0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Умолявам ви, момичета! ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ЯДЕТЕ!
« Отговор #20 -: Декември 11, 2006, 19:47:18 pm »
Имам въпрос:Къде да изследвам токсоплазмоза и листериоза.По Здравна каса възможно ли е ?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #21 -: Декември 11, 2006, 19:54:00 pm »
Ама пусто ще ми трябва мнооого воля по Коледа да не хапна Camembert & Brie, но като знам, че е за добрата кауза - ще устискам  :lol: :lol: :lol:

Баба ти все едно само Camembert & Brie е яла па Коледа.  :kaos7:
(Днес съм намръзнала, щото ректора не ни пуска парно, а и нямаше ток, та не ми обръщай внимание. Хайде :goodluck:)
« Последна редакция: Декември 11, 2006, 20:41:14 pm от Мели »

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #22 -: Декември 11, 2006, 19:59:19 pm »
(Днес съм намръзнала, щото ректора не ни пуска парно, а и нямаше ток, та не ми обръщай внимание. Хайде :goodluck:)

Ето ти малко  :sunshine: и :beach1: да се стоплиш  :kiss: Иии, пожелания да ходиш на такова място по Коледа, и ректора да не те ядосва :kiss:

ПП: мен ме ядосаха, че вече риват за мен да се връщам на работа, ама го преживях  :twisted:
« Последна редакция: Декември 11, 2006, 20:41:33 pm от Мели »

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #23 -: Декември 11, 2006, 20:34:58 pm »
Малиииииииии чета чета и като ми падна чинето на бюрото стана страшно  :lol:. Таман вчера моя ми купи една салатка зелена и така й се бях наточила сега като се прибера да я хрусна  8). И какво стана сега ще я гледам с ужас  :lol: хихиихиххи в кръга на майтапа нали. И аз не съм се изследвала за токсо и листериоза. На всичкото отгоре имам котарак и го целувам къде ли не  8) :lol:. Обаче се замислям, че наистина си е добре да се знае за тея гадости преди евентуалното зачеване (дано да има такова нали). И искам да отворя въпроса за вечното чудене на много момичета, при вече установена бременност и коте трябвали да се махне то или няма пречки да се съжителства с него? В случай, че няма прекарана инфекция нали. И само не докосването на котешката тоалетна достатачна превантивна мярка ли е за да не се зарази жената? М/у другото да вметна, че познавам не малко семейства, които си имат бебета и си живеят с котките си, няма излседвания няма такива неща. Според мен не е нужно да се лишаваме от любимеците още повече, че те също са част от семейството :D
*
« Отговор #24 -: Декември 11, 2006, 20:52:41 pm »
Уф, знам ли и аз, Наха! На хляб и вода трябва да го караме! Моята Гинка днес каза, че котките прекалено много ги набеждават за токсоплазмозата. Те че са опасни, опасни, но ето-аз без пукната котка от къде съм си я докарала? Котка не съм пипала в живота си, страх ме е. И съм цъфнала, та вързала като нямам котка. Обаче виж дворна котка, ако припикае легена с доматите за салата! Иди пусни едно изследване щом с котката сте в такава любов!  :D

Думите на Мели за несериозността на измъкването подкрепям с 2 ръце.
Alexandra
*

naha

• 1474
« Отговор #25 -: Декември 12, 2006, 11:04:48 am »
Хехехеххехе Мари направо ме разсмя  :lol:. Ами аз не съм докосвала улично-дворно коте, куче каквото и да е животно от многооооо време. Живеем в блок така, че няма градинка, (което малко ме натъжава) ама човек никога не може да бъде сигурен и ти май си личен пример, за съжаление :(. М/у другото аз до сега съм нямала повод да те попитам как си, как са нещата 8) при тебе. Силно се надявам да си добре въпреки дерзанията около тея инфекциики.
П.С. Да си кажа тая салата вчера даже не я погледнах  :lol: :lol: :?.
Обаче не искам да изпадам в ужас щом погледна домат или някакъв друг зеленчук, плод в магазина и вместо да виждам наслада само бактерии да са ми пред очите 8) :lol:. Маниите не са хубаво нещо и с нищо не помагат.
Поздрави и прегръдки от мен.  :D
*

puzzle

« Отговор #26 -: Декември 12, 2006, 12:04:22 pm »
Моята Гинка днес каза, че котките прекалено много ги набеждават за токсоплазмозата. Те че са опасни, опасни, но ето-аз без пукната котка от къде съм си я докарала?

Абсолютно съм ЗА, че котетата са излишно набеждавани за редица болести. Аз цял живот съм живяла с домашен любимец. От 3 годишна котките не слизат от ръцете ми, плюс изгледах 3-4 поколения на една улична чернуша.
Първото изследване, което направих беше токсоплазмоза и бях 100% убедена, че ще имам антитела, но за добро или лошо нямам никога не съм пипвала подобни гадини и се надявам да не пипна.
Домашните котки НЕ СА опасни, когато са ваксинирани, обезпаразитени и не се хранят със сурово месо!!!!
Ето нещо весело по повода!
http://www.youtube.com/watch?v=CWej4ZbrbbM&mode=related&search=
« Отговор #27 -: Декември 12, 2006, 17:08:26 pm »
Здравейте, момичета! :)
За зеленчуците специално намерих в магазина една белина за зеленчуци, казва се Амукина (Amukina). Накисвам каквото ще приготвям в разтвор от 2-3 литра вода + 1 капачка от тази белина, и след 5 минути изплаквам. Така поне съм сигурна, че ядем "дезинфекцирани" зеленчуци.

п.с. А това за котките беше доста забавно  :lol:

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #29 -: Декември 12, 2006, 19:49:01 pm »
Разбира се, че не котките сами по себе си са проблем, а хигиената около тях. Котките обаче са краен или междинен гостоприемник на токсоплазмата и това не е набеждаване, а факт. Заразяването с токсоплазма може да стане освен през устата, така също и през очните и носни лигавици.

Аз съм виждала различни котки и сред тях е имало и такива, които се чувстват в кухнята като господари, катерят се по масата, ядат от чиниите и т.н. Което пък за мене е абсурдно.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #30 -: Декември 12, 2006, 21:17:36 pm »
Мари, моля те, моля те не ставай параноичка и не панирай и момичетата. Хубаво е човек да знае какво може и какво не да му се случи, но представи си, че не е от това, което си прочела, ами от друго. Не може да живеем като Майкъл Джексън в стерилен свят. Като човек с открити антитела на токсоплазмоза и здраво бебе /да чукам на дърво/ мога да кажа, че всичко се случва и не винаги е фатален края. Аз имах котка, не знам дали е от нея, умря преди изобщо да си помисля даже да я изследвам. Когато ми пуснаха изследванията по време на бременност - първото беше за токсоплазмоза и бях много неприятно изненадана, че ми откриха това чудо. Лекарката ми каза обаче, че може да бъде не само от котката, но и от месото. След като я имам - няма нужда да се притеснявам обаче от нова инфекция. Предупредиха ме да не ям недозрели сирена, съответно - Бри, Камамбер, синьо сирене. Верно голямо изкушение беше, но не съм яла по време на бременността. Не съм яла и полусурово месо. За сметка на това ядях салати като луда. Не съм имала листериоза. В тази връзка и риба не трябва да се яде - например риба тон, ама аз ядях. Когато всичко е подложено на термична обработка все пак шанса да се заразим е много по-нисък. Така че мила, понякога се случва без да има причина, понякога има причина. Не се паникьосвай излишно и предварително. Знам че е трудно да го спазиш. Аз съм пример за болен от токсоплазмоза и със здраво родено дете. Така че вярвайте повече в себе си и в добрия край на всичко. Прегръщам те и не си тормози повече главичката! Всичко ще е наред при теб! :bighug: :crossfingers:
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #31 -: Декември 13, 2006, 06:36:44 am »
Мели, десетина години живях с две котки - едната ми спеше до лицето, другата на корема или в краката, в моите чаршафи.  Е, гледай - факт - преди всеки ин витро опит изследвах токсоплазмоза - отрицателна и не съм я изкарала дори преди.
По темата на Мари: Още преди да пуснеш темата миналата година за листериозата вече бях хипохондрик на тази тема - още започна ли опита : никакви салати в заведение, миене на ръце до нацепване, забърсване на вилици, никакви луканки, сурови меса, яйца по панагюрски ( щото  не са твърдо сварени), синьо сирене, всякакво вносно сирене дето не му знам технологията на приготвяне, несварено мляко  и всякви екзотики, които не са обичайни за българската кухня, измиване на плодовете и зеленчуците с много търкане на моменти чак със сапун  :oops:.

Гане, съгласна съм, че бях психясала на тази тема и още съм, ама след толкова зор човек се страхува и от сянката си - толкова нерви, инвестиции, инвазивни методи, че да прецакаме ситуацията от едната му лакомия направо е срамота.
« Последна редакция: Декември 13, 2006, 06:41:31 am от cygnus »
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #32 -: Декември 13, 2006, 07:00:33 am »
Цитат
никакви салати в заведение, миене на ръце до нацепване, забърсване на вилици, никакви луканки, сурови меса, яйца по панагюрски ( щото  не са твърдо сварени), синьо сирене, всякакво вносно сирене дето не му знам технологията на приготвяне,

Ай стига бе, Сигнус, че ми се прияде и луканка, и яйца по панагюрски.
*
« Отговор #33 -: Декември 13, 2006, 07:03:41 am »
Цитат
никакви салати в заведение, миене на ръце до нацепване, забърсване на вилици, никакви луканки, сурови меса, яйца по панагюрски ( щото  не са твърдо сварени), синьо сирене, всякакво вносно сирене дето не му знам технологията на приготвяне,

Ай стига бе, Сигнус, че ми се прияде и луканка, и яйца по панагюрски.
Прехапи си устата или си близни дланта (измита!) :)
« Последна редакция: Декември 13, 2006, 07:12:59 am от cygnus »
*

naha

• 1474
« Отговор #34 -: Декември 13, 2006, 12:00:43 pm »
Да ви кажа снощи за въпросната салата измих си я с водица листо по листо и с такава наслада си хапнах :D. Изобщо не възнамерявам аз лично да изпадам в истерия заради тези неща. Като че ли са ми малко останалите. :(
А м/у другото като се спомена "въпросната баба"...та нашите баби да не би едно време да са се изследвали за подобни неща, а с колко домашни и не до там животни са съжителствали. Смятам че сме станали прекалено, прекалено вманиячени. Е верно, че е реалност ама чак пък толкова вече, особенно като се знае, че вече прекарана зараза с добити антитела не е опасна. Трябва да се спазват някои ограничения ПО време на бременността, ама ако и през другото време сме такива паранои това ще означава, че верно трябва да заживеем в изкуствен стерилен свят кат Майкъл Джексън (това беше яко инъче :lol:). А това е невъзможно нали  8).
П.С. Смятам, че човек с нерви и притеснения също може да си донесе не до там "приятни" заболявания.
« Последна редакция: Декември 13, 2006, 12:03:01 pm от naha »
*
« Отговор #35 -: Декември 13, 2006, 12:17:17 pm »
Според мене е наложително едва след положителния тест да се вманиачаваме zа това какво ядем. Естествено добрата лична хигиена и подбора на zаведенията zа хранене са zадължителни.
 За съжаление не само листериоzата и токсоплаzмоzата са въzможните болести, с които можем да се zараzим ако не внимаваме с какво и къде се храним. На мене ми откриха E-coli, които се окаzаха виновни zа zагубата на плода в 20 г.с.
В мерките zа по-спокйна бременност бих добавила и въzдържане от екzотични екскурzии и никакви експерименти с местната кухня, неzависимо от чистотата на приготвянето и.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #36 -: Декември 13, 2006, 14:07:31 pm »
Дони, злато знам, че е така. Наистина много възлагаме на една бременност и се пазим от всичко. Мога да разбера Мари, защото първото нещо, което си помислих като ми казаха положителния резултат беше - Защо точно на мен и сега след толкова чакане дали няма да прецакам нещата. И аз се обвинявах, и аз се тръшках, но само до следващия преглед. Седнах, разпитах, огледах спокойно нещата от всякъде и реших, че след като лекарката ми казва, че няма проблем - значи няма такъв. А иначе докато си чаках чинно прегледите изчетох де що имаше литература с какво мога да се заразя по време на бременност. Ама стигнах до извода, че ако продължавам така ще се наложи да ме затворят в психиатрично заведение. В 6 месец паднах, за късмет ударих само коляно, ама ако бях ударила нещо друго, нямаше да се радвам на човечето сега. Човек не е застрахован от нищо в тоя живот. Вярно, хигиена трябва да има, ама чак толкова :) Не може да се предпазиш от всичко. Да не говорим, че с това генно инжинерство има всякакви биологични експерименти и единствено ако си го откъснал от твоята градина, лично ти си го гледал и си го държал под похлупак да не ти го препикават котки и кучета, може да си сигурен, че няма да лепнеш нещо. Внимава се малко повече, не се яде екзотика и това е. Иначе не става.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #37 -: Декември 13, 2006, 16:02:10 pm »
Нахич, и е така и не съвсем. Нашите баби още като са проходели са ги пускали из двора да си играят с овчиците и козичките и да милват прасенцата и теленцата. Тоест те са създавали естествен имунитет към тези заболявания още от малки - т. е. вероятността за първи път да се зарази бременната от тези вируси е била доста по-малка отколкото при нас, които живеем далеч от селския бит.  В случая е най-опасно ако заразяването стане за първи път по време на бременност. На времето си е било за тогава, сега имаме възможност да се възползваме от науката и медицината да предотвратим много неща.  Аз лично бях параноясала, защото нямах антитела срещу токсоплазмоза и я следях всеки месец.
« Последна редакция: Декември 13, 2006, 16:09:08 pm от cygnus »
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #38 -: Декември 13, 2006, 16:48:50 pm »
аз също не ядох много любими неща, докато бях бременна - никакви пресни и мухлясали сирена, никакви луканки и шунки, мъка голема...
правих си три пъти изследване за токсоплазмоза. в началото на бременността беше отрицателно, въпреки, че цял живот съм мачкала и гушкала котки. втория път изследването ме хвърли в потрес, защото изкара положителни IgG антитела - демек, стара инфекция. Мели сигурно помни случая. ако не бях се изследвала 3 месеца преди това, щях да пукна от ужас. е... на другия ден повторих изследването в друга лаборатория и резултатът беше напълно и категорично отрицателен.

та имайте и това едно наум - не винаги тия лабораторни резултати са верни.

малко здравословна хипохондрия не пречи, но внимавайте да не я изтървете от контрол, че и това е лошо - от опит казвам.

важно е да се следи редовно урината за бактерии, но това си го знаете.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #39 -: Декември 13, 2006, 21:29:35 pm »
правих си три пъти изследване за токсоплазмоза. в началото на бременността беше отрицателно, въпреки, че цял живот съм мачкала и гушкала котки. втория път изследването ме хвърли в потрес, защото изкара положителни IgG антитела - демек, стара инфекция. Мели сигурно помни случая. ако не бях се изследвала 3 месеца преди това, щях да пукна от ужас. е... на другия ден повторих изследването в друга лаборатория и резултатът беше напълно и категорично отрицателен.

Вярно, помня, че имаше и такъв момент и тогава не беше смешно.  :lol:

Димитър Кудоглу