За Гането, Мари и другите чужбинки ще се опитам да разкажа какво се случи, но не съм убедена, че ще се справя. Нека другите допълват и корегират.
Първо започна Милен Цветков с кратък анонс на акция "Буркан".
След това представителката на касата /така й не й запомних името/ реши да се похвали с новината, че ще отпуснат лекарствата по чакащите 140 молби. Явно за това я бяха изпратили и си мислеше, че ще "съберат точки". Но Ани много бързо я върна където й е мястото
Ини разказа как не са й приели изобщо документите, как са спряли програмата без предупреждение. Беше точна и говореше с факти и дати.
Служителката от касата само цитираше решението на УС на НЗОК и разказваше как на време са уведомили районните поделения /явно за нея 1 ден е повече от достатъчен срок
/
Та Милен Цветков и казва: - Кажете на госпожата защо е дала 400 лв. на вятъра? /парите за подготовка на документите/
Госпожата от касата: - Искам да кажа на всички..
Милен я прекъсва: - Не казвайте на всички, кажете на на госпожата /визираше Ини/
Касата: - Искам да кажа на всички..
Милен вече разпален я прекъсво отново: - Госпожо, погледнете това момиче и му обяснете, защо е дала 400 лв. на вятъра? Не казвайте на всички. На нея кажете! /Напълни ми душата, чак се усетих, че съм седнала в леглото и ръкопляскам
/
Онази нищо смислено не успя да каже
.
После се включи Д-р Владимиров. Опита се да каже, че е нужна стратегия за борба със стерилитета и че проблема е много дълбок и сложен, че не трябва да се мисли на парче. Милин Цветков го прекъсна на два пъти с мотива, че предаването се занимава с проблемите на деня. Хубавото беше това:
Милен Цветков: - Трябва ли здравната каса да поема изцяло разходите по ин витро процедурата?
Д-р Владимиров: - Категорично ДА!
Милен Цветков: - Трябва ли касата да поема повече от един опит?
Д-р Владимиров: - Категорично ДА!
Милен Цветков: - Край на дебата! /Тук чак се просълзих от кеф/
От вълнение ми се губи точната хронология, но Ани се включваше постоянно с много умесни и точни забележки. Контрираше представителката на касата с факти, точно и на място! Успя да разкаже за голяма част от проблемите, като се има предвид краткото време, чак ми е трудно да повярвам колко болни теми засегна.
После пуснаха ефирните телефони. Имаше две много хубави обаждания, които запомних. Едното беше на жена, която е останала без деца, точно поради липса на гласност и информация, незаинтересованост на институциите... тъжна, но точно на място разказана история.
После се обади мъж, който също ни подкрепи.
Милен Цветков го пита: -Мислите ли, че касата трябва да поема повече от един опит?
Зрителя: - Да!
Милен Цветков към госпожата от касата: - Вие какво мислите?
Касата: - Няма средства.
Цветков към зрителя: - Казва, че няма пари, Вие какво ще отговорите?
Зрителя: - Ами да не си купуват скъпи коли и ще има пари
Касата: - Аз ходя пеша на работа. Елате да видите къде работя.
А Милен Цветков: - Е, всички сме видали сградите на НЗОК
Като цяло беше страхотно. Предаването остави ясна представа за безхаберието и некадърността на служителите от касата и най-вече на ръководството. Ани успя да насочи разговора към най-болните и важни проблеми. Сигурна съм, че пропускам нещо, но толкова се вълнувам дори в момента, че ми е трудно да си събера мислите на едно място.
Още веднъж БЛАГОДАРЯ ВИ МОМИЧЕТА!