0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

От майката най-много боли
« -: Декември 04, 2006, 13:52:56 pm »
Може би тази тема не е за тук, може би е за емоционални проблеми, но не ми се иска да я публикувам там, все пак е свързана с осиновяване, така че ако модераторите решат, нека да я преместят.
Събрах аз сили и дух и съобщих на майка си, че с половинката ще се женим, за да можем след това да кандидатстваме за осиновяване. Не съм очаквала одобрение или подкрепа (по принцип майка ми е от вайкащите се жени, която в най-тежките ми моменти вместо да ми даде сила, винаги започва да се вайка, изважда един тъжен - сълзлив поглед и започва "Ами сега какво ще правим?" и други щуротии от този сорт, като в крайна сметка се налага аз да я успокоявам, вместо тя мен. Дълго време от това ме болеше, но живота ме научи да бъда силна и нали си ми е майчица, та си я успокоявам. Няма да ви казвам, че не е приятно, но аз си я обичам, та... човек не си избира родителите, нали?). В случай обаче не започна и вайкането (явно тя също си е мислила по въпроса...), а направо ме застреля с изрази от сорта - "Ама аз говорих с личната ни лекарка и тя каза, че осиновяването изобщо не е добро." (тя майка ми говори така - от името на други хора, които може и да не са си го помислили, но за да звучи по-авторитетно, все пак ЛЕКАР е). "Освен това, личната лекарка каза, че гените са много определящи за детето, а вие как така дете с чужди гени?". Тук аз или трябва да я убия, или трябва да го обърна на майтап. Избирам второто - "Не се притеснявай, вярно че детенцето ще е малко мургаво, но какво от това, то и половинката ми не е от най-белите.". Разговорът приключва за сега. Следва половин часов размисъл и обаждане по телефона (между другото за тези 8 години, в които аз и моят мъж живеем заедно, тя все повтаряше - хайде де, няма ли да се ожените?). Та телефонният разговор е на друга тема - що бе мамо ще се жените, и така си живеете добре? Известно време се чудя, дали да избера да я убия, но просто решавам да й кажа, че не е нейна работа.  Няма да казвам, че звъня още два пъти, е вече не беше толкова настоятелна, а се обаждаше за глупости, но мене ме заболя. И като си представя, че това е собствената ми майка...
Знам, че за това отношение съм си виновна сама, знам, че отдавна трябваше да й скръцна със зъби. Пробвах на няколко пъти да й обясня, че реакциите й в такива моменти са нефелни (меко казано), но това което тя изкарваше от цялата работа беше обида, че съм я нагрубила...
Е, това беше, оплаках се, ама не ми олекна :(
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Re: От майката най-много боли
« Отговор #1 -: Декември 04, 2006, 14:02:32 pm »
Ожени се и си осиновете дете. Майка ти ще си отиде и ти ще останеш сама един ден, ако я послушаш сега.
Няма по-голяма радост от детенцето.
Забрани и да ти говори. Казваш  - реших и край, това е.
Майка ти ще ти прости един ден и ще бъдете щастливи, но трябва да бъдеш твърда сега.
« Последна редакция: Декември 04, 2006, 14:04:53 pm от Lali »
« Отговор #2 -: Декември 04, 2006, 14:20:42 pm »
Лали, благодаря ти за съвета. Това че няма да я слушам е ясно. Не се и страхувам, че ще се скараме - майка ми е ще й мине, а пък и на мен ще ми мине. Тоза разговор обаче ме сблъска с реакциите, които ще получавам от хората по принцип.  Не съм очаквала такова нещо - винаги съм си мислила, че най-близките хора биха те подкрепили и въпреки че познавам майка си, не съм очаквала, че ще бъде против. Разбирам, че тя не може да ме разбере - жената има 2 деца, 2 внучки и 13 аборта по желание..., но поне можеше да замълчи.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #3 -: Декември 04, 2006, 17:31:23 pm »
Фоксче, има такива хора и дори да са ни най-близките няма как да се избегне реакцията от такъв вид. Направи, каквото си решила. Живей, както на теб ти се струва правилно. Просто приеми, че в случая майка ти бърка, но не го осъзнава. Колкото до другите - не обръщай внимание. Човек не живее заради тях, а напук на тях. За съжаление обществото е такова, че вместо да се насърчават такива постъпки - като осиновяването, хората сочат с пръст, семействата, дръзнали да осиновят дете. Аз за моя огромна радост имам подкрепата на моето семейство и не мога да кажа как бих се почувствала, но знам, че не бих се отказала да имам дете, дори и да трябва да го осиновя. Пожелавам ти много сили и късмет, каквото и да решиш! И горе главата - решила си да направиш нещо много хубаво, от което живота ти ще стане по-красив!
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #4 -: Декември 04, 2006, 18:14:55 pm »
Миличка, вярно че човек не си избира родителите, но ти си на прав път, дай й възможност да го разбере! Сигурна съм, че майка ти ще се осъзнае и пак ще те подкрепи, просто й трябва време. Едва ли и при вас идеята е узряла за един ден. А пък и може и да не е говорила с лекарката ви, но да е решила, че това е начина да те разубеди.
А иначе това, което сте решили да направите е прекрасно! Желая ви много щастие и скоро да постигнете желаната цел  :D
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #5 -: Декември 04, 2006, 18:26:55 pm »
Убедена съм, че тя иска най-доброто за тебе. Само че не разбира кое е добро за тебе и кое не. Убедена съм, че като те види щастлива на сватбата, а после и с една сладко детенце в скута, ще разбере кое е добре за теб и ще го приеме и ще бъде щастлива и тя!
Alexandra
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #6 -: Декември 04, 2006, 18:53:52 pm »
Фоксче, мила прави каквото си знаеш.
Навремето, майка ми( лека й пръст) ми каза - по повод жененето - " като решиш да се жениш някога (тогава бях на 17г.) прави каквото си знаеш. Аз и да мрънкам и да не одобрявам накрая ще се примиря - майка съм ти все пак". Та и твоята така, ще го приеме. Ето ти и пример: моята леля тогава на солидните 69г. не беше много убедена, че трябва да има осиновено внуче. Сина й обаче хич не я и пита и си взеха детенце, и то 2 месеца след като внучката й(дъщеря на дъщеря й) роди. Само след 3 месеца леля ми казваше "нашето" за осиновеното си внуче и "другото" за първото и може би едиственото си правнуче което иначе й е кръвна роднина. Така че не си го слагай на сърце, не само ще го приеме, ами и по-горда и доволна баба едва ли ще намериш. Просто дай време на жената.
« Отговор #7 -: Декември 04, 2006, 21:04:14 pm »
Всички сте прави, че особено на възрастните ни родители им трябва време, за да осъзнаят един такъв ход от наша страна.Не случайно има стара максима "Майка да имаш - майка да не си".За моя радост, моята майка реагира напълно адекватно - даже когато й казах, че вече сме регистрирани ме свърза с племенница на нейна приятелка, която е психолог в един дом.
Така, че не се притеснявайте - майките никога не мислят лошо на децата си!
Не се отчайвайте! Всичко ще дойде на мястото си.
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #8 -: Декември 04, 2006, 22:01:06 pm »
 :kiss:Фоксче,нормални са тези първоначални реакции от страна на майка ти.Със времето ще осъзнае,че това е правилният път,който си избрала.Ти само не се отклонявай! yahoo_17Късмет!Всичко ще се оправи! :bighug:
« Отговор #9 -: Декември 05, 2006, 10:33:39 am »
Фоксче, много точен език имаш. Веднага си представих добронамерената, но вайкаща се майка. Както си приела като разумен и възвишен човек това й качество и не й обръщаш внимание и си прощавате и се обичате, давай смело в същия дух. Сигурна съм, че много ще си обича внучето и след време ще се чуди, как може да ти е говорила такива неща. Не се притеснявай и от реакцията на хората - мисля, че с нашето поколение нещата стоят различно, а и не вярвам да те интересуват всички коментари на всички хора в държавата.

Така че, дерзайте и успех!! :D
С теб сме :D
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #10 -: Декември 05, 2006, 10:47:07 am »
Момичета, благодаря, че Ви има :bighug:
*
« Отговор #11 -: Декември 05, 2006, 11:25:54 am »
Фоскче, тази идея узрява, трябва време. При вас също решението не е дошло изведнъж, узрявало е постепенно.
А аз съм 100% сигурна, че майка ти ще е най-щастливия човек да те види булка и майка и ще заобича детето ви много силно независимо по какъв начин е дошло в семейството ви!
Успех мила!
*

baracuda

• 5348
« Отговор #12 -: Декември 05, 2006, 22:52:47 pm »
 :lol:Фоксче,а кога е сватбата? :lol:
« Отговор #13 -: Декември 06, 2006, 09:24:27 am »
 :) 17 декември - без никакви церемонии - само аз, мъж ми, кумовете и няколко приятеля. Изпитвам ужас от всякакви сватбени церемонии, бели рокли, купища роднини, хвърляне на букети, пък и така чудесно си живеем 8 и кусур години без да запознаваме роднините, че мисля успешно да продължим в същия дух. :lol:
Мама, обаче не издържа и купи бяла риза на мъж ми - не можело така, трябвало да е с бяла риза (първата беше бяла с розов отенък и той горкия като я видя му стана лошо, но тя я смени на чисто бяла). Добре, че ми е добро момчето, че аз на негово място до сега да съм хванала метлата и ...
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #14 -: Декември 06, 2006, 09:45:49 am »
А, и ти с нещо бяло, зъдължително! :lol:
*

baracuda

• 5348
« Отговор #15 -: Декември 06, 2006, 10:15:09 am »
 :bighug:Фоксче,облечи поне бяло костюмче(или поне да е във светъл тон).Невероятно е чувството да се почувстваш булка!Айде,късмет! :crossfingers: :cheerleader:
« Отговор #16 -: Декември 07, 2006, 17:11:58 pm »
Фоксче, женете се, както си ви е кеф. Аз лично хич не държа на никакви традиции и суеверия :D
Благодаря ти, Бени!

*

baracuda

• 5348
« Отговор #17 -: Декември 07, 2006, 22:10:06 pm »
Фоксче, женете се, както си ви е кеф. Аз лично хич не държа на никакви традиции и суеверия :D
Правилно!
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #18 -: Декември 28, 2006, 16:38:01 pm »
Е, Фоксче, вече трябва да сте семейство - да ви честитя и да ви пожелая всичко хубаво и мнооого любов! Не си спомням къде го прочетох, но страшно ми хареса : слушайте се, за да не ви слушат комшиите! И най-вече здраве!
Включвам се в темата, защото и при мен имаше подобен много неочакван разговор. За радост не беше с майка ми, а със сестрата на съпруга ми. Държа да кажа, че с нея сме в прекрасни отношения и не сме имали дрязги за нищо. Тя е отворен човек, не веднъж е декларирала готовност да помага на деца. Познаваме се от 12 години.
Най-тежкото, което чух от нея беше "не искам циганин да наследи баща ми". Е тогава разбрах с колко трудности ще се сблъска едно семейство с осиновено дете. Детето няма да бъде прието в собственото си семейството, а какво остава за навън... Беше много тежък разговор за мен. Още се разстройвам като си помисля за него. Разбирам те напълно. Но, никой не е казал, че да си родител е лесно! Даже мисля, че това е най-трудната "професия" на света. Веднъж взели решение и осиновили дете трябва да се борим то да расте в нормална среда, дори това да означава да ограничаваме някой контакти н семейството! Явно при мен (ако стигнем до осиновяване) ще е така. Господ да е с теб и със съпруга ти! От сърце ви пожелавам успех!
Мога, стига да искам.
« Отговор #19 -: Декември 29, 2006, 10:26:36 am »
Благодаря ти за милите думи, Жужка, благодаря и на другите момичета. По този въпрос говорих и със социалната работничка, която ми каза, че в нейната практика много често се получава така - роднините отначало не желаят да приемат факта на осиновяването, но в последствие приемали детето и не давали косъм да падне от главата му. Това, че не сме сами ми дава много сила.
Сила ми даде и бабата на мъж ми (жена на 70 години, която наскоро претърпя и операция). Тази възрастна жена на новината отговори: "Браво, от кога ви чакам да се решите, даже вече бях решила да ви подбутна към това.".
Не спира да ме учудва фактът, че срещам разбиране, подкрепа и помощ от хора, от които не съм го искала или очаквала. Това значи много за мен, много повече от негативното отношение, защото ми дава вяра в живота и добротата.
ПП Забравих да кажа, че все пак бях с бяла блуза на сватбата :), ех традициите са това, което са  :lol:.