0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кръгла маса под егидата на Президента
« Отговор #20 -: Ноември 08, 2006, 14:13:56 pm »
...И щях да пропусна-най-важното, според мен, е да се създаде Единна Национална стратегия за брба със стерилитета (като част от демографския срив). А не всички институции да си крият главите в пясъка.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #21 -: Ноември 08, 2006, 14:20:20 pm »
Каква година!!! :balk_602:

Аз като черна станция да кажа: ПРЕВЕНЦИЯ на инфекции и болести, които могат да доведат до проблеми при репродуктивната система. С децата, с младежите, с учениците трябва да се говори за безопасен секс, за хламидии, за папиломи и други гадости, за гъбички, за хигиена, за аборти, за простудяване, за възпаления, за операции, за здравна култура. На пет деца да спестим разочарованието, което ги чака в бъдеще, пак е нещо!

Затова ще предложим на МОН в Деня на репродуктивното здраве да се проведат уроци в горния курс на училищата на тема репродуктивно здраве. Ние можем да им подготвим материали и да обучим учители и други специалисти.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #22 -: Ноември 08, 2006, 15:05:08 pm »
Да не забравяме и имунологичните и генетични изследвания.
« Отговор #23 -: Ноември 08, 2006, 16:04:04 pm »
Аз съм съгласна с Лили, че освен за стерилитета трябва да се наблегне много и на рисковите бременности, защото в момента нищо не се прави  в тази насока най-вече в малките градове, а има много момичета с такива проблеми. 
« Отговор #24 -: Ноември 08, 2006, 17:13:58 pm »
.. освен за стерилитета трябва да се наблегне много и на рисковите бременности, защото в момента нищо не се прави  в тази насока най-вече в малките градове, а има много момичета с такива проблеми. 
Да, това е много болен момент, но не знам как може да се направи това - в малките градове няма достатъчно подготвени лекари. Каквито и да е лекар, камо ли специалисти по фетална морфология, да речем. :(
« Отговор #25 -: Ноември 08, 2006, 17:22:35 pm »
Аз съм съгласна с Лили, че освен за стерилитета трябва да се наблегне много и на рисковите бременности, защото в момента нищо не се прави  в тази насока най-вече в малките градове, а има много момичета с такива проблеми. 

Да така е с бременностите-напоследък все повече проблеми сякаш има при износването и малко  повечко информация на всеки ще му е ат полза, за да могат жените да износят и раждат здрави деца, пък и да не застрашават своето здраве, от друга страна и хората който са около тях също да полагат грижи за това.   :hug2:

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #26 -: Ноември 08, 2006, 17:31:30 pm »
Каква година!!! :balk_602:

Аз като черна станция да кажа: ПРЕВЕНЦИЯ на инфекции и болести, които могат да доведат до проблеми при репродуктивната система. С децата, с младежите, с учениците трябва да се говори за безопасен секс, за хламидии, за папиломи и други гадости, за гъбички, за хигиена, за аборти, за простудяване, за възпаления, за операции, за здравна култура. На пет деца да спестим разочарованието, което ги чака в бъдеще, пак е нещо!

Трябва да знаят да се пазят не само от болести предавани по полов път, а също и за всякакви други, дори и настинки и простудявания, стрес, лош начин на живот, възрастовите промени и въобще всички, които могат да доведат до стерилитет. Много е малко информацията и не стига въобще до тези, които трябва. Мисля че това трябва да се прави в още училищата.
Дори като си помисля как мои приятелки все отлагат правенето на деца за по-нататък и изобщо не подозират , че могат с напредване на възрастта си да попаднат в нашата група търсейки изход от това положение. Аз им обяснавам да побързат, но има голяма заблуда сред хората, а още повече и сред някои мъже, които както се изказа веднъж еедин мой приятел и то даста интелигентно момче, че жените можели да раждат чак до 50 години ако искали 8O - дай боже всекиму -казвам аз - ама са рядкост такива случеи. Той продължи да ме убеждава, че е прав. Така че доста сме неинформирани кото общество по тези въпроси, а касае повечето ...

« Отговор #27 -: Ноември 08, 2006, 19:12:47 pm »
Jazzy, при такива разговори трябва да се иска много, за да се полу4и поне минимална 4аст от исканията.
 Още пове4е, 4е за да се изравни българската система с европейските в това отношение, наистина се иска много.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #28 -: Ноември 08, 2006, 19:19:29 pm »
Предложенията ще са краткосрочни и дългосрочни. Разбира се, не е реално да мислим, че всички предложения ще се осъществят на мига.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #29 -: Ноември 08, 2006, 21:22:08 pm »
Ама Вярвам е права! Дайте ние да поискаме 1000 пък дано се спазарим за 10. И именно тук имаме нужда от хора които стегнато и ясно да преставят всичките ни искания. Мисля, че тук има доста и с дар слово и с достатъчно юридически и медицински познания да го направят( поне аз съм с такова впечатление).
И дано това да бъде малка крачка за нас, и голяма за тези които идват след нас(дай боже да стават все по-малко)
« Отговор #30 -: Ноември 08, 2006, 22:18:58 pm »
Да се обърне внимание на имунологията и рисковите бременности,свързани с антифосфолипиден синдром и други имунологични фактори.Би могло касата да поема и лечението на проблемна бременност.Сега сметнах ,че хепарина ми излиза 2000лв,което си е колкото инвитро/без лекарствата/ :?
Сега някои може да ме разпънат на кръст,но прекалено много се набляга на инвитрото,а то е последната стъпка в лечението,има генетични и имунологични изследвания,които са доста скъпи и тн.
Нека помислим какво може да се направи ,за да се предпази жената от извънматочна бременност,възпаления ,които водят до запушване на тръбите и тн.Да се вземат мерки за всички заболявания,които водят до стерилитет,а не само да мислим за последната стъпка в лечението.
« Отговор #31 -: Ноември 08, 2006, 23:20:15 pm »
Jazzy, при такива разговори трябва да се иска много, за да се полу4и поне минимална 4аст от исканията.
Аз само написах това, за което се сетих на момента, не съм казала да искаме само това  :lol: Пак мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече".

lb2f
« Отговор #32 -: Ноември 09, 2006, 10:30:21 am »
Моите идеи в не съвсем окончателен вариант са следните : / може да има малко неточности, но ще ги отстраня / :
1/ Съгласно Чл. 1. (1) Предмет на Националния рамков договор (НРД) са правата и задълженията по оказването на медицинска и стоматологична помощ в рамките на чл. 55 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) на:
1. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК);
2. Българския лекарски съюз (БЛС) и Съюза на стоматолозите в България (ССБ);
3. изпълнителите на медицинска помощ (ИМП);
4. изпълнителите на стоматологична помощ (ИСП);
5. задължително здравноосигурените лица (ЗЗОЛ).
А съгласно : чл.10(3) Представители на НЗОК, БЛС и ССБ извършват наблюдение и анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за 2006 г. за здравноосигурителни плащания на тримесечен период.
Мисълта ми е, че след като правата и задълженията на ЗЗОЛ са предмет на НРД, то би следвало да има и техен представител отнсоно извършване на наблюдение и анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за съответната год. за здравноосигурителни плащания на тримесечен период. Точно тук би могъл да се вмести в нишата представител на Сдружение “Зачатие”, тъй като в управителния съвет има лица с медицинско образование...Какво би помогнало това ??? – Ами няма да има плоски оправдания като недостиг на бюджетни средства като причина за спиране финансиране на програми в областта на стерилитета / поне според мен /..
Съгласно чл. 29 от НРД : Здравната документация по НРД включва:
По т.3. регистри по приложение № 6 “Дейности на ОПЛ по програми “Детско здравеопзаване”, “Майчино здравеопазване”, имунопрофилактика и профилактични прегледи на ЗЗОЛ над 18 години”; приложение № 7 “Дейности на лекарите-специалисти по “Детски-болести” по програма “Детско здравеопазване”, на лекар-специалист по “Акушерство и гинекология и репродуктивна медицина” по програма “Майчино здравеопазване” и на лекари-специалисти по профилактика на ЗЗОЛ от рискови групи”; приложение № 8 “Пакет дейности и изследвания на ЗЗОЛ, диспансеризирани от ОПЛ” и приложение № 9 “Пакет дейности и изследвания, диспансеризирани от лекар-специалист”—за изпълнители на извънболнична медицинска помощ.
Според мен трябва да настояваме да се включи и регистър “Стерилитет и рискова бременност”, който да се състой от няколко части : женски фактор, водещ до стерилитет; Мъжки фактор, водещ до стерилитет; Имунологичнии генетични фактори, водещи до стерилитет; Рискова бременност; Фетална морфология!
Съгласно Чл. 32. (1) За хроничните заболявания по наредбата по чл. 45, ал. 3 ЗЗО и посочени в приложение № 10 “Списък на заболяванията, за които се издава “Рецептурна книжка на хронично болния”, се издава “Рецептурна книжка на хронично болния”.
Според мен трябва да настояваме да се включи стерилитета в приложение № 10, което е “Списък на заболяванията, за които се издава “Рецептурна книжка на хронично болния”
Трябва да се регламентира на национално равнище и статута на Специализираните центрове за репродуктивна медицина, начина на тяхното  действие и взаимодействието им с ОПЛ относно регистър “Стерилитет и рискова бременност”. На всеки ОПЛ да се дава списък на тези центрове, за да може да насочва пациентите към тях и след надлежни изследвания в някой тях, лицата да се диспансеризират в областта на стерилитета...Така, след като клиничните пътеки, свързани със стерилитета, се изпълняват от специализирани центрове, би следвало да се избегне разхищаване на средства от квартални гинеколози и псевдо клиники..
В Приложение № 6 пише : С оглед профилактиката на социалнозначими и приоритетни за страната заболявания ОПЛ формира следните рискови групи:
В тези рискови групи стерилитета го няма като рискова група???Значи ли това,че той не е социално значимо и приоритетно заболяване??Нма проблемите на над 270 000 двойки не са социално значими???

Относно чл.56 : Чл. 56. (1) Комисията в ЦУ на НЗОК своевременно уведомява РЗОК за достигане размера на финансовата обезпеченост за лекарства от група IА.
(2) В случаите по ал. 1 постъпилите документи по чл. 55, ал. 1 се връщат на ЗЗОЛ чрез РЗОК, където са подадени.
Остват неясни и непрозрачни за мониторинг механизмите, които установят достигането на тази финансова обезпеченост...И защо е необходимо да се организира протест, за да се задейства механизма по /2/??

Все още не съм изчела ЗЗО, така че като мина през него ще допълвам ....Освен това тук нахвърляните идеи са само в суров вид- имат неточности и трбва да помисля...
Мели, можеш ли да ми помогнеш като лекар какво и как пропускам???
« Последна редакция: Ноември 09, 2006, 13:00:55 pm от samorasliche »

« Отговор #33 -: Ноември 09, 2006, 11:50:35 am »
Да се обърне внимание на имунологията и рисковите бременности,свързани с антифосфолипиден синдром и други имунологични фактори.Би могло касата да поема и лечението на проблемна бременност.Сега сметнах ,че хепарина ми излиза 2000лв,което си е колкото инвитро/без лекарствата/ :?
Сега някои може да ме разпънат на кръст,но прекалено много се набляга на инвитрото,а то е последната стъпка в лечението,има генетични и имунологични изследвания,които са доста скъпи и тн.
Нека помислим какво може да се направи ,за да се предпази жената от извънматочна бременност,възпаления ,които водят до запушване на тръбите и тн.Да се вземат мерки за всички заболявания,които водят до стерилитет,а не само да мислим за последната стъпка в лечението.

Напълно съм съгласна с Морковче  :)

« Отговор #34 -: Ноември 09, 2006, 12:22:22 pm »
Според мен трябва да настояваме да се включи и регистър “Стерилитет и рискова бременност”, който да се състой от няколко части : женски фактор, водещ до стерилитет; Мъжки фактор, водещ до стерилитет; Имунологичнии генетични фактори, водещи до стерилитет.

Навсякъде говорите само за стерилитет и изследванията свързани с инвитрото и само споменавате рисковите бременности. Обърнете повече внимание и на тях, касата да поеме повече изследвания и прегледи при една проблемна бременност. Да не говорим че при повечето резус отрицателни майки не се следат редовно антителата, те си купуват ваксината която се полага по здравната каса, за почесто следене на бременноста на видеозон си плащаш и т.н. За повечето лекари 2 спонтанни аборта не са причина за тревога и трябва да се продължи с опитите.
« Отговор #35 -: Ноември 09, 2006, 12:59:44 pm »
Според мен трябва да настояваме да се включи и регистър “Стерилитет и рискова бременност”, който да се състой от няколко части : женски фактор, водещ до стерилитет; Мъжки фактор, водещ до стерилитет; Имунологичнии генетични фактори, водещи до стерилитет.

Навсякъде говорите само за стерилитет и изследванията свързани с инвитрото и само споменавате рисковите бременности. Обърнете повече внимание и на тях, касата да поеме повече изследвания и прегледи при една проблемна бременност. Да не говорим че при повечето резус отрицателни майки не се следат редовно антителата, те си купуват ваксината която се полага по здравната каса, за почесто следене на бременноста на видеозон си плащаш и т.н. За повечето лекари 2 спонтанни аборта не са причина за тревога и трябва да се продължи с опитите.
Danila, както казах идеите ми са в суров вид- а това за рисковата бременност и просто механичен пропуск - все още пиша цялото си мнение..Но за да не става объркване ще го включа от сега...

*
« Отговор #36 -: Ноември 09, 2006, 17:36:38 pm »
Моите предложения са:
1. Както за жените е задължително 2 пъти годишно да се прави цитонамазка за превенция на рака на маточната шийка, по същия начин да се включи и контролна спермограма на 6 месеца.
С разликата, че цитонамазката е задължителна НАД определена възраст, а спермограмата да е задължителна ДО определена възраст.
2. Профилактиката на простата също е нещо, което не съм чувала да е практика. А от простата идват част от причините за стерилитет.

Далеч съм от мисълта, че всички тези контроли ще се поемат от касата, но е КРАЙНО НАЛЕЖАЩО да бъдат включени в Стратегията за борба със стерилитета.

За една успешна Стратегия е нужно (според мен) да се въведат часове в последния клас в училище, но да не са просто 2-3 часа, а дисциплина за 1 срок например. Подкрепям Marie за идеята й
Цитат
С децата, с младежите, с учениците трябва да се говори за безопасен секс, за хламидии, за папиломи и други гадости, за гъбички, за хигиена, за аборти, за простудяване, за възпаления, за операции, за здравна култура.
Тези знания са задължителни за всеки млад човек, на който тепърва  предстои да създава живот.
Още по-смело бих предложила: в част от часовете, за които пиша, задължително да се изисква присъствие на родителите. Защото човек, на когото му предстои да става родител, трябва да носи отговорност за образоване на детето в семейната среда. Съвместни часове на ученици и родители биха допринесли до изграждане на навици и пример на поведение у децата относно техните бъдещи деца.
« Отговор #37 -: Ноември 09, 2006, 18:06:55 pm »
Само като констатация -  това за часовете в училище е много хубаво, но не виждам как ще се получи.
А и повечето от идеите, включително и моите са доста трудни за реализация, като се има предвид подготвеността на лекарите, учителите и изобщо всички "замесени" в една бъдеща стратегия.
Малко се чете в тази държава...
 :(
« Отговор #38 -: Ноември 09, 2006, 18:11:37 pm »
Не само че се чете малко, ами и пише малко, което вече е проблем. Мисълта ми е за повече и по-достопна информация по тези въпроси, която да достига до главите на младите хора независимо били те стругари, градинари  или инженери. Да не говорим че трябва да се започне много по-рано  - още в училище.

« Отговор #39 -: Ноември 09, 2006, 20:23:22 pm »
Милички... какви мечтателки сте... Визирам темата за обучение на teenagers за всички рискове от половия живот, пък даже и за студентите... Те няма да се вслушат в това, което им се говори в тези часове - повярвайте ми, знам за какво говоря... Тяхната идея е ... маалко нецензурно ще прозвучи, ама... " Да е***а"! Съжалявам, но е точно така... дори и да се въведе час за полово обучение в училище, ще седят, ще гледат с безразличие, и коментарите ще бъдат от сорта на "тая пък на ква се праи"... ако изобщо благоволят да стъпят в час... Да, знам, че е много важно, но... имайки предвид състоянието в момента в средното образование, доста се съмнявам, че може да се постигне нещо....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!