моят кюртаж беше на 2-ри март - преди 30 дни. още чакам първия мензис след кюртажа, но ме предупредиха, че може да позакъснее.
психически съм напълно възстановена и чакам с нетърпение да започна отново с опитите.
що се отнася до необходимата пауза за физическо възстановяване, мисля, че твоят личен гинеколог или този, който е извършил кюртажа, най-добре могат да преценят конкретно за твоя случай колко дълго да изчакаш. понеже съм чувала най-разнообразни версии за изчакването - от 1 цикъл та чак до 6 цикъла, поразпитах лекаря си по-подробно и той ми каза следното:
времето за изчакване е различно според конкретния случай. то зависи от много фактори, между които:
1. в коя гестационна седмица е била прекъсната бременността - колкото по-рано, толкова по-добре
2. имало ли е кървене преди абразиото и колко дълго е продължило - колко време е била отворена шийката.
3. има ли последващи инфекции и усложнения
на мен ми казаха 1-2 цикъла само да изчакам от гледна точка на възстановяване на организма. иначе, като психологическо възстановяване - всяка жена си преценява сама кога е готова да опитва отново.
според мен правиш грешка, че не споделяш с партньора си за нещата, които ти се случват. така се лишаваш от ценна подкрепа, а и не е честно спрямо него - та вие искате деца да отглеждате заедно, как няма да му кажеш какво става с теб и твоето здраве?
първи спонтанен аборт ли ти е този? ако да - вероятността да ти се случи отново е много малка, така че гледай смело напред!