Няма категорични данни, който да доказват че психотичните заболявания имат определенна наследственна предопределенност.
Шизофренията е наследствена болест! Аз не бих обрекла детето си на такъв живот, колкото и да искам да съм майка.
Шизофренията не е наследствена болест точно, а при нея има наследствен фактор, който се наблюдава, без до момента да има обяснение. Не е открит генетичен причинител, т.е. не е открит ген на болестта (дано скоро се открие, все пак!). По-скоро шизофрения в семейството увеличава възможността детето да е предразположено към развитие на такава болест (а дали ще се развие, зависи от много много други фактори, болестта се отключва при силен стрес).
Болестта се развива обикновено в късни тинейджърски години, като може да остане незабелязана още няколко години, защото се развива бавно и околните могат да си мислят, че това са просто странности. Така че мъж ти щом досега е ОК, не се притеснявай.
Ето какви са процентите според науката: 1% от всички хора развиват шизофрения. Ако единият родител е болен, стастистически 10% детето развивало болестта, а ако и двамата родители са болни - 40%. За съжаление, не съм срещала информация какви биха били процентите при други родствени връзки.
В тази връзка съм чела, че сега в Германия пак си имало 1% шизофреници, въпреки че Хитлер провеждайки политиката за чиста арийска раса, физически унищожавал болните от шизофрения - но ето, сега пак в Германия има нормалния процент като в другите страни.
Доста хора развиват шизофрения, без да имат болни в семейството си.
Надявам се съм била полезна.