - гин. преглед с УЗ, при който измерват размера и броя на фоликулите и определяне дозата от Пурегон занапред. Вече прегледите следват през ден (още 3-4 са), докато док реши, че са достатъчно големи и назначи поставянето на Прегнил 36 часа преди определената дата и час за пункция. Пункцията се прави обикновено сутринта, с пълна упойка , продължава кратко - 20-на минути максимум, след което се събуждаш, информират те за броя на яйцеклетките, хапваш и се остава вечерта в клиниката. Няма болка, остава се само за наблюдение. На сутринта получаваш информация колко яйцеклетки са се оплодили. След 3 дни те викат за трансфер, но ако ембриологът прецени, че е по-удачно трансферът да е на 5-я ден, се налага да изчакаш още 2 дни. Трансферът се прави без упойка, нищо не се усеща - неудобството е че трябва да си изпил много вода и да е на пълен мехур и едвааа се издържа и още 40 мин след това :(
Оттам нататък ти изписват поддържащите бременността лекарства и си отиваш в къщи. След 14 дни назначават тест! Оттам насетне ти пожелавам да видиш 2 хубави чертички, а една седмица по-късно и плоден сак ( а защо не два) :)
Успех!
« Последна редакция: Ноември 02, 2006, 06:31:16 am от cygnus »
« Отговор #12 -: Ноември 02, 2006, 08:03:57 am »
Благодаря ти, cygnus. Дано всичко да е наред. Като направих една сметка, ще трябва да ида два пъти до там, но след трансфера мисля да остана във варна 14 дни до теста, защото живея на 450 км от там и едно друсане, веднага след трансфера, дали ще ми се отрази добре?
*
« Отговор #13 -: Ноември 02, 2006, 08:07:00 am »
миранда ти каза че ще бъдеш по време когато и аз ще бъда там,горе долу февруари март.дано се видим.и аз ще остана 2,3 седмици защото и аз сам далече.ти откъде си?пиши ми пак.
*
« Отговор #14 -: Ноември 02, 2006, 08:52:30 am »
Миранда, попитай доктора за пътуването! Аз лично пътувах на следващия ден, но все пак живея на 100-на километра само (Бургас) и мъжът ми караше много бавно и внимателно. Всичко ще е наред. Изключително важно е да си спокойна!
« Отговор #15 -: Ноември 02, 2006, 10:55:38 am »
Всичко е така, както казват момичетата. Според мен няма нужда да оставаш още две седмици след трансфера - пътуването не може да навреди - ако ще стане, ще стане и на дискотека да идеш още първата вечер... Някой беше писал, че ембриончетата си залепват, все едно са в буркан с конфитюр... оттам нататък природата си знае работата...
Желая ти от все сърце успех!!!  :bighug:
"Всичко е възможно! Невъзможното просто отнема повече време"
« Отговор #16 -: Ноември 02, 2006, 13:11:06 pm »
Да и аз така знам че пътуване и друсане не пречат, стига да няма контракции и нямя опастност да изпадне :crossfingers:

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
« Отговор #17 -: Ноември 02, 2006, 16:31:41 pm »
ох, с тея страхове - аз даже се притеснявах, че много се смях вечерта след трансфера  :?
*
« Отговор #18 -: Ноември 03, 2006, 20:26:58 pm »
Първо се прави сондаж - това е манипулация под лека анестезия, чрез която се проверява дълбочината на матката, състоянието на маточната шийка и се прави подготовка на шийката за трансфер, както и се определя вида на катетъра, който ще се използва по-късно за трансфера.
Момичета, искам да попитам за този сондаж.Във всяка клиника ли го правят, или само във Варна.В месеца преди самото инвитро ли се прави, или в самия месец.Може би ще правя ИКСИ във софийска клиника към края на ноември по къс протокол, но и в двете клиники, които посетих, не ми споменаха нищо за сондаж.
Проблемът е възможност да покажеш на какво си способен.
*
« Отговор #19 -: Ноември 03, 2006, 22:33:09 pm »
Lilit, аз си мислех, че само във Варна се прави, но наскоро някое момиче  сподели, че и в друга клиника са й правили, ама като не си спомням кой беше.