0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

victorita

• 531
  • Моето малко слънце КРИСТИАН се роди на 21/01/2010
изследвания преди забременяване
« -: Ноември 08, 2006, 15:32:18 pm »
досега не съм опитвала да забременея,но възнамерявам в скоро време.за това предварително искам да се подготвя-физически и психически :balk_50:.може да ви звучи смешно,но искам да сведа до минимум негативните последствия.прочетох за видовете изследвания-кръвни,за вътр. болести,гинекологични.интересува ме дали като здравноосигурена мога да ги направя с направление-тъй като от 3 год. изобщо не съм се ползвала от услугите на здр.каса.а и дали всички са необходими.ще чакам мнения :balk_109:
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: изследвания преди забременяване
« Отговор #1 -: Ноември 08, 2006, 15:42:54 pm »
Ох,това днес ми е болна тема,след като портфейлът ми олекна с 97лв. :xИмах всички видове направления,но се оказа,че лабораториите имат сключен договор за много малко от тях,а именно кръв и урина.Токсоплазмоза,Васерман,хепатит,микробиология-всичко си платих.
<br />
*

victorita

• 531
« Отговор #2 -: Ноември 08, 2006, 17:18:40 pm »
всички ли изседвания си правила.а кой те насочи личен лекар или самоинициативно.от g.p. само направление за гинеколог,за кръв и урина и за вътр. болести ли.съжалявам че станаха доста въпроси,но ти благодаря за търпението :balk_46:
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #3 -: Ноември 09, 2006, 09:06:54 am »
Виж тук: http://zachatie.org/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=35.
Личния лекар може да ти даде направление за гинеколог, а гинеколога най-точно ще ти обясни кои изслевания се поемат от Касата и кои не (за съжаление тези, които се поемат са много малко).

Освен във форума полезна информация можеш да намериш и в самата страница: www.zachatie.org.

Успех :D!
Намерихме нашето синче.
*

victorita

• 531
« Отговор #4 -: Ноември 09, 2006, 16:24:00 pm »
благодаря ви за отговорите.ще се консултирам и с гинеколог,защото сигурно само някои от изследванията са необходими на 1 време :D
« Отговор #5 -: Ноември 15, 2006, 08:20:50 am »
Aз си изследвах хормоните, за да може да се разберае дали има някаква причина да не мога да забременея.Това изследване се прави в различни дни според цикала ти.Не се поема от здравната каса.На хормон е между 15-20 лв.Аз лично платих за всички хормони 120 лв.Личният гинеколог ми назначи тези изследвания.Успех ти желая :grouphug2:
« Отговор #6 -: Ноември 15, 2006, 08:23:37 am »
Виктория, аз си изследвах хормоните, за да може да се разбера дали има някаква причина да не мога да забременея.Това изследване се прави в различни дни според цикала ти.Не се поема от здравната каса.На хормон е между 15-20 лв.Аз лично платих за всички хормони 120 лв.Личният гинеколог ми назначи тези изследвания.Успех ти желая :grouphug2:
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #7 -: Ноември 15, 2006, 09:10:33 am »
Не се поема от здравната каса.На хормон е между 15-20 лв.

Напротив  :( - поемат се от Касата само, че с едно направление могат да ти пуснат до 6 хормона :x. Ето кои покрива Касата:
69.КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ 10.08 fT4
70.КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ 10.09 TSH
71.КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ 10.22 LH
72.КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ 10.23 FSH
73.КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ 10.24 Prolactin
74.КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ 10.25 Estradiol
75.КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ 10.26 Testosteron
76.КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ 10.21 Progesteron

Личната лекарка ти дава направление за гинеколог или за ендокринолог, а той ти дава направление за изследване на хормоните. Непременно попитайте и в лабораторията дали тя има сключен договор с Касата.
Намерихме нашето синче.
« Отговор #8 -: Ноември 15, 2006, 09:32:12 am »
Значи докторът ме е излъгал.И аз си платих като поп
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #9 -: Ноември 15, 2006, 09:33:24 am »
Добре е пациентите да си знаят правата.  :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #10 -: Ноември 15, 2006, 09:36:06 am »
сега си преглеждам изследванията и виждам, че точно тези хормони съм си изследвала.Опасна работа са тези доктори - не искат да дават направления и крият информация от нас. А знаеш ли дали преглед при андролог минава през здравна каса, защото личната лекарка ми каза , че не минават.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #11 -: Ноември 15, 2006, 09:43:58 am »
Прегледът при андролог не се заплаща от касата, защото у нас няма такава специалност. Но прегледът при уролог се поема.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #12 -: Ноември 15, 2006, 09:48:56 am »
Благодаря ти много за информацията :P
*
« Отговор #13 -: Ноември 16, 2006, 10:15:23 am »
досега не съм опитвала да забременея,но възнамерявам в скоро време.за това предварително искам да се подготвя-физически и психически :balk_50:.може да ви звучи смешно,но искам да сведа до минимум негативните последствия.прочетох за видовете изследвания-кръвни,за вътр. болести,гинекологични.интересува ме дали като здравноосигурена мога да ги направя с направление-тъй като от 3 год. изобщо не съм се ползвала от услугите на здр.каса.а и дали всички са необходими.ще чакам мнения :balk_109:

На сайта на ЗК се проверява в кои лаборатории какви изследвания можеш да си направиш с направления.
http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1400&h=1020

Зори, аз тази седмица правих за токсоплазмоза в Рамус с направление.

« Отговор #14 -: Ноември 16, 2006, 10:56:10 am »
Не знам защо се тормозиш с тези изследвания точно сега, те се правят ако сте пробвали 1 година и нама резултат. Ако е така би трябвало освен хормоните пуснати в 3-ти до 5ти ден на цикъла,  да си пуснеш кръв и за хламидии и разни други болести и инфекции, също би трябвало да си направиш цветна снимка за проходимост на тръбите , за да разбереш и там дали всичко  е в ред . Другото , което се сещам е да разбереш дали имаш редовна овулация. Тези са основните насоки. Но търчейки просто така напосоки и неоснователно - ще даваш само пари и ще преживяваш стрес , който определено се отразява на опитите за забременяване отрицателно. Стресовия начин на живот е една от сериозните причини за стерилитет-досто от проблемите с хормоните и  с овулацията се дължат и на стреса. Така че не се стресирай излишно. Ако си решила да си провериш нещата просто си направи някакъв план, обсъди го с генеколог и го следвай.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

victorita

• 531
« Отговор #15 -: Ноември 17, 2006, 16:06:40 pm »
аз лично не смятам да се занимавам с много подробни изследвания-само пкк,урина и цитонамазка(защото досега не съм си правила по "препоръка" на гинеколожка че съм млада още........)имам неописуем ужас от стоматолози,но ще ми се наложи също "близка среща от третия вид".единствено засега ме притеснява факта че съм с проблемен стомах(най-вероятно имам гастрит)а това състояние сигурно ще се влоши при бременност.има ли някой опит при бременност с гастрит или язва.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #16 -: Ноември 17, 2006, 16:19:17 pm »
Прочети и това, може да ти е полезно - Пренатален скрининг.

Марина, има два вида изследвания. Първите са тези, които всяка жена, решила да забременява, е добре да направи. У нас те не се заплащат от касата, нито са задължителни, а това не е правилно. В по-добре развитите в здравно отношение страни се правят в различен обем. Вторите са след 1 година неуспешни опити и това са изследвания за установяване причините за стерилитет.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #17 -: Ноември 17, 2006, 19:34:53 pm »
Мила, преди около година отидох с направление при личния си гинеколог и му се оплаках, че правим опити от около година и не става и той ми пусна хормонални изследвания, които струваха по 2 лв. за хормон, така че има начин.

*

puzzle

« Отговор #18 -: Ноември 20, 2006, 12:02:00 pm »
Цитат
Зори, аз тази седмица правих за токсоплазмоза в Рамус с направление.

Направо не ми се говори, за начина на изледване чрез здравната каса. :? :x 8O
Преди няколко месеца си взех, "направление" за изследване на токсоплазмоза. Изкараха го положителен. Бях бременна /за съжаление неуспешно/. Не мога да ти опиша чувстовото на паника и ужас.......
Оказа се, че няма нищо подобно, просто "касата" не плаща за модерно излесдване в лаборатория, а се прави на ръка от лаборант със стари материали и от там достоверноста на резултатите е повече от съмнителна. След това си направих още две изследвания за токсоплазмоза в Бодилаб в Сливен и София. Оказа се, че са отрицателни и всичко е наред...
Аман от каси и "здравеопазване". :x :x :x
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #19 -: Ноември 20, 2006, 12:06:31 pm »
Така е, касата покрива качествено изследване за токсоплазмоза (при това само при бременност), а не количествено, което е по-съвременно и значително по-достоверно.

Димитър Кудоглу