0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ranichka
« -: Декември 13, 2006, 22:17:34 pm »
naskoro mi kazaha,4e imam ranichka. mislite li, 4e e zaduljitelno da se napravi citonamazka pri polojenie, 4e tazi ranichka ne mi sazdawa niakkwi problemi i ako ne bqh oti6la na profilaktichen pregled nqma6e i da razbera za neq?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: ranichka
« Отговор #1 -: Декември 13, 2006, 22:21:39 pm »
Задължително е да си правиш цитонамазка всяка година. Това е важен скрининг за рака наматочната шийка.

Пиши на кирилица.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #2 -: Декември 13, 2006, 22:25:46 pm »
а по принцип как точно се лекува? задължително ли е с изгаряне или може и с лекарства? това би ли попречило по някакъв начин на бъдещо забременяване? тъй като съм чувала, че при нераждали жени не трябва да си изгаря раничката?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #3 -: Декември 13, 2006, 22:30:52 pm »
Първо нека ти направят цитонамазката, да се види какво има. След това, ако се наложи, се прави и колпоскопия. Може да не е нужно каквото и да било лечение, а само проследяване. Ако е нужно лечение, не е задължително да ти попречи по някакъв начин на забременяване и раждане.

Давай поред - първо цитонамазката.  :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #4 -: Декември 13, 2006, 22:39:22 pm »
ок, първо цитонамазката.
Ходих на преглед в частна клиника преди 2 седмици и лекарката ми каза за раничката и че трябвало да ходя при личния лекар и гинеколожката в поликниниката, която ми е в района за цитонамазка. аз по принцип нямам време да се занимавам с лични лекари и направления и т.н. Тези неща могат да се правят и в частните клиники срещу заплащане или греша?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #5 -: Декември 13, 2006, 22:43:39 pm »
Разбира се. Предполагам е искала да ти спести някакви пари, защото това ти се полага от касата. Говори с нея.

Димитър Кудоглу
« Отговор #6 -: Декември 13, 2006, 22:49:40 pm »
какво точно представлява колпоскопия?
*
« Отговор #7 -: Декември 14, 2006, 09:30:08 am »
Колпоскопът е увеличителен апарат, с който се оглеждат влагалището и шийката след като бъдат намазани със специален разтвор (нещо с оцетна киселина мисля, че беше). Абсолютно безболезнено е. В частните клиники в София струва към 20-25лв.
Както Мели ти е писала по-горе, задължително е да ходиш на 3 месеца за цитонамазка за да следиш дали има изменения. Това, че си разбрала случайно за наличието на такава раничка не трябва да ти е успокоение, че си нямала оплаквания и поради тази причина да не вземаш на сериозно този проблем. На мен лично са ми горили няколко пъти раничка със Солкожин, ако се страхуваш,че боли-не се притеснявай, няма такова нещо. Подсили имунната си система, наблягай на витамини А и Е (геритамин). Няма нищо страшно, важното е да не изпускаш нещата от контрол! Успех!
*

rosi_t

« Отговор #8 -: Януари 06, 2007, 22:46:58 pm »
Мели, искам да те попитам на кой ден от цикъла трябва да се направи цитонамазка.
« Отговор #9 -: Януари 06, 2007, 23:10:46 pm »
мели, кажи ми моля те в кой ден от цикъла се прави цитонамазка?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #10 -: Януари 07, 2007, 00:46:49 am »
Само не трябва да кървиш, когато се взима пробата за цитонамазка.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #11 -: Януари 07, 2007, 11:35:07 am »
Здравейте! И аз имам раничка от много години. Страшно съм немарлива към себе си.  Всеки доктор, който ме е преглеждал я констатира, но казва, че за нераждала жена, не се препоръчва обгаряне. Цитонамазка си правя редовно. Сега разбрах, че има и други методи за лечение. Мисля да оправя този проблем. Знае ли някой кога е най-благоприятния момент за тези процедури - дали веднага след цикъл или по друго време? Предварително благодаря за отговорите!

« Отговор #12 -: Януари 07, 2007, 12:04:34 pm »
здравей душка, искам да те питам, след казваш, че раничката я имаш от доста време какви са ти по принцип резултатите от цитонамазката?и мен тази раничка ме притеснява и скоро ще ходя да ми правят цитонамазкал
« Отговор #13 -: Януари 07, 2007, 12:10:29 pm »
Мели, искам да те попитам какво означава ПВКУ-ектопия?
« Отговор #14 -: Януари 07, 2007, 14:16:55 pm »
Момичета, задължително си правете цитонамазка всяка година! Имам позната, на която при такъв рутинен преглед й откриха рак на шийката на матката. Добре, че беше в ранен стадии и успя да се излекува навреме, без много-много усложнения, а представете си ако не беше отишла какво щеше да стане! Интересното е, че тогава беше само на 27 години!

Имам и друга приятелка на 31г. - при рутинен преглед й откриха абнормални клетки и сега ще й правят колпоскопия, за да ги изследват по-обстойно!

Тези неща са много сериозни и никак не са за подценяване!
Ако не сте си правили цитонамазка през последните 1-2 години-не губете никакво време!
*
« Отговор #15 -: Януари 07, 2007, 15:19:30 pm »
Здравей, Rossi_t!
В никакъв случай не ме вземай за пример! Раничката ми е от повече от 10 години и вече е доста голяма. Когато казах на сегашната си лекарка, че не съм я оправила от страх, тя ми се скара и каза, че ако е на мое място повече би се страхувала да не се превърне в рак. Резултатът от последната ми цитонамазка е PAP ІІ.

« Отговор #16 -: Януари 07, 2007, 22:18:20 pm »
Мели, искам да те попитам какво означава ПВКУ-ектопия?Моля те отговори ми....
*
« Отговор #17 -: Януари 09, 2007, 10:08:54 am »
Здравейте момичета! Според мен не трябва да се губи никакво време и да се излекува раничката. На мен ми откриха раничка, когато бях на 22 години и беше средна големина, лекувах се със Сулкожин и с две намазвания всичко приключи, никак не е болезнена процедурата, така че няма от какво да се страхувате. Аз също не бях раждала.

Така че действайте и бъдете спокойни! :)))))))))