0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Задържан фоликул
« -: Декември 12, 2006, 09:43:13 am »
Здравейте момичета,

имам проблем от няколко месеца и той е следния:
един и същи фоликул, който не се пука - единия месец става киста, другия месец стига до определени размери / 19-23мм/ и започва обратно развитие, стига до определени размери / 14-19мм/ и остава така по време на цикъла и продължава да расте отново и всичко се повтаря. Слагахме прегнил - не се спука, решихме, ако стане киста - да я пунктираме - но последните два месеца не става киста, а си стой фоликул, това, което ви обясних по - горе /да не се повтарям отново/. Пуснах хормони миналия месец, които не бяха добре/нисък естрадиол-висок FSH, на 3-ти ден, на 12 ден пуснах отново естрадиол - резултатите в норма. Този месец пак пускам хормони, за да видим в какво състояние са....Незнам, случвало ли се е на някоя от вас подобно нещо....не мога да се преборя с един и същи фоликул

Дали успях да ви обясня ситуацията с моя фоликул, дано сте ме разбрали.....Много ви моля да споделите вашия опит
« Последна редакция: Февруари 08, 2007, 16:18:18 pm от Vanina_sss »
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: За фоликула, който не се пука
« Отговор #1 -: Декември 12, 2006, 13:52:18 pm »
последните два месеца не става киста, а си стой фоликул

Мила,
незнам какво ти е обяснил лекаря ти, но това на мен ми звучи доста лаическо.
Фоликул, който не се пукне до настъпване (или по време на) менструация се нарича киста. Обикновено това е т.нар функционална киста.
Ето част от статия, която е публикувана тук в страницата:

Фоликулярните кисти

Понякога яйчниковият фоликул не освобождава яйцеклетката си, а продължава да се пълни с бистра течност и става по – голям от обичайните 1,5см. На хормонално зрял фоликул, така че този фоликул става яйчникова киста. Фоликулярните кисти рядко стават по-големи от топка за тенис. Малките кисти обикновено не причиняват проблеми. Често те се намират по случайност по време на друго изследване на малкия таз. Фоликулярните кисти по-малки от 7см в диаметър, обикновено изчезват спонтанно за няколко месеца. Ако не причиняват неразположение, те не се нуждаят от лечение, въпреки че отново се изследват след 6-8 седмици, за да е сигурно че намаляват. Понякога тези кисти могат да достигнат размери на грейпфрукт или повече, като тогава причиняват болка и симптоми от притискането на други органи.
Честото уриниране можеда бъде проблем защото мехурът има по-малко пространство за разширяване.
Обикновено се препоръчва отстраняване на кисти, по-големи от 7 см, защото те обикновено не изчезват самостоятелно (или това става прекалено бавно).

Ако с думите си цитираш заключението на лекаря ти, те съветвам да го смениш.
Намерихме нашето синче.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #2 -: Декември 12, 2006, 14:17:09 pm »
Подкрепям  peti_pati, смени лекарят.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #3 -: Декември 12, 2006, 15:04:18 pm »
Момичета,

а как наричате това, което е с размери 19-22мм - това за мен е фоликул, а не киста. И точно този фоликул си стои от няколко месеца, единия месец стана киста, а сега от три месеца насам расте, стига определени размери / 19-23мм/ не се пука, започва да претърпява обратно развитие до 14-19мм и така си остава, и другия месец пак същата ситуация, започва да расте от 14-19 мм. Знам какво е фоликулярна киста, имала съм доста често. Проблемът ми сега е този фоликул, който не изчезва и нищо не се случва с него, нито се пука, нито се маха... :evil:

Искам фоликула да се резорбира, да изчезне напълно и да започна някой месец с нов фоликул....това е което ме притеснява
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #4 -: Декември 12, 2006, 17:31:33 pm »
В началото на МЦ / 1-3 ден/ започват да растат няколко фоликула.
Към 10-11 ден вече има един водещ фоликул, който е т.н Граафов фоликул/ този който ще се пукне/.До тук фоликула си е фоликул, но ако не се пукне се превръща в киста / фоликуларна/. 
А този фоликул, който ту увеличава размерите си - ту ги намалява си е киста / след като не се е пукнал в дните на О./
Някои кисти могат да се запазят 3-4 месеца- като намаляват или увеличават размера си/ това зависи от хормоните, напр. естрогените ги увеличават, прогестерона ги намалява....но това е само пример, зависи от вида на кистата, ако е напр. лутеинова- нещата са други/

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #5 -: Декември 12, 2006, 20:50:14 pm »
Vanina_sss Денис правилно ти е обеснила!
Аз имам подобен проблем,и при мен понякога не се пукат фоликулите а претърпяват обратно развитие.Слава Богу че поне с Прегнил 10000 се пукат.
За да не ти се пукат фоликулите ,значи има някаква причина и док трябва да я разбере.Този месец пак си пусни едни хормони.
Между друго кои хормони изследваш????
*

!!!

• 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
« Отговор #6 -: Декември 12, 2006, 21:26:23 pm »
Здравейте момичета  :) Аз съм по същия начин като вас. Вече 14 дена ми закъснява,пия Промолут Нор четвърти ден и док каза че ако до другата седмица не ми дойде ще трябва да ми дадат други хормони. 
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #7 -: Декември 13, 2006, 07:32:13 am »
Здравейте момичета  :) Аз съм по същия начин като вас. Вече 14 дена ми закъснява,пия Промолут Нор четвърти ден и док каза че ако до другата седмица не ми дойде ще трябва да ми дадат други хормони. 
Тест за бременност прави ли?

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

!!!

• 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
« Отговор #8 -: Декември 13, 2006, 08:45:58 am »
Здравей Денис! Не съм правила нов тест за бременност. Нали ми правиха кръвен преди седмица и беше 2 - отрицателен. Мислиш ли че трябва да направя?  8O
« Отговор #9 -: Декември 13, 2006, 09:39:03 am »
Денис....мила, мерси за обясненията....както винаги компетентно. Винаги следя внимателно какво обясняваш на другите момичета.....и изключително много с радвам, че има такива момичета като вас във форума да помагат на другите. Благодаря ти от все сърце.

Значи въпреки малките размерите, това, което е при мен не е фоликул, а киста, за съжаление. А какво имаш предвид с това мила: зависи от вида на кистата, ако е напр. лутеинова- нещата са други/. И защо не се образуват нови фоликули, а старите си остават с месеци. за какъв проблем говори това?

Ади, изследвала съм естрадиол, LH, FSH, тестостерон, пролактин. Този месец пуснах пак, чакам резултати.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #10 -: Декември 13, 2006, 12:55:31 pm »
Vanina_sss имах в предвид, че причина за някои кисти може да са високите нива на естрогените, за друг вид кисти - причината ще е друга/ първото,което ми хрумна като пример беше лутеинова киста/.
Причина за лутеиновата киста е невъзможността на фоликула да се пукне /т.н атрезия на фоликула/-причините пък за това са различни, напр. нисък ЛХ и т.н.
Сега се сещам и друго- причината напр. за шоколадовата киста е ендометриозата, и т.н.
Кистите са много и различни - и за образуването на всяка си има причина /макар и неясна/.

ПП. Пукването на фоликула зависи от МНОГО неща:
- полови хормоните
- гонадотропни хормони
- интрафоликуларно налягане
- ензимни промени в стената на фоликула
- простагландините /във фоликуларната течност/
и т.н
Да не говорим че причините за пукването на фоликула не са напълно изяснени и следователно има доста неясни неща по въпроса за причините за образуване на един или друг вид киста.

Или ти стана ясно или съвсем те обърках ;)

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

adi

• 7710
« Отговор #11 -: Декември 13, 2006, 20:32:15 pm »
Vanina_sss Денис подробно ти описа от какво зависи ову.
Мисля ,че не е достатъчно да изследваш само естрадиол, LH, FSH, тестостерон, пролактин.
При мен когато се разбра ,че имам проблем с пукането на фоликули са ми назначили следните хормони..........
  FSH,LH,Prolaktin,DHEA-S,
Testosteron,Androstendione,SHBG,TAT,MAT,TSH,Insulin,Estradiol,Progesteron.
« Отговор #12 -: Декември 14, 2006, 12:58:03 pm »
Милички,
мерси и на двете за обясненията
Денис, аз имах или имам и все още /незнам за второто/ ендометриоза, но си мисля, че ако това е ендометриозна кистичка не би трябвало да намалява като размери, а по-скоро да расте или поне да си запазва размерите. Днес ще си взема резултатите от хормоналното изследване, ще ги изпратя да ги погледнете.
Денис, непрекъснато ми се случват неща, с които не съм запозната, все по - нови и по - различни...така че извода за мен самата, който искам да си направя е абсолютно невъзможен. Мналата година имах една или две овулации, правех непрекъснато ЛУФ синдром, а половите хормони бяха съвсем в норма. Тази година проблем с фоликулите, които ту растат, ту стават по - малки, ту са задържани, ту незнам си какво.....и проблеми с хормоните.......по - нататък незнам още какво тябва да ми се случи......и изобщо не искам да трупам опит на гърба си....но хайде спирам.
Ади, изследвала съм миналия месец щитовидна жлеза, TSH, TAT, MAT - в норма бяха, за малко успокоение :). А другите хормони, които си посочила, незнам за какво са, но ще питам, ако може и тях да ми пуснат другия път.
Благодаря ви момичета......после пак ще се включа.  :balk_21:
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #13 -: Декември 14, 2006, 13:19:03 pm »
Мила Ванина,

Звучиш много объркано - или лекарят ти не ти обяснява достатъчно или ти прескачаш от тема на тема.
Моят съвет е да се успокоиш и да се насочиш към специализирана клиника, където ще получиш адекватно и последователно лечение и където лекаря ще ти даде точен отговор на въпросите ти.
Успех :D!
Намерихме нашето синче.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #14 -: Декември 14, 2006, 15:13:26 pm »
Vanina_sss мила,  :D  не си мисли нищо за тая кистичка / и най-вече каква може да е/.
Това е работа на лекарите.
Само излишно се стресираш. Успокой се.
 Как разбираш че има проблем с фоликулите- всеки МЦ ли си на фоликулометрия - защото, ако не е така другото е само предположения и догатки.
Нито хормоните , нито БТ могат със сигурност да покажат как се развиват фоликулите и дали има О.

Подкрепям  peti_pati - посети клиника по стерилитет, там са най-добрите специалисти

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #15 -: Декември 14, 2006, 15:18:37 pm »
Да мила,
всеки месец съм на преглед.....общо взето не излизам от гинекологичните кабинети.... :D
« Отговор #16 -: Декември 14, 2006, 16:07:15 pm »
Момичета......... взех си току що резултатите......вече за втори месец
нисък естрадиол - под границата и висок FSH
ноември
FSH - 25 / 2.5-10.2/
естрадиол под норма

декември
FSH - 14.18 / 2.5-10.2/
естрадиол - под норма
LH2 - 4.20 / 1.9-12.5/
Пролактин - 27.29 / 2.8-29.2/
Тестостерон - 64 /14-76/

Явно има сериозен проблем, с този нисък естрадиол, незнам.............
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #17 -: Декември 14, 2006, 16:32:02 pm »
Единственото , което мога да те посъветвам е да отидеш в клиника по репродуктивна медицина. Само там могат да ти помогнат. Не губи време и пари на други места.
Желая ти успех и дано скоро да се управят нещата.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

adi

• 7710
« Отговор #18 -: Декември 14, 2006, 21:44:41 pm »
Vanina_sss напълно подкрепям мнението на ДЕНИС!!! :DОтиди в клиника по стерилитет!Явно има проблем и той трябва да се коригира! :D
« Отговор #19 -: Декември 15, 2006, 14:33:43 pm »
Мила Ванина,
Ендометриозата е много коварно заболяване и вероятно всичко това, което се проявява в момента при теб е следствие именно от това заболяване.
Напредналите форми на ендометриоза водят, както до хормонален дисбаланс, което най-често се проявява чрез т.н. ЛУФ-синдром, така и много често до увреждане на самите яйчници, което намира израз в изчерпване на яйчниковия резерв.
Моят съвет е незабавно да изследваш Inhibin B, LH и FSH и ако се окаже, че е налице изчерпване на яйчниковия резерв, моментално да се насочиш към инвитро.