Здравейте и от мен. При нас след 8м. от операцията подобрението беше (дано не бъркам, мъжа ми го изчисли) 32,5 пъти, т.е. от 600 000 бр. общо с 2 бр. живи сперматозоиди на 16,25млн. общо и 10% бързоподвижни. (Ще пусна детайлно и двете спермограми в моята тема за подобрението от 27.11) При мъжа ми обаче варикоцелето беше 3 та степен. И ние също не се решавахме на операция, защото все пак е операция и загубихме почти 8 месеца в пиене на МАКА, заради фалшиви имунни резултати на доктори, които по мое мнение са дистрибутори, а не лекари. Резултат = 0 . След операцията доста съжалявахме като видяхме колко леко мина всичко.
Мисля че една от причините да избера клиниката на д-р Стаменов е защото след като направихме там първата читава спермограма със 600 000 бр. ембриологът му казал да отиде при андролог, защото може да има варикоцеле (мъжа ми му казал, че наистина има), а след като се оперира има дори вероятност да се получи по естествен път - имало много такива случаи. Според мен на повечето места за АРТ ги е страх, че нещата могат да се оправят дотолкова, че да не е нужно да се прибягва до АРТ. Това си е мое мнение. Друг е въпросът, че при нас единият е асансьорен тестис, т.е. не разчитаме на него и съм решила да изчакам още 3 м и пристъпваме към икси.